•  

Despre aromaterapie

Despre aromaterapie

Introducere

Se poate face aromaterapie cu esente extrase din conifere (preparatele se gasesc in magazinele tip plafar), care au o actiune antiinfectioasa. Intr-o lampa speciala pentru aromaterapie se pun cateva picaturi de esenta, parfumul binefacator fiind inhalat o data cu aerul din camera.

Uleiurile volatile continute in preparatele pe baza de conifere sunt indicate in astmul bronsic, tuse, imunitate scazuta si, in general, persoanelor predispuse la raceli.


Pentru ameliorarea sau chiar vindecarea diverselor afectiuni, aromaterapia foloseste esentele naturale ale plantelor, ce au un rol dezinfectant, antibacterian. Ele pot stimula digestia, pot dinamiza puterea fizica si intelectuala.

Mod de utilizare

Aromele naturale pot fi folosite in diverse moduri: sub forma de esente volatile, cu ajutorul unei lampi de aromaterapie si prin masaj, comprese sau in apa de baie, caz in care aromele sunt utilizate sub forma de uleiuri. Esentele aplicate prin masaj sau in apa de baie actioneaza direct, fiind absorbite prin piele.

Prin aceasta terapie, desi se actioneaza doar asupra mirosului, se pot obtine efecte benefice neasteptate si complexe. Aceasta pentru ca aromele actioneaza simultan, pe toate planurile fiintei: in plan fizic, emotional, mental si chiar spiritual.

De asemenea, uleiurile volatile medicinale pot fi administrate si intern, in anumite doze care, de regula, sunt trecute pe ambalaj.

Totusi, nu folositi uleiurile volatile sau esentiale la intamplare, deoarece pot cauza grave probleme de sanatate: cresterea tensiunii, pierderea sarcinii.

Pentru raceli, folositi uleiurile volatile cu arome de lamaie si brad, pentru meditatie - arome de tamaie sau trandafiri, pentru dezinfectarea aerului - arome de eucalipt, pentru stimularea somnului si combaterea insomniei - arome de lavanda.

Pentru afectiuni pulmonare (bronsite, gripa, tuberculoza), aromaterapia recomanda un amestec din uleiuri de jneapan, salvie, cimbru (cate 1 ml din fiecare), menta, eucalipt (cate 2 ml din fiecare) si alcool etilic (100 ml).

top

Administrare

Adultii vor lua cate 25 de picaturi, de trei ori/zi, in putina apa calduta indulcita, copiii intre 7-12 ani vor lua cate 10 picaturi, de trei ori/zi, iar copiii intre 4-6 ani vor lua cite trei picaturi, de trei ori/zi.

Mucoasa olfactiva este singurul loc din organism unde sistemul nervos central intra in legatura directa cu lumea exterioara, fara o intermediere realizata de catre "circuite" nervoase suplimentare. Datorita acestui fapt se poate spune ca simtul mirosului este cel mai direct simt al nostru, fiind astfel deosebit de celelalte cinci simturi.

Aceasta caracteristica aparte explica de altfel si influenta majora pe care mirosul o poate exercita asupra starilor psihice, legatura lui cu instincte fundamentale ale fiintei (hranirea, atractia sexuala etc.), capacitatea lui de a ne induce cu rapiditate modificari la nivelul mintii. 

top

Efecte pozitive

Toate uleiurile volatile au un efect antiseptic la nivelul aparatului respirator, de aceea ele sunt in general indicate pentru afectiuni respiratorii cum ar fi gripa, sinuzita, bronsita, TBC-ul etc.

Cel mai interesant efect al uleiurilor volatile naturale este insa cel asupra sistemului nervos, prin starile pe care aceste arome le pot induce. Alese si folosite cu abilitate la timpul potrivit, acestea ne pot ajuta foarte mult in crearea ambiantei dorite, in amplificarea starii de sanatate, in generarea unor senzatii si stari agreabile in sfera aparent greu de influentat a psihicului si mintii.

Eucalipt (Eucaliptus globulus) - Uleiul de eucalipt este unul dintre cele mai puternice uleiuri antiseptice. Un studiu realizat in fosta Uniune Sovietica in 1973 arata ca el este foarte eficient impotriva virusurilor gripale A2 si A. In plus, are actiune expectoranta si antispasmodica asupra tractului respirator. Este indicat in majoritatea afectiunilor respiratorii. Mirosul eucaliptului faciliteaza concentrarea, inlatura oboseala si durerea de cap congestiva. Confera o stare de luciditate, armonie, pace interioara, inspiratie.

top

Postat in :

Relaxare si echilibru Remedii naturiste

Data:

19-03-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza