Este exfolierea zilnica daunatoare pielii?

ESTE EXFOLIEREA ZILNICA DAUNATOARE PIELII?

Asa cum un animalut de casa naparleste, asa si noi lasam in urma foarte multe celule de piele moarta. Aproximativ 75% din praful pe care il gasim in casa este compus de fapt din pielea noastra exfoliata, in medie patru kilograme din acest tip de piele anual. Si desi imaginea acestui proces nu este una foarte atragatoare, face parte din regenerarea pielii noastre.

  • Ingrijirea corpului

Celulele de piele moarta sunt indepartate de la suprafata pielii numita stratum corneum. Sub acest strat se afla celule tinere numite keratinocite, iar sub acestea se afla stratul bazal unde sunt produse celulele noi. Pielea moarta este de obicei uscata si are un aspect uscat. O metoda de a combate aceasta textura este sa aplici lotiuni hranitoare ce rehidrateaza celulele din pielea moarta, solutia aceasta fiind insa una temporara.

Poti sa grabesti procesul de exfoliere naturala a pielii cu produse pe care le gasesti in farmacii. Acizii hidroxilici si exfoliantii indeparteaza keratinocitele cornificate din epidermul tau si scot la suprafata celulele vii. Este insa exfolierea zilnica o idee buna? De fapt, accelerarea procesului natural de eliminare a celulelor moarte, cunoscut ca descuamare, poate fi daunator daca este realizat prea des. Exista cateva metode prin care poti sa indepartezi stratul de piele moarta pentru a ajunge la stratul radiant de piele de sub aceasta.

Acizii hidroxilici, fie sub forma alpha sau beta, degradeaza chimic structura fizica a celulelor cornificate. Odata ce structura a fost dezintegrata, pielea poate sa elimine mai usor celulele moarte. Exfoliantii grabesc astfel procesul de indepartare a keratinocitelor moarte. Acestia folosesc de obicei granule cu o structura cristalina precum cea de zahar sau sare, care indeparteaza celulele moarte din epiderm. Este important sa retinem ca grabirea procesului de descuamare poate dauna pielii sau poate agrava daune existente deja la nivelul pielii.

O celula moare dupa ce s-a divizat de mai multe ori, proces numit apoptoza. Dupa acest proces, o celula nu va mai functiona, insa ramane intacta. Celelalte celule din corp distrug sau inlatura fragmentele celulare din corp. Structura celulara, continutul si ADN-ul gasite in nucelul unei celule sunt defalcate si invelite de celulel microfage, ce previn ca rezidurile organice sa fie reabsorbite de corp. Cu alte cuvinte, majoritatea celulelor moarte reprezinta un fel de deseu fiziologic.

Celulele epiteliale par sa fie unice. Keratinocitele moarte protejeaza de fapt straturile de sub epiderm. In loc sa fie absorbite de microfage si transportate mai departe dupa procesul de apoptoza, aceste celule se usuca si se intaresc, devin cornificate si formeaza un strat extern protector pentru keratinocitele tinere aflate sub ele. Acest strat de celule moarte protejeaza de fapt pielea de razele ultraviolete de la soare. Iar acesta este unul din motivele pentru care exfolierea zilnica poate dauna pielii. In plus, acizii hidroxilici pot irita keratinocitele odata ce stratul exterior este indepartat. Granulele abrazive din scrub-urile pe care le folosim pot la randul lor sa raneasca pielea.

In loc sa te exfoliezi zilnic, poti sa indepartezi pielea moarta prin folosirea unui scrub o data pe saptamana. Daca acesta contine acid hidroxilic, frecventa ar trebui sa ramana aceeasi - o data pe saptamana. Daca pielea ta devine iritata, iti recomandam sa te opresti din a folosi acel produs sau sa mergi la un medic dermatolog pentru a primi cele mai bune recomandari pentru un regim corect de exfoliere.

 


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!