•  

Schimbarea intre teama si placere

Schimbarea intre teama si placere

Schimbarea face parte din viata fiecaruia dintre noi. Fie ca este vorba despre schimbari de ordin emotional, fizic, psihic sau profesional, fiecare individ le gestioneaza intr-o maniera proprie. Cateodata, schimbarile sunt necesare, deoarece ele aduc o noua perspectiva in viata noastra. Dar de ce majoritatea oamenilor e reticenta atunci cand vine vorba de schimbare?

Cateodata, fiecare persoana are impresia ca duce o viata buna si tocmai de aceea nu vrea sa schimbe nimic. In zilele noastre, fiecare vrea sa-si controleze direct viata si activitatile, iar in cazul unei schimbari exista de multe ori sentimentul pierderii controlului si impresia de lipsa de protectie. De exemplu, daca o persoana isi schimba locul de munca, ii este teama ca nu se va descurca bine. Asadar, schimbarea aduce cu sine in mod automat si frica?

O schimbare presupune un risc provenit din pierderea controlului situatiei actuale, de aceea fiecare persoana are nevoie sa faca eforturi, sacrificii sau compromisuri, dar are nevoie si de incurajari. Cine nu a trait o schimbare atat de importanta care i-a impus ulterior sa priveasca viata intr-un alt mod decat o facuse pana atunci? In ciuda tuturor eforturilor de a impiedica aparitia schimbarilor, viata nu este statica, ea merge inainte, nu o poti controla perfect.

Fiecare dintre noi are micile lui tabieturi si obiceiuri: cafeaua de dimineata, opt ore la serviciu, sambata cumparaturi si curatenie, duminica jogging si, daca mai ramane timp, odihna... Totusi, atunci cand se petrece o schimbare (buna sau rea), sentimentul de nesiguranta ne cuprinde.

Viata este o continua miscare: crestem, imbatranim, invatam, facem greseli, ne indreptam, ne adaptam. Aminteste-ti ziua in care ai inceput scoala, ziua in care te-ai mutat din casa parinteasca sau cand ti s-a nascut primul copil. In toate aceste situatii, a trebuit sa renunti la lucrurile cunoscute pentru a face fata necunoscutului. Iti amintesti prin ce stari ai trecut?

E ca si cum ai fi condus pe partea stanga a drumului... Insa, regulile erau aceleasi: oprirea la semafor, asigurarea, semnalizarea etc. Dupa o veste rea, urmeaza in mod normal o perioada de letargie. Ai nevoie de timp pentru a-ti reveni in urma unui astfel de soc, iar perioada este diferita in functie de individ. La finalul acestei perioade, vei putea evalua situatia, determinand mai intai lucrurile pe care le poti controla de cele asupra carora nu ai nici o putere. Incearca pe cat posibil sa regasesti atitudinea pozitiva care te va face sa fii mai putin stresata. Apoi, stabileste un plan de actiune. Daca nu reusesti singur, cere ajutorul unei persoane apropiate sau al unui specialist. Daca este vorba despre decesul cuiva apropiat, acorda-ti o perioada de doliu, in care vei avea timp sa te refaci. Nu uita ca in aceasta situatie, o atitudine deschisa si comunicativa te va ajuta sa treci mai usor peste momentul schimbarii.

Oricum ar fi, fiecare schimbare este alcatuita din mai multe etape:
• ruptura (momentul efectiv al schimbarii);
• senzatia de vid (confuzia);
• revitalizarea (momentul in care incepi sa vezi luminita de la capatul tunelului);
• echilibrul dinamic (perioada de stabilitate).

Este important, ca atunci cand organismul este stresat din pricina unei schimbari, sa pastram un mod de viata sanatos, fara excese alimentare, alcool sau tutun. Chiar daca ai iesit din zona ta de confort, incearca sa ramai optimist! Este cel mai bun cadou pe care poti sa ti-l faci!

Iuliana Alexa
Redactor-sef revista Psychologies

Postat in :

Relaxare si echilibru

Data:

19-03-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza