Hiperpigmentarea

HIPERPIGMENTAREA

Hiperpigmentarea sau melanodermia este o problema frecventa ce apare fie ca rezultat al unor inflamatii sau raniri ale pielii, fie in urma unor schimbari hormonale in sarcina sau in timpul tratamentelor medicamentoase. Daca observi aparitia pe piele a unor inestetice pete maronii, trebuie sa stii ca nu esti singura.

  • Ingrijirea corpului

Hiperpigmentarea pielii afecteaza milioane de oameni la un moment dat in viata. Razele ultraviolete sunt principala cauza de aparitie a petelor cutanate.
Tratament

Tratamentul consta in utilizarea de topice depigmentante (creme pe baza de hidrochinona, tretinoin sau acid azelaic) si de metode fizice (peelinguri chimice sau laser).

Hiperpigmentarea poate fi de doua tipuri: localizata si difuza.

Formele localizate se datoreaza unei modificari epidermice, unei proliferari melanocitare sau a unei cresteri a productiei de pigment.

In formele difuze de hiperpigmentare, inchiderea culorii pielii poate fi de intensitate egala pe intregul corp sau poate fi accentuata in regiunile expuse la soare.
Afectiuni asociate

Exista o serie de boli asociate hiperpigmentarii: in cazul hiperpigmentarii difuze, ciroza biliara si sclerodermia sunt cele mai frecvente, uneori fiind prezente chiar la acelasi pacient. Pielea are culoare brun-inchisa, in special in regiunile expuse la soare.

In ciroza biliara, hiperpigmentarea este insotita de prurit, icter si xantoame, in timp ce in sclerodermie este insotita de ingrosarea pielii extremitatilor, fetei si, mai rar, a trunchiului.

De asemenea, hiperpigmentarea constituie un semn constant si precoce al bolii Addison, insuficienta corticosuprarenala cronica se manifesta atunci cand are loc o lezare extinsa a glandelor suprarenale, rezultand scaderea consecutiva a cantitatii de hormoni corticoizi eliberati in circulatie. Pielea are o culoare asemanatoare cu cea a cafelei cu lapte, a cojii de paine rumenita si afecteaza anumite zone: partile expuse la soare si intemperii (fata, gatul, palmele, antebratele), regiunile expuse frecarii (coate, genunchi, gat la persoanele care poarta cravata), pliurile de flexiune a pielii (coate, axile, inghinale, pliurile cutanate abdominale, fesiere). In afara de aceste zone, mai pot fi intalnite aglomerari de pigment pe spate.


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!