•  

Afectiunile de sarcina

Afectiunile de sarcina

Orice femeie insarcinata nu trebuie sa uite ca dezvoltarea perfecta a copilului depinde intr-o masura covarsitoare de starea de sanatate a mamei.    

Inainte de a veni momentul aducerii pe lume a unui copil, o viitoare mama se gandeste sa aiba un copil perfect sanatos, o sarcina usoara si o nastere fara probleme. Dar cele trei aspecte sunt strans legate intre ele, caci evolutia unei sarcini, nasterea si starea de sanatate ale bebelusului sunt asigurate de starea de sanatate a mamei. De aceea, vizitele periodice la medicul ginecolog sunt obligatorii.

In plus, exista situatii in care sarcina in sine poate duce la aparitia unor afectiuni ce risca sa afecteze nasterea sau chiar dezvoltarea ulterioara a copilului. Cele mai importante „afectiuni de sarcina“ la care mamele trebuie sa fie foarte atente sunt: migrenele, cresterea tensiunii arteriale, diabetul gestational si anemia ferodeficitara.    
 
Migrene

Nu este un lucru neobisnuit ca o femeie insarcinata sa se planga de atacuri migrenoase, dureri de cap intense care cedeaza cu greu si apar in special in primul trimestru de sarcina. Se pare ca partea cea mai mare de vina o au schimbarile hormonale care se produc in timpul sarcinii, dar si consumul de cafea, lipsa de somn, alergiile, stresul, statul indelungat in fata computerului.
Ce poti face: Femeile insarcinate nu trebuie sa ia medicamente, in special in primul trimestru de sarcina, de aceea medicul poate recomanda anumite preparate farmaceutice considerate relativ sigure in sarcina.   
 
Diabet de sarcina

De obicei, diabetul de sarcina apare spre finalul celui de-al doilea trimestru si dispare dupa nastere, dar netinut sub observatie medicala, nivelul crescut al glicemiei poate conduce la cresterea cantitatii de lichid amniotic si la declansarea prematura a nasterii. Sub influenta nivelului crescut al anumitor hormoni de sarcina, pancreasul functioneaza mai lent, motiv pentru care apare un exces de zahar in sange. Simptomele sale sunt setea permanenta si o senzatie de oboseala cronica.
Ce poti face: Trebuie sa respecti un regim alimentar echilibrat si cat mai sanatos, orele de odihna recomandate de medic, sa faci miscare si sa iti supraveghezi atent greutatea si nivelul glicemiei.  
 
Hipertensiunea indusa

Este un simptom destul de frecvent intalnit, ce necesita tratament special si supraveghere medicala. Din cauza unei cantitati prea mari de sare cosumata, circulatia sanguina este incetinita si creste presiunea exercitata asupra vaselor de sange, iar fatul este in pericol de a nu mai primi suficient oxigen si substante nutritive.
Ce poti face: Medicul va evalua situatia si poate recomanda supravegherea greutatii, repaus la pat, regim alimentar fara sare sau, eventual, medicamente antihipertensive.  
 
Anemia

Anemia ferodeficitara apare in general in ultimul trimestru de sarcina, din cauza scaderii nivelului de hemoglobina din sange (se consuma mai mult fier pentru producerea eritrocitelor, celulele rosii ale sangelui). Adeseori, fie nu apar simptome, fie acestea sunt trecute cu vederea (paloare, stari de oboseala, greturi).
Ce poti face: Poti consuma alimente bogate in fier: carne rosie, fructe seci, legume verzi, spanac, fasole etc., iar daca este cazul, medicul va recomanda un supliment de fier, acid folic si vitamine.

Postat in :

Despre sarcina

Data:

23-04-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza