Ce sunt glutenul si alergia la gluten?

CE SUNT GLUTENUL SI ALERGIA LA GLUTEN?

De fapt, nu exista alergii la gluten. Cand cineva spune ca este alergic la gluten, de obicei se refera la o intoleranta fata de acesta.

  • Afectiuni de sezon

O alergie la un aliment este o reactie a sistemului nostru imunitar. Cand acesta considera ca ingeram ceva periculos pentru corpul nostru, reactioneaza sub forma unei alergii.

Raspunsul la un aliment alergen, care de obicei se prezinta sub forma unor mancarimi, iritatii, urticarie, probleme de respiratie, dureri abdominale, diaree, ameteala, greata sau stare de voma, are o durata limitata de timp si nu produce efecte negative pe termen lung decat in cazul socului anafilactic. Alergiile la mancare sunt de obicei temporare, mai ales in cazul copiilor.

Ce este glutenul?

Glutenul este o proteina gasita in grau, secara, orz si alte cereale. Oamenii nu sunt alergici la aceasta, ci tractul lor digestiv (nu sistemul lor imunitar) are dificultati in a tolera glutenul si reactioneaza prin simptome gastrointestinale. Deoarece intoleranta la gluten nu are legatura cu sistemul imunitar, doctorii nu o pot supune la un test de anticorpi. Daca vrei sa afli daca ai intoleranta la gluten, poti apela la o dieta prin eliminare. Renunta temporar la mancarurile care pot produce simptomele pe care le observi si introdu-le apoi treptat pentru a vedea care dintre ele sunt problematice.

Simptomele de intoleranta la gluten

Nu exista medicamente pe care le poti lua pentru a trata intoleranta la gluten. Pentru a scapa de simptomele nedorite, trebuie sa adopti o alimentatie care sa excluda aceasta proteina. Daca ai doar o sensibiltate la gluten, este posibil sa poti urma o alimentatie care sa contina gluten, insa in cantitati foarte mici. Apeleaza la un dietetician clinic sau la un fizician pentru a afla cu siguranta daca ai aceasta intoleranta si cum iti poti schimba alimentatia.

Printre cele mai frecvent intalnite simptome se numara:

  • Distensia, durerile si crampele abdominale
  • Crize de diaree si constipatie
  • Anemie
  • Artrita
  • Autism
  • Pierderea densitatii oasease
  • Depresie, anxietate si iritabilitate
  • Dermatita herpetiforma (eruptie cutanata insoita de mancarimi, prurit, intepaturi si vezicule)
  • Oboseala
  • Caderea parului
  • Dureri de cap si migrene
  • Hipoglicemie
  • Dureri articulare sau osteoporoza
  • Intoleranta la lactoza
  • Rani sau ulceratii la nivelul gurii
  • Greata si varsaturi
  • Deficit de minerale si vitamine
  • Scaderi inexplicabile in greutate
  • Urticarie.

Daca ai intoleranta fata de gluten, evita in principal urmatoarele alimente:

  • Grau si germeni de grau
  • Secara
  • Orz
  • Tarate (de ovaz)
  • Graham
  • Faina de cartofi.

Poti introduce in alimentatia ta:

  • Quinoa
  • Hrisca
  • Malai
  • Mei
  • Tapioca
  • In
  • Biscuiti si paste din porumb.

Ce este boala celiaca?

Exista insa si intoleranta grava la gluten care poarta denumirea de boala celiaca. Aceasta activeaza sistemul imunitar atunci cand persoanele care sufera de boala celiaca vor consuma gluten, deteriorand ciliii care protejeaza intestinul subtire si aborb substantele nutritive din alimente.

Boala celiaca este o boala autoimuna si genetica, care nu se prezinta doar prin afectiuni ale intestinului, ci si prin alte simptome cu implicatii serioase ce conduc la malnutritie, care la randul sau poate produce anemie, osteoporoza, depresie, tulburari de crestere si de comportament, s.a.m.d.

Printre simptomele bolii celiace se numara diareea cronica, astenia fizica si psihica, iar in cazul copiilor se poate observa o oprire in crestere si dezvoltare. Pentru a putea fi depistata aceasta boala, nu este recomandata oprirea consumului de gluten, care va permite refacerea intestinului. In cazul diagnosticarii nu aceata boala insa, primul pas il reprezinta eliminarea glutenului din alimentatie.


Review-uri

Review-uri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga un review

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!