Durerile de san - cauze ascunse

DURERILE DE SAN - CAUZE ASCUNSE

Durerea reprezinta un simptom clar de boala, perceput ca semn de alarma in majoritatea cazurilor, ceea ce face ca pacientii sa vina din timp la medic. Din fericire, durerea mamara anunta de regula doar afectiuni benigne, carora le este asociata inflamatia. Cancerul mamar evolueaza insa fara durere, ceea ce face ca pacientii sa nu-si dea seama de pericol, decat in faze destul de avansate. 

  • Medicina

Infectia mamara produce o durere ce apare brusc, odata cu marirea si incalzirea sanului. Durerea creste la palparea sanului si este insotita de frisoane si febra. Boala, numita mastita, apare aproape intotdeauna in perioada de lactatie (alaptare).

Durerea aparuta dupa o lovitura descreste treptat, este insotita de sangerare sau vanataie (echimoza, hematom), dar nu si de febra. Este sensibila la apasare. Uneori dupa acest episod se poate dezvolta o falsa tumora, nepericuloasa.

Si mai frecvent, durerea apare sau se accentueaza inaintea fiecarei menstre. Ea creste la atingere, iar la nivelul sanului se poate simti un nodul greu delimitabil, ferm, situat adesea spre axila. Frecvent aceasta tulburare vizeaza ambii sani, chiar daca in grade diferite. Este cazul mastozelor fibro(sclero)-chistice ce pot conduce uneori, dupa o evolutie indelungata, spre un cancer mamar.

Durerea mamara poate fi simtita ca o mancarime areolo-mamelonara, insotind o eczema la acest nivel, care poate determina aparitia unui cancer sub areola mamara (boala Paget).

Cancerul mamar doare rareori in formele acute sau inflamatorii (mastita carcinomatoasa), cand tumora este ulcerata sau a depasit limitele sanului.

Un implant siliconic poate fi cauza unor dureri - prin complicatii specifice sau poate agrava durerile altor afectiuni mamare, prin inflamatia de „corp strain”.

In cazul oricarei dureri de san trebuie sa consulti un medic specialist (ginecolog, chirurg sau oncolog) si sa iti faci investigatiile prescrise de  acesta. Diagnosticul se bazeaza pe informatiile furnizate medicului, pe examenul sanilor, ganglionilor de sub brat si - eventual - pe examenul genital, explorarile imagistice (mamografie, ecografie mamara) si microscopice (punctia citologica). 


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!