Recuperarea pacientilor dupa infarct miocardic

RECUPERAREA PACIENTILOR DUPA INFARCT MIOCARDIC

Cardiopatia ischemica reprezinta cea mai importanta cauza de mortalitate si de morbiditate din Europa si S.U.A, iar infarctul de miocard este forma cea mai grava a cardiopatiei ischemice. Cauzele cele mai frecvente sunt reprezentate de lipsa de miscare, fumatul si dieta bogata in grasimi si dulciuri si hipertensiunea arteriala.

  • Medicina

Ce se intampla in timpul infarctului de miocard? Unele celule cardiace mor ca urmare a unui proces de „astupare” a unei artere (coronare), ce hraneste un teritoriiu al inimii.

Pacientii care sufera un infarct de miocard trebuie sa respecte cateva recomandari generale pentru a-si imbunatati calitatea vietii si pentru a reduce riscul aparitiei unui nou episod. Aceste recomandari sunt dezvoltate pe baza studiului medical a milioane de pacienti din toata lumea, care au suferit un infarct miocardic. Astfel, au rezultat ghiduri de tratament si recomandari recunoscute si aplicatee la nivel international.

1. Dieta

Fara grasimi animale (carne de porc, slanina, unt, smantana). Pacientii trebuie sa consume multe fructe si legume, alimente bogate in fibre, carne slaba (peste, carne de pui), ulei vegetal (in special de masline). Nu se recomanda adaugarea de sare sau de mixuri de condimente din comert in alimentele consummate.

2. Reducerea greutatii corporale

Recomandata si foarte importanta deoarece contribuie la scaderea tensiunii arteriale.

3. Exercitiul fizic constant

Se recomanda initierea miscarii in functie de starea clinica imediat postinfarct, cu cresterea progresiva a efortului fizic, astfel incat, la 6 saptamani de la un infarct necomplicat, pacientul sa mearga 4-5 km pe zi, mers plat, in pas alert, daca vremea de afara este favorabila. Efortul pe timp de canicula, ger sau ceata este contraindicat. In unele tari din Uniunea Europeana, exista programe speciale de recuperare cardiovasculara cu supraveghere medicala decontata de sistemul de asigurari de sanatate. Si in Romania exista centre specilizate, cu experienta in domeniu, de exemplu in Cluj-Napoca si Timisoara.

4. Renuntarea la fumat 

Fiecare tigara creste tensiunea arteriala, contracta arterele, creste vascozitatea sangelui care devine mai gros, efecte care fac ca sangele cu oxigen sa ajunga mai greu la muschiul inimii, favorizand aparitia unui nou episod de infarct miocardic.

5. Mentinerea in valori tensiunii arteriale 

Studiile medicale demonstreaza cresterea riscului de infarct miocardic la valori tensionale mai mari de 140/90 mmHg.

6. Evitarea consumului excesiv de alcool

In cazul unui infarct miocardic necomplicat, este permis consumul unui pahar de vin rosu pe zi, avand efect antioxidant, ce protejeaza inima.

7. Colesterolul sangvin 

Este in stransa corelatie cu depunerile de grasimi din peretele arterial. Se recomanda ca dupa un infarct miocardic, valorile  LDL, colesterolul „rau”, sa fie  sub 70 mg/dl si cele ale HDL, colesterolul „bun” sa fie mai mari de 55 mg/dl, tinte ce pot fi obtinute prin exercitiu fizic, dieta bogata in acizi grasi nesaturati (peste) si medicatie hipolipemianta (scade nivelul colesterolului).

8. Mentinerea in valori corecte a glicemiei la pacientii diabetici 

Deoarece glicemia mare constituie factor de risc suplimentar in cardiopatiile ischemice, se recomanda ca pacientul cu diabet, care a suferit un infarct, sa mentina glucoza sangvina in valori corecte si constante.

9. Respectarea tratamentului medicamentos 

Studiile au demonstrat ca anumite medicamente utilizate postinfarct cresc speranta de viata, imbunatatesc calitatea acesteia si previn un nou infarct. De aceea, este necesar ca dupa un eveniment coronarian acut, pacientul sa respecte un tratament medicamentos corect si complet, conform recomandarilor medicului specialist.

10. Urmarirea medicala postinfarct 

Sunt indicate vizitele medicale periodice, in vederea reevaluarii starii pacientului, a tratamentului necesar si a indicatiilor de revascularizare. Programele organizatiilor medicale sunt in continua cercetare a unor noi metode si medicamente pentru scaderea riscurilor de infarct miocardic, recuperare usoara si imbunatatirea calitatii vietii, dar angajamentul pacientului la regimul igienico-dietetic si medicamentos reprezinta unul dintre cei mai importanti factori in preventia si recuperarea postinfarct.

Dr. Sergiu Barsan
Medic primar interne, specialist cardiologie
Centrul Medical Pronia


Pareri

Pareri

5 5 de la 5 (Evaluat de 1 client)

  • Popa Adriana 28. 9. 2023 5

    De ce nu se spune pacienților ( cazul meu,) dacă au făcut un preinfarct miocardic, abea acum un medic cardiolog, dupa multe transferuri mi-a spus că am făcut un preinfarct, și pe lângă nitromint și Atacand mi-a fost prescris și un medicament de care beneficiam de gratuitate, Forxiga, care are indicații și pt tensiune și glicemie, care oscilează de la 120-200 ,și nu mi l-a dat ,...

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!