Solutii eficiente pentru preventie si imunitate

SOLUTII EFICIENTE PENTRU PREVENTIE SI IMUNITATE

Astfel sistemul imunitar are capacitatea de a detecta agentii invadatori, a distruge si a elimina tot ce este ostil si mai mult, de a memora factorul nociv si a reactiona prompt data viitoare cand va fi pus fata in fata cu el.

 

  • Afectiuni de sezon

Sistemul imunitar, in mai multe situatii, poate intampina dificultati in indeplinirea functiilor sale de aparare si, astfel, poate avea nevoie de sprijin. Acest lucru se intampla mai ales in lumea occidentala moderna, ca urmare a supraglomerarii mediilor inconjuratoare, a expunerii la virusuri si bacterii in comunitatile infantile, a poluarii, a alimentelor mai putin bogate in substante functionale, etc.

Si cum cea mai buna modalitate de a trata boala este aceea de a o preveni, iata cateva solutii naturale pentru a stimula imunitatea, mai ales acum in perioadele de trecere de la un sezon la altul:
1. Echinacea: capacitatea plantei de a stimula sistemul imunitar este data de continutul de polizaharide, care activeaza procese importante ale sistemului imunitar.

Consumul de Echinacea stimuleaza productia de celule T si creste numarul de neutrofile, celule care joaca un rol important in apararea antiinfectioasa a organismului. Echinacea are si efect antibacterian, actioneaza ca adjuvant si ajuta la reducerea duratei si severitatii simptomelor racelilor si virozelor respiratorii.  
De asemenea, reduce recurenta infectiilor, chiar si in cazul copiilor. pentru ca stimuleaza organismul sa produca mai multe celule albe imunitare. Ajuta corpul sa produca interferon, o substanta care blocheaza replicarea bacteriilor si a virusurilor. Polizaharidele din Echinacea sunt in masura sa intareasca atat sistemul de aparare innascut, datorita activitatii macrofagelor, cat si sistemul de aparare adaptativ specific, datorita actiunii asupra sistemului mucozal comun.

2. Socul negru: actiunea antivirala a flavonoidelor, in special quercitina si antocianinele, prezente din abundenta in fructele de Sambucus nigra (Soc negru) reprezinta principalul atu al acestei plante pentru modularea sistemului imunitar. Extractele din fructe de Soc negru au un efect imunomodulator mediat de o crestere a productiei de citokine, care activeaza fagocitele si imbunatateste migrarea acestora spre locul infectiei, precum si un efect antiviral bine definit.

Bogate in flavonoide si antocianozide, molecule cu actiune antialergica si antiinflamatoare, extractele de Soc negru sunt eficiente pentru a atenua simptomele cauzate de raceala, febra sau gripa, reducand durata si recurenta episoadelor.

3. Vitamina C: denumita si acid ascorbic, vitamina C reprezinta unul dintre cei mai cunoscuti antioxidanti. Este eficienta in tratarea dar, mai ales, in prevenirea multor probleme de sanatate, fiind renumita pentru actiunea sa de eliminare a radicalilor liberi care distrug celule, dar şi pentru cea de formare a anticorpilor în organism.

Un aport marit de vitamina C este asociat cu o imunitate crescuta, ducand chiar la o incidenta mai mica a anumitor forme de cancer. Alimentatia bazata pe fructe si legume proaspete, prin care un nivel crescut de vitamina C este introdus in organism si eventualul aport suplimentar din produse specifice, moduleaza imunitatea si ne protejeaza organismul impotriva racelilor si gripelor.

4. Propolisul: un cocktail de substante cu efecte terapeutice deosebite - flavonoide, acid ferulic, ceruri, aminoacizi, balsamuri, fermenti, microelemente, substante antibiotice, rasini, acizi aromatici, etc. Propolisul are efect atat asupra aparatului digestiv, a celui endocrin, cat si antimicrobian, antiparazitar si antiviral, fiind indicat atunci cand vrem sa ne protejam organismul impotriva invaziei negative din mediul inconjurator.

Insa, pe langa un aport suplimentar din aceste tipuri de substante, ritualul vietii cotidiene trebuie sa respecte niste reguli care sa ne mentina sanatosi si in forma: o alimentatie sanatoasa, pe baza de fructe si legume (acestea sunt bogate in vitamine si minerale care intaresc imunitatea), aportul necesar de apa, utilizarea ceaiurilor din plante (indiferent de sezon), eliminarea factorilor de stres, respectarea orelor de somn, vaccinarea, utilizarea unor suplimente pe baza de vitamine si minerale, etc.


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!