•  

Pitiriazisul simplex Furfuraceu (matreata)

Pitiriazisul simplex Furfuraceu (matreata)

Introducere

Pielea omului este, printre altele, si un organ de protectie extrem de eficient, dar si foarte complicat in alcatuirea sa. Pielea contine numeroase paturi de celule modificate de asa maniera, incat sa raspunda nevoilor de protectie ale organismului. Ultima patura de celule, patura cornoasa, cea aflata la limita contactului cu mediul exterior agresiv, este alcatuita din celule (corneocite) care au un continut foarte mare dintr-o substanta foarte rezistenta la diferitele tipuri de agresiune (mecanica, chimica, fizica, etc.), numita keratina.

Patura cornoasa a pielii este alcatuita normal din 25-35 de straturi de celule cornoase, aderente prin periferia lor. Celulele cele mai superficiale sunt indepartate zilnic pentru ca au fost alterate prin agresiune si si-au pierdut capacitatile de protectie, fiind inlocuite cu cele noi, provenite din profunzimea pielii. Procesul de indeparare a celulelor vechi si alterate se numeste descuamare.

Descuamarea se poate realiza prin bucatele mai mici si invizibile sau prin bucati mai mari, vizibile cu ochiul liber. La nivelul regiunilor paroase ale organismului, unde arul exercita un rol suplimentar de protectie, scuamele sunt mai mari si mai usor vizibile cu ochiul liber sub forma unor structuri lamelare subtiri, cu contururi neregulate, de culoare albicioasa-cenusie, aderente in prima faza de firul de par. De pe firul de par aceste scuame cad pe zonele cervicale si umeri, generand aspectul inestetic de matreata (numita stiintific pitiriazis simplex - sau pitiriazis furfuraceu). Asadar, matreata reprezinta exacerbarea procesului fiziologic, normal de descuamare a celulelor coronoase din zonele paroase ale organismului.

Cauze

Matreata nu are cauze foarte bine cunoscute, dar s-a constat ca se insoteste de o crestere a vitezei de reinnoire cutanata.

Daca la omul fara matreata viteza de reinnoire cutanata este de 28 de zile, la cel cu matreata stratul cornos se reinnoieste la 3-4 zile. Aceasta reinnoire rapida produce o cantitate mare de celule care trebuie indepartate.

Indepartarea se face nu prin cuiburi de cateva celule, ci prin grupuri mari, relativ aderente, de celule, care genereaza aspectul clasic de matreata.

 
top

Manifestare

Matreata este rara la copil si atunci, de cele mai multe ori, este expresia unei alte boli dermatologice: psoriazis capilar, ichtioza, infectii cu ciuperci (microsporii, etc). Matreata apare de obicei la subiecti aflati in decadele 2-3 de viata si dispare spontan in decada 5-6, dar sunt si cazuri la care matreata persista pana la adanci batraneti.

De multe ori, debutul matretii se asociaza cu debutul altei suferinte cu mare incidenta si implictii dermatologice - seboreea.

Debutul concomitent al matretei si al seboreei a facut ca mult timp cele doua suferinte sa fie confundate; in realitate este vorba de doua afectiuni distincte, care pot exista independent una de cealalta sau se pot asocia, agaravandu-se reciproc. Majoritatea cercetatorilor considera ca matreata nu este implicata in caderea firului de par si aparitia cheliei, acestea fiind atribute specifice seboreei si consecintelor sale inflamatorii ce alcatuiesc tabloul de dermatita seboreica.

Gral. Div. Prof. Univ. Dr. Ioan Nedelcu
Sef Clinica de Dermatologie, Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central
Membru al Acedemiei Americane de Dermatologie

top

Postat in :

Dermatologie

Data:

25-03-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza