Testosteronul

TESTOSTERONUL

Pe langa influenta lui asupra vitalitatii corpului, testosteronul controleaza partial si dorina sexuala a barbatilor, precum si aparitia disfunctiilor erectile. In general, organismul uman secreta intre 4-6 mg de testosteron pe zi, cel mai ridicat nivel fiind inregistrat dimineata, iar cel mai scazut, seara.  O cantitate de circa 1% de testosteron se transforma in estrogen, ceea ce explica de ce un procent foarte mic din randul barbatilor se imbolnavesc de cancer de san.

  • Medicina

Nivelul testosteronului scade odata cu varsta, de aceea barbatii de varsta medie experimenteaza la fel ca femeile, o etapa de transformari (altfel spus, andropauza), in care libidoul si forta fizica scad in intensitate si apar schimbari de dispozitie sau rarirea parului de fata si corp. Acest nivel scazut de testosteron afecteaza circa 2-4 milioane de barbati. 

Nivelul de testosteron scade chiar si la femeile aflate la menopauza, iar alaturi de sedentarism, aceasta diminuarea este cauza principala a excesului ponderal pe parcursul acestei perioade.

Pentru masurarea relevanta a continutului de testosteron, se efectueaza doua tipuri de texte: primul pentru masurarea testosteronului liber si al celui legat din sange, adica activ, responsabil de exemplu pentru simptomele specifice ale disfunctei erectile. Al doilea test vizeaza testoteronul legat de proteine. Nivelul aproximativ testosteronului liber este obtinut in urma scaderii celui de-al doilea rezultat din primul. Nivelurile normale ale testosteronului liber in functie de varsta sunt urmatoarele:

20-40 ani – 400 – 1,800 (ng/ml)

40 – 50 ani – 350 – 890 (ng/ml)

50-60 ani – 250 – 750 (ng/ml)

70 + ani – 250 – 650 (ng/ml)

Terapia cu testosteron, dincolo de eficientizarea unor particularitati precum libidoul, masa musculara si forta oaselor, este eficienta si pentru scaderea colesterolului LDL, cresterea sensibilitatii la insulina, de aceea riscul aparitiei diabetului este mai mic. Exista insa si cateva dezavantaje, cel mai mare fiind legat de favorizarea aparitiei cancerului de prostata, desi nu exista inca studii clinice precise pe aceasta tema. De exemplu, barbatii de 20 de ani, cu un nivel crescut de testosteron sunt expusi aceluiasi risc precum cei cu un nivel normal sau scazut al acestui hormon. Alte neplaceri asociate tratamentului sunt bolile de inima, calvitia, retinerea apei in organism si agravarea apneei de somn.


Pareri

Pareri

5 5 de la 5 (Evaluat de 1 client)

  • G Mihai 08. 2. 2023 5

    Cum se tratează?

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!