•  

Forme ale acneei

Forme ale acneei

Acneea este o afectiune a tenului foarte neplacuta, care apare datorita excesului de grasime la nivelul pielii. Aceasta grasime, care in mod normal are rolul de a lubrifia si proteja pielea, se aduna in folicul, blocata fiind de celule moarte. Ramasa acolo, locul se inflameaza si creeaza ceea ce stim cu totii: invazie de cosuri si chiar leziuni adanci in piele.

 
Acneea poate lua mai multe forme, foarte diferite de la persoana la persoana:
- acnee neinflamatorie, adica punctele albe si punctele negre;
- acneea inflamatorie, mult mai grava, care se manifesta sub forma de papule, pustule, noduli sau chisturi.

Comedonul este un por plin cu sebum, celule moarte, fire de par minuscule si bacterii. Acesta este cunoscut ca punct negru, in cazul in care este deschis si punct alb, cand este inchis. 
 
Papula este o leziune solida a pielii, de mici dimensiuni. Mai multe papule grupate sunt aproape invizibile, dar se simt la atingere.

Pustula este o leziune fragila umpluta cu acelasi amestec de celule moarte, bacterii si celule albe. Formandu-se in mod normal peste un folicul sebaceu, contine si un fir de par in centru.
 
Nodulul este o leziune in relief cu forma neregulata, foarte dureroasa. Inflamarea facandu-se in adancimea pielii, adesea duce la distrugerea tesutului si la formarea de cicatrici. Acesta leziune nu raspunde decat la tratamente complicate, pe care doar un dermatolog ti le poate recomanda.
 
Chistul este o formatiune la nivelul pielii, ca un sac care contine celule albe, celule moarte si bacterii. Poate fi extrem de inflamat, pe o suprafata mare si in adancimea pielii. Impreuna cu nodulii formeaza acneea numita nodulochistica. 
 
In majoritatea cazurilor acneea dispare dupa 3 – 4 ani, doar in cazurile cele mai grave putand dura pana la 12 ani. In general acneea poate aparea la adolescenti si tineri pana la varsta de 20 de ani, fiind insa posibila si la batranete. Se estimeaza ca mai mult de 90% dintre adolescenti, 50% dintre femeile adulte si 25% dintre toti adultii fac acnee.

Postat in :

Dermatologie

Data:

23-04-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza