Hemoglobina glicata

HEMOGLOBINA GLICATA

  • Medicina

             Hemoglobina glicata reprezinta o medie a valorilor glicemice din ultimele 2-3 luni. Aceasta se formeaza atunci cand glucoza din sange se leaga de globulele rosii. In cazul diabetului zaharat, corpul nu utilizeaza in mod eficient glucoza, iar cu cat nivelul acesteia este mai mare, cu atat se va lega mai mult de hematii. Globulele rosii sunt active timp de 2-3 luni, de aceea consideram ca aceasta analiza reflecta realitatea ultimelor 60-90 de zile.

            Valoarea hemoglobinei glicate este extrem de utila pentru diagnosticul diabetului zaharat, precum si pentru urmarirea evolutiei acestuia si a eficientei tratamentului antidiabetic. Spre deosebire de valoarea glicemiei capilare sau venoase, care indica nivelul de glucoza de sange dintr-un singur moment, hemoglobina glicata arata o imagine de ansamblu asupra echilibrului glicemic din ultima perioada. Este foarte importanta in diagnosticarea si stabilirea conduitei terapeutice pentru pacientii cu diabet zaharat, precum si in urmarirea aderentei acestora la recomandarile de imbunatatire a stilului de viata si a eficientei tratamentului.      

            Cand si cat de des ar trebui efectuata hemoglobina glicata?

            Hemoglobina glicata momentan nu face parte din pachetul standard de analize de screening recomandate de medicii de familie. Poate fi prescrisa de medicii diabetologi sau poate fi efectuata contra-cost, la solicitarea pacientului. Pacientii care nu stiu sa aiba diabet, insa au simptome specifice (urinat frecvent mai ales in timpul noptii, sete nejustificata, foame inexplicabila, scadere in greutate inexplicabila, fatigabilitate marcata) ar trebui sa efectueze urgent aceasta analiza si sa se adreseze unui medic diabetolog. Acelasi lucru ar trebui facut si de pacientii asimptomatici, dar care au valori crescute ale glicemiei la analizele uzuale sau la verificarea cu glucometrul.

            Conform ghidului ADA, criteriile de screening pentru diabet sau prediabet la adultii asimptomatici ar trebui sa fie urmatoarele:

  • Adultii supraponderali sau obezi (cu un indice de masa corporala ≥ 25 kg/m2), care asociaza unul sau mai multi factori de risc din urmatoarele:
  • rude de gradul I cu diabet zaharat
  • istoric de boala cardiovasculara
  • hipertensiune arteriala (valoare a tensiunii ≥ 140/90 mmHg sau tratament)
  • dislipidemie, colesterol HDL < 35 mg/dL sau trigliceride > 250 mg/dL
  • femei cu sindrom de ovar polichistic
  • sedentarism
  • afectiuni asociate cu rezistenta la insulina (obezitatea severa, acanthosis nigricans etc)
  • etnicitate cu risc crescut (Afro-Americani, Asiatici-Americani etc)
  • Pacienti cu prediabet ar trebui testati anual
  • Femeile diagnosticate cu diabet gestational ar trebui testate la cel mult 3 ani, toata viata
  • Orice persoana ar trebui sa se testeze incepand cu varsta de 35 de ani
  • Pacientii diagnosticati cu HIV

            Pacientii care nu stiu ca au diabet zaharat, pot interpreta valorile hemoglobinei glicate astfel:

  • <5.7% - fara diabet zaharat.
  • 5.7-6.4% - prediabet; este perioada premergatoare aparitiei diabetului zaharat; in majoritatea cazurilor, se pot obtine imbunatatiri ale acesteia prin intermediul interventiei medical-nutritionale (regim alimentar + program de activitate fizica), insa in functie de context, tratamentul cu metformin sau cu un agonist de receptor GLP-1 poate fi recomandat; toti pacientii cu prediabet ar trebui sa consulte un medic diabetolog in vederea stabilirii conduitei terapeutice.
  • ≥6.5% - diabet zaharat

            Pentru pacientii deja diagnosticati cu diabet zaharat, valoarea tinta a hemoglobinei glicate, in marea majoritatea a cazurilor, este sub 6.5%. Aceasta poate fi individualizata in functie de caracteristicile fiecarei persoane. De exemplu, pentru pacientii tineri, fara comorbiditati asociate, cu un risc redus de hipoglicemie, ne putem propune o tinta <6%. In schimb, pentru cei care au un risc crescut de a face hipoglicemie sau care nu pot gestiona singuri o schema de administrare a insulinei, tintele hemoglobinei glicate pot fi mai putin stranse (<7% sau chiar sub 8%).

            Chiar daca este considerata a fi o analiza mult mai relevanta decat glicemia dintr-un anumit moment al zilei, valoarea hemoglobinei glicate poate avea anumite limitari. Fiind o medie, pacientii cu o variatie glicemica mare (care au atat hipoglicemii, cat si hiperglicemii), pot avea o valoare multumitoare a hemoglobinei glicate. Variatiile bruste ale glicemiei sunt mai periculoase decat niste valori usor crescute, dar constante. Aceasta situatie este caracteristica in special pacientilor care fac tratament cu insulina sau cu antidiabetice orale care stimuleaza secretia pancreatica (sulfonilureice sau glinide). In conditiile in care valorea hemoglobinei glicate nu se coreleaza cu valorile glicemice determinate la automonitorizare, se recomanda repetarea analizei si / sau inlocuirea glucometrului. De asemenea, in special pentru pacientii care fac tratament cu insulina in prize multiple si au valori inexplicabile ale hemoglobinei glicate se recomanda montarea unui sistem de monitorizare continua a glicemiei (senzor).

            Pentru un control optim al diabetului zaharat, pacientii ar trebui sa efectueze hemoglobina glicata la 6 luni, sau chiar mai repede (la 3 luni) daca au aparut schimbari in schema terapeutica sau daca valoarea anterioara a fost crescuta. Asociat, se recomanda masurarea glicemiei capilare in diferite momente ale zilei (la trezire, inainte de mese sau la ore dupa mese), iar pacientii cu diabet zaharat tip 1 sau cu tratament insulinic ar putea lua in considerare utilizarea unui senzor pentru citirea continua a glicemiei.

            Pentru mai multe informatii nu ezitati sa contactati medicul specialist sau sa apelati la specialistii din farmaciile Help Net care va pot ajuta sa va mentinetii starea de bine.

 

Dr Popa Alexandru


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!