Pneumonia

PNEUMONIA

O boala ce reprezinta in continuare cea mai frecventa cauza de deces la copilul mic (sub cinci ani). In anul 2011, in lume au murit de pneumonie 1,3 milioane de copii sub cinci ani. Romania ramane din nefericire pe primul loc in U.E., ca decese cauzate de pneumoniile la copiii sub cinci ani.

  • Medicina

Pneumonia este o boala pulmonara inflamatorie cauzata de diverse tipuri de microbi: bacterii, mycoplasme, chlamidii, ricketsii, virusuri, fungi sau paraziti. Bacteriile reprezinta cea mai frecventa cauza a pneumoniilor. Dintre acestea Streptococul pneumoniae, Haemiphilus influenzae, Moxarela catarralis, Mycoplasma pneumoniae sunt pe primul loc. Acestea sunt responsabile de aproximativ 85% dintre pneumonii.
Incidenta pneumoniei in populatia generala variaza de la 1,3 -11, sase cazuri la 1000 de locuitori si poate ajunge la 40 cazuri la 1000 de locuitori, in cazul populatiei varstnice. Pneumonia pneumococica apare cu o frecventa de 20 cazuri la 100.000, la adultii tineri si 280 de cazuri la 100.000, la varstnici peste 70 ani.
Pneumonia se produce in mod obisnuit prin "autoinfectie", prin aspirarea germenilor orofaringieni care cresc in cazul unor afectiuni ca virozele sau infectiile orofaringiene. Acest lucru apare mai ales la pacientii cu afectiuni cronice preexistente, care duc la scaderea imunitatii generale (boli pulmonare, cardiace, diabet, ciroze, HIV-SIDA).

O alta cale de a contracta o pneumonie este prin contact cu o persoana bolnava, care elimina in aerul ambiental, prin tuse sau stranut, particule microscopice (sub cinci microni) ce contin microbi. Aceste particule infectante prin inhalare pot duce la imbolnavire. Persoanele predispuse la risc, cele mai succeptibile de a face pneumonii sunt copii mici 0-5 ani, varstnicii peste 65 ani si persoanele cu imunitate scazuta. De asemenea, pot contracta mai usor pneumonii, persoanele cu infectii virale recente, alcoolicii, utilizatorii de droguri.

Simptome

Sindromul "tipic" se caracterizeaza prin: febra mare (39-39.5), frison, tuse cu expectoratie purulenta, junghi toracic, greutate in respiratie, semne instalate brusc. Cel mai frecvent, acest sindrom este produs de streptococul pneumoniae.

Sindromul "atipic" se caracterizeaza prin debut insidios cu stare generala alterata, cefalee, mialgii, dureri in gat, tuse uscata urmata de tuse productiva, cu sau fara febra. Acest sindrom apare cel mai frecvent in infectia cu Mycoplasma pneumoniae. 

Diagnostic si tratament

Este suspectat de medic la examenul clinic pe baza simptomelor, la care se adauga semne de condensare pulmonara (in cazul sindromului "tipic") la examenul aparatului respirator si raluri pulmonare (in cazul sindromului "atipic"). Diagnosticul este confirmat radiologic printr-un examen radiologic pulmonar. Examenul sputei ne arata tipul de pneumonie prin evidentierea microbilor responsabili de evenimentul respectiv si, de asemenea, care sunt antibioticele cele mai eficiente pentru anihilarea agentilor patogeni. Tratamentul corect este cel antibiotic, ales in urma antibiogramei efectuate.

Cum examenul de sputa nu este mereu la indemana, tratamentul se incepe pe baza simptomelor, a examenului radiologic cu un antibiotic cu spectru larg gen: Penicilina (din ce in ce mai putin folosita din cauza frecventelor rezistente), Amoxicilina clavulanat (Augmentin), Azitromicina, Claritromicina, Cefalosporine continuand 7-14 zile. De obicei, febra dispare dupa primele doze de antibiotic si starea generala se amelioreaza. Alteori, o imbunatatire apare dupa circa patru zile.

La tratamentul antibiotic se adauga recomandarea de repaus, dieta usoara bogata in lichide, coroborata cu antifebrile-analgezice, expectorante (administrate oral sau in aerosoli), bronhodilatatoare. Unii pacienti pot fi tratati ambulator, cu antibiotice orale, altii trebuie spitalizati: varstnicii peste 65 ani, cei cu boli severe cardiace, pulmonare, diabet, imunosupresati, complicatiile supurative, esecul tratamentului ambulator, imposibilitatea administrarii tratamentului oral (de exemplu la copilul mic), alterarea grava a starii generale. Corect si cat mai precoce tratata, pneumonia se vindeca in aproximativ 7-14 zile fara complicatii. 

Cele mai frecvente greseli pe care bolnavii la fac sunt:
• automedicatia, antibioterapia "dupa ureche" poate duce la dezvoltarea unor microbi rezistenti la antibiotice, mai greu de tratat ulterior;
• nerecunoasterea semnelor bolii sau minimalizarea importantei lor si prezentarea tardiva la medic.

Trebuie mers la medic (mai ales in cazul persoanelor cu risc si al copiilor mici) atunci cand:
• febra nu se amelioreaza cu antifebrile dupa 48-72 ore;
• apar brusc febra mare, junghi, sputa ruginie, hemoptizie (sputa cu sange);
• greutate in respiratie.

Preventie

Sfaturi sanatoase
• sa ne ferim de aglomeratii, mai ales in sezonul rece;
• sa ne ferim de persoanele bolnave, mai ales de cele care tusesc;
• sa ne spalam pe maini cat mai des, mai ales dupa ce tusim, stranutam sau luam contact cu persoane bolnave.

• stoparea fumatului;
• sa avem o alimentatie echilibrata bogata in carbohidrati, legume, fructe, vitamine;
• sa ne imunizam in mod corect prin imunizare nespecifica (vitaminoterapie, imunostimulatoare) si / sau specifica: vaccinarea antigripala si antipneumococica.

Vaccinarea gripala anuala
Este recomandata in special in cazul persoanelor cu risc, dar si populatiei generale. Persoanele cu risc crescut sunt:
• gravidele, indiferent de varsta gestationala;
• adultii peste 65 de ani;
• copiii intre 6-23 de luni;
• persoanele care ingrijesc sau care locuiesc cu copii de varste intre 0-6 luni sau cu orice copil nevaccinat cu boli cronice sau imunodeficiente;
• persoanele care prin natura locului de munca, intra in contact cu multi oameni.

Vaccinarea antipneumococica, mai ales la persoanele peste 2 ani care fac parte din categoriile cu risc: varstnicii peste 65 ani, varstnicii institutionalizati, cei cu diabet, bronsita cronica, insuficienta respiratorie, insuficienta cardiaca, alcoolism, tabagism. Vaccinul se repeta la 5-7  ani.

Dr. Daniela Pana
Medic primar pneumolog
Spitalul Dispensarul TBC, Policlinica Vitan


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!