12 raspunsuri privind tenul sensibil

12 RASPUNSURI PRIVIND TENUL SENSIBIL

In activitatea zilnica , din ce in ce mai frecvent, am fost in situatia de a diagnostica si ingriji tenul sensibil. Fiecare pacient cu ten sensibil are o multitudine de intrebari si nedumeriri legate de acest tip de ten. 

  • Ingrijirea tenului

1. Care este diferenta dintre pielea sensibila si pielea sensibilizata?

Tenul sensibil este o stare fara o cauza aparenta. Tenul sensibilizat este un ten pe care s-au aplicat diferite substane, uneori continute in cosmetice, coloranti, conservanti, detergenti, praf adus de vant, praf de var , praf de ciment ( contin saruri de crom si nichel care sunt intens sensibilizante),  etc., care substante activeaza sistemul de aparare imuna care va produce arme de aparare ( = se sensibilizeaza=) impotriva acelor substante.

2. Care sunt simptomele pielii sensibile?

Tenul sensibil este un ten iritat, care inteapa , ciupeste , se acopera de mici vezicule si /sau papule, adica un ten “suparat “ tot timpul, fara o cauza aparenta.

3. Ce tratamente externe si interne recomandati pentru a ameliora simptomele pielii sensibile?

Evitarea contactului cu poluantii de oras, gaze de esapament, praf de strada, expunerea intempestiva la radiatii infrarosii si ultra violete sau alti factori fizici ( vant, frig , umezeala, caldutra excesiva) sunt doar cateva masuri benefice in ingrijirea tenului sensibil . 

4. Care sunt alimentele care favorizeaza si intaresc sanatatea pielii?

O dieta fara alcool, tutun,  excitante in exces ( cafea , coca, pepsii, ciocolata, bauturi energizante) , fara condimente picante in exces ( ardei iute , boia, piper, usturoi), cu cat mai putine conserve , carne de porc, grasimi si tocaturi prajite, sosuri, rantasuri si bogata in legume si fructe ( mere, morcov, pepene, pere, struguri, citrice) este deosebit de bine venita pentru tenul sensibil. Echilibrarea florei intestinale si insamantarea acesteia cu flora sanatoasa, ( eubiotice intestinale ) ocupa un loc foarte important  in echilibrarea tenului sensibil

5. Ce produse cosmetice recomandati pentru acest tip de piele? 

Alegerea de produse cosmetice adecvate , dedicate tenului sensibil, din care  sa fi fost elimanati consevantii( formaldehide, parabeni), colorantii si parfumurile si care cosmetice contin princuipii active care s-au dovedit ca amelioreaza sterea de iritatie continua a tenului sensibil( asa dupa cum este cazul Emulsiei demachiante, lotiunii tenice-ser si a cremei Deuteria Lux dedicate ingrijirii tenului sensibil),  reprezinta o alta cale de  abordare terapeutica

6. Este important ca absolut toate produsele folosite sa fie speciale pentru pielea sensibila sau este suficient sa folosim doar unul, doua astfel de produse?

Este foarte important sa se utilizeze dintr-o anumita gama toate produsele ( emulsie demachianta, lotiune tonica, crema pentru zi, crema de gomaj ) dedicate strict ingrijirii tenului sensibil .

7. Pentru cat timp trebuie folosite aceste produse pentru pielea sensibila? Este posibila operatia de desensibilizare a pielii?

Produsele pentru ten sensibil vor fi utilizate timp foarte lung, practic pe toata perioada in care tenul sa manifesta ca un ten sensibil. Nefiind vorba de o sensibilizare, asa cum am definit-o la inceput, nu se  discuta despre desensibilizare in tenul sensibil, tenul sensibil si tenul sensibilizat fiind doua situatii complet diferite ca mecanisme de producere si ca terapie.

8. Ce se intampla, cu persoanele care nu au piele sensibila si totusi opteaza pentru acest gen de cosmetice?

Produsele destinate tenului sensibil sunt produse cu un design aparte, concepute si realizate cu mai multa atentie si grija si ele pot fi folosite fara nici-un efect secundar pe un ten nesensibil, dar aceasta folosire are izul unei folosiri “ de lux”.

9. Cum trebuie ingrijit tenul sensibil in sezonul cald? Dar in sezonul rece?

Ingrijirea tenului sensibil va beneficia de aceleasi masuri si produse cosmetice in cele doua anotimpuri extreme dar cu cateva particulatitati: vara vom avea grija sa folosim creme fotoprotectoare iar iarna un supliment de hidratare locala si sistemica.

10. Ce ingrediente aflate de obicei in componenta cosmeticelor trebuie evitate?

Din cosmeticele dedicate tenului sensibil trebuie sa se elimine   consevantii( formaldehide, parabeni), colorantii si parfumurile si  materiile prime cosmetice  care se stie ca au potential iritativ, alegenic sau in combinatie cu alte ingrediente cosmetice pot deveni agravante pe tenul sensibil

11. Curele de detoxifiere ajuta la desensibilizarea tenului? Daca da, cat de des trebui tinute si in ce constau? 

Da ajuta si este bine sa fie trealizate cel mult de 2 ori / an.

12. Care este temperatura apei ideala pentru curatarea tenului sensibil?

Tenurile in general si cele sensibile in special nu iubesc  apa si sapunurile si de aceea au fost create emulsiile demachiante si lotiunile tonice . Cand este absolut necesar se va folosi apa calduta, baile fierbinti si sauna putand agrava suferinta tenului sensibil.

Prof Dr Nedelcu Ioan
www. drnedelcuioan.ro


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!