Intrebari frecvente legate de diabetul zaharat asociat cu COVID-19

INTREBARI FRECVENTE LEGATE DE DIABETUL ZAHARAT ASOCIAT CU COVID-19


COVID-19 este o afectiune virala provocata de noul coronavirus. OMS a declarat pandemia produsa de noul coronavirus ca fiind o urgenta de sanatate publica.

  • Sunt persoanele cu diabet zaharat mai susceptibile de a face COVID-19?

Nu exista date suficiente pentru a arata daca persoanele cu diabet zaharat sunt mai predispuse la COVID-19 decat populatia generala. Problema cu care se confrunta persoanele cu diabet zaharat este ca au mai multe sanse de a dezvolta complicatii mai severe. De asemenea, cu cat o persoana are mai multe afectiuni de sanatate (de exemplu, diabet si boli de inima), creste riscul de a avea acele complicatii grave din cauza COVID-19. Persoanele in varsta sunt, de asemenea, expuse unui risc mai mare de complicatii daca se infecteaza cu virusul.

  • Persoanele cu diabet au o sansa mai mare de a dezvolta complicatii grave din cauza COVID-19?

Persoanele cu diabet zaharat au mai multe sanse de a avea complicatii grave din cauza COVID-19. Riscul de a dezvolta COVID-19 este mult mai mare daca diabetul nu este controlat corespunzator. Daca aveti boli de inima sau alte complicatii, in plus fata de diabet, asta ar putea inrautati sansa de a va imbolnavi de COVID-19, ca si alte infectii virale, deoarece prezenta mai multor  afectiuni ingreuneaza organismul sa lupte impotriva infectiei. Pacientii cu diabet zaharat, in special cei a caror boala nu este bine controlata, sunt mai susceptibili la infectii bacteriene sau virale (gripa sau viroze de sezon).

  • COVID-19 provoaca diabet?

COVID-19 poate afecta celulele pancreatice producatoare de insulina si le poate modifica functia, astfel explicandu-se de ce unii oameni sanatosi anterior fac diabet dupa ce au fost infectati cu Covid-19.

Nu este inca clar daca modificarile declansate de infectia cu coronavirus sunt de lunga durata. Cu toate acestea, stim ca unii pacienti au avut nivelurile de glucoza din sange foarte instabile pe perioada bolii, insa unii dintre ei si-au recapatat controlul glicemic, sugerand astfel ca modificarile nu au caracter permanent la toti pacientii.

  • Cum sa ne ingrijim inainte de infectare cu coronavirus, si cum sa ne ingrijim daca apare infectia cu coronavirus?

In realitate la pacientii cu diabet zaharat ingrijirea este aceeasi inainte de infectare si dupa infectare.

  1. Trebuie sa ne automonitorizam, sa fim foarte atenti la nivelul glicemiei.
  2. Sa avem grija la complicatiile diabetului.
  3. Sa avem grija de rinichi, sa bem suficiente lichide si sa nu administram medicamente care i-ar putea afecta functia.
  4. Sa avem grija de inima, sa avem grija la greutate, sa avem o dieta echilibrata bogata in vitamine si minerale si sa reducem pe cat posibil dulciurile concentrate si grasimile animale.
  5. Tineti legatura cu medicul dumneavoastra diabetolog cat si legatura cu medicul de familie.
  6. Spalati-va foarte des pe maini cu apa si sapun si neaparat inaintea utilizarii glucometrului si a injectarii de insulina sau a altei medicatii injectabile.
  7. Nu doar medicatia pentru diabet trebuie asigurata, ci si cea adresata altor boli cum ar fi hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemia, hiper/hipotiroidismul.
  8. Asigurati-va ca puteti controla si trata hipoglicemia (zahar la indemana).
  9. Fiti pregatiti pentru posibilitatea autoizolarii / carantinei / imbolnavirii: asigurati-va necesarul pentru cateva saptamani, ganditi-va si pregatiti necesarul de lucruri personale.
  10. Nu luati medicamente antivirale si nici antibiotice, decat in cazul in care va prescrie medicul.
  11. Asigurati-va ca aveti suficienta medicatie si destule teste de monitorizare ale glicemiei pentru a nu exista intreruperi in administrare.
  12. Daca v-ati infectat, trebuie subliniata importanta automonitorizarii glicemice foarte stricte, iar daca medicul dumnevoastra diabetolog schimba medicatia pe perioada bolii sa nu intrati in panica, exista foarte mare posibilitate sa reveniti la tratamentul recomandat inainte de infectia cu SARS COV2.

Pentru infromatii suplimentare legate de medicamentele prescriese de medicul specialist, puteti apela cu incredere la profesionistii din faramciile Help Net.

 

Dr Pénzes Levente medic specialist DZNBM – Centru Diabet Brasov


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!