Bronhopneumopatia obstructiva cronica - BPOC

BRONHOPNEUMOPATIA OBSTRUCTIVA CRONICA - BPOC

Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) include boli respiratorii frecvente care produc o mortalitate mare si impun o cheltuiala sociala importanta. Aceste boli apar clinic izolate sau asociate cand, realizeaza un tablou clinic complex numit BPOC sau pneumopatie cronica obstructiva (COPD). Prevalenta BPOC a crescut cu 60% in ultimii 20 de ani, iar mortalitatea cu 23% in ultimii 10 ani. 

  • Medicina

BPOC este un diagnostic de excludere etiologica, afirmandu-se dupa ce au fost eliminate afectiuni precum astmul bronsic, gena fibrozei chistice, emfizemul panacinar (afecteaza acinul, unitatea functionala a plamanului). 

In plus, etiologica BPOC este multifactoriala, incluzand factori de risc precum: fumatul, infectiile bronsice, factorii genetici si inhalarea de iritanti bronsici. Se recomanda explorari precum examenul radiologic si explorari functionale respiratorii (precum spirometria, examen simplu si nedureros, care serveste la masurarea volumelor si debitelor pulmonare, analizand sanatatea plamanilor). 

Nu doar persoanele in varsta fac BPOC. Cel mai frecvent, oamenii sunt diagnosticati cu BPOC la 55-60 de ani. Din pacate, diagnosticul la aceasta varsta este oarecum tardiv, simptomele fiind deja foarte pronuntate. In realitate, BPOC poate debuta in jur de 40 de ani (si in cazuri mai rare, chiar la 20 si 30 de ani). Pentru a preveni deteriorarea grava a starii de sanatate a plamanilor este ideal ca BPOC sa fie depistat precoce, din fazele incipiente. 

Tratament

Tratamentul este complex, iar medicul va indica tratamentul cel mai potrivit pentru a reduce simptomele. Dintre recomandari amintesc:
• intreruperea fumatului sau diminuarea expunerii la factori iritanti;
• tratamentul infectiilor acute bronsice bronhodilatatoare si eliminarea secretiilor bronsice;
• corticoterapia, recomandata in perioadele de agravare (exacerbare) pentru a reduce inflamatia accentuata de agravari, care pot scadea productia de mucus;
• oxigenoterapie prelungita;
• terapia inhalatorie;
• alimentatia adecvata: ambele forme de manifestare a BPOC (emfizemul si bronsita cronica) necesita o alimentatie sanatoasa.

Pacientii cu emfizem sunt mai degraba slabi, cu o dispnee pronuntata si prezinta frecvent semne de malnutritie. Sunt hipermetabolici, ard multe calorii, diafragma le apasa pe stomac si de aceea, acesta nu poate fi niciodata plin. Pe de alta parte, pacientii cu bronsita cronica pot fi supraponderali, fapt care reprezinta o povara suplimentara pentru plamanii lor. Ambele sub-categorii de pacienti cu BPOC ar trebui sa manance sanatos, iar cei subponderali ar trebui sa-si completeze dieta cu suplimente alimentare.

O viata activa!
Evitarea exercitiilor fizice creeaza un cerc vicios - gafaiala (dispneea) ii face pe pacienti sa evite miscarea, iar lipsa miscarii nu face decat sa accentueze degradarea functionarii pulmonare. Pe termen lung, se recomanda, pe cat posibil, exercitiul fizic, pentru ca va reduce problemele de respiratie.

Miscarea fizica intareste inima, vasele sangvine si muschii. Cu cat plamanii sunt intr-o forma mai buna, cu atat necesarul de oxigen pe care trebuie sa il inspiram este mai mic; cu cat necesarul de oxigen este mai scazut, cu atat mai usoara este munca plamanilor.

Clasificare

Dintre afectiunile reunite sub cupola BPOC amintesc bronsita cronica si emfizemul pulmonar obstructiv, ambele insotite de leziuni obstructive cronice ale plamanilor. 

Bronsita cronica
Este o boala a bronhiilor mari si mici care se caracterizeaza clinic prin sindrom bronsitic cronic cu o vechime de cel putin 2-3 ani, ale carei semne clinice (tusea si sputa) sunt prezente cel putin 3 luni pe an cu productie crescuta de mucus care se asociaza cu inflamatia cailor aeriene si obstructia lor permanenta si progresiva. 

Emfizemul pulmonar 
Se caracterizeaza prin dilatarea permanenta si anormala a cailor aeriene situate distail de bronsiola terminala.  Leziunile sunt de trei tipuri: centrolobular, panlobular sau perilobular.

Efectele fiziopatologice sunt:
• reducerea schimbului de gaze prin membrana alveolocapilara.
• reducerea reculului elastic al plamanului. Elasticitatea asigurata de doua componente: anatomica (35 % din totalul fortelor de recul, prin prezenta fibrelor de elastina, reticulina si colagen) si  fizica (65 % din fortele de recul sunt asigurate de tensiunile superficiale din interiorul alveolei pulmonare). 
• cresterea muncii muschiului respirator; 
• clinic boala se manifesta prin dispnee progresiva (adica o jena respiratorie), cu debut dupa 40 de ani. 

Important de retinut!
BPOC nu se vindeca, dar se trateaza. Tesutul pulmonar deteriorat nu se reface, dar evolutia acestei deteriorari poate fi incetinita si tinuta sub control. Cel mai bun lucru pe care il poate face un fumator este sa se lase de fumat. Toata lumea trebuie sa evite infectiile. De aceea, sunt recomandate vaccinurile anti-gripale si, pentru pacientii peste 65 de ani, si vaccinurile impotriva penumoniei.

Dr. Marioara Seri
Medic primar, Medicina de familie


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!