•  

Mituri despre contraceptie

Mituri  despre contraceptie

Noi iti prezentam aici doar cateva dintre cele mai cunoscute mituri care circula pe marginea acestui subiect, insa lista lor poate continua. Pentru alegerile sigure, informeaza-te!

Daca folosesc metoda intreruperii, nu am de ce sa ma ingrijorez - FALS !

Dintre toate metodele de contraceptie, coitus interruptus are cel mai mare procent de esec, iar principala cauza este fluidul preejaculator, secretat de penis in timpul excitarii (fara ca barbatul sa fie constient) si care poate contine spermatozoizi. 

Daca sunt la menstruatie, sexul neprotejat este sigur ! - FALS

Riscul de a ramane insarcinata exista in fiecare zi a ciclului menstrual, probabilitatea difera, fiind mai mare la mijlocul perioadei, adica in timpul ovulatiei, care nu este intotdeauna sigura; deci nu neaparat cum "ai facut tu socoteala". In plus, mai exista un pericol: durata de viata a spermatozoizilor in interiorul organelor de reproducere ale femeii. Ei pot rezista chiar si 5 zile in asteptarea ovocitului pe care sa-l fecundeze.

Daca fac spalaturi vaginale dupa o partida de sex neprotejat, riscul unei sarcini este eliminat! - FALS

Din nefericire, „nesansa” de a ramane insarcinata este la fel de mare cu sau fara spalaturi vaginale. 
Retine: acestea nu au rol contraceptiv si nici nu protejeaza organismul de bolile cu transmitere sexuala sau de alte infectii.

Daca fac sex neprotejat in anumite pozitii, nu pot ramane insarcinata - FALS

O afirmatie complet neadevarata: intre anumite pozitii in timpul actului sexual si sarcina nu exista nici o legatura. O anumita pozitie nu impiedica fluidul spermatic ca, odata ajuns in vagin, sa migreze prin canalul cervical, proces in timpul caruia exista posibilitatea ca un spermatoziod sa fecundeze ovulul. Pe langa pozitii, s-a discutat si despre rolul satisfactiei sexuale feminine, un subiect controversat din punct de vedere stiintific. Numeroase studii au constatat faptul ca multe femei nu au avut vreodata orgasm si, totusi, au ramas frecvent insarcinate, fara dificultati. Un lucru este cert insa: in timpul orgasmului, sunt eliberate anumite substante ce favorizeaza sexul copilului, fiind sanse mai mari ca bebe sa fie baiat. Explicatia este simpla: femeia elimina in timpul orgasmului substante care neutralizeaza aciditatea vaginala, marind astfel viabilitatea cromozomilor Y, cei purtatori ai genelor masculine. 

Daca folosesc mult timp steriletul, risc sa nu mai pot face copii - FALS

Nu ai de ce sa te ingrijorezi. Atata timp cat nu exista alti factori care iti pot afecta fertilitatea (stresul, fumatul, bolile cu transmitere sexuala, anumite boli endocrine sau cronice precum diabetul etc.), steriletul este o metoda contraceptiva sigura. In acest caz, daca te decizi sa devii mamica, fertilitatea ta va reveni la normal imediat dupa inlaturarea dispozitivului de catre medic.

Important de retinut!

• nu alege felul contraceptivului singura sau la sfatul colegei. Anticonceptionalele nu sunt bomboane. Consulta medicul specialist pentru o recomandare personalizata;
• nu spune “mie nu mi se poate intampla”. Alege o metoda contraceptiva moderna si sigura. De ce sa risti inutil?!
• nu incepe tratamentul fara a fi sigura ca nu esti insarcinata;
• nu intrerupe brusc tratamentul hormonal, deoarece exista riscul unui dezechilibru endocrin;
• consulta medicul daca si atunci cand apar probleme;
• nu consuma cantitati mari de alcool deoarece acesta poate anula efectul pilulelor;
• ai grija si la antibiotice sau la produsele de sunatoare: si acestea pot scadea efectul pilulelor.

Postat in :

Sexologie

Data:

25-03-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza