Sindromul de intestin iritabil

SINDROMUL DE INTESTIN IRITABIL

Sindromul de intestin iritabil se defineste printr-o combinatie de simptome gastro-intestinale, cronice sau recurente care nu pot fi explicate prin modificari de structura sau biochimice, cum ar fi durerea abdominala, tulburarile de tranzit intestinal sau balonarea.

  • Medicina

Criteriile de diagnostic al simptomului de intestin iritabil sunt reprezentate de: durere sau disconfort abdominal care cedeaza dupa defecatie asociat cu modificari fie in frecventa scaunului (peste 3 scaune/zi sau cel putin 3 scaune/saptamana), fie de consistenta a acestuia, eliminare de mucus, balonare, senzatie de distensie abdominala; poate fi insotita frecvent de anxietate sau depresie.

1. Daca in 3-6 saptamani nu apare nicio ameliorare semnificativa, obligatoriu se vor face investigatii suplimentare de catre specialistul internist sau gastroenterolog. Aceste investigatii presupun: efectuarea unui set limitat de investigatii bilogice: analize de laborator, examen coproparazitologic.
2. Rectosigmoidoscopie - mai ales pentru cei care prezinta sange in scaun.
3. Irigografie si / sau colonoscopie la cei peste 50 ani.

Tratament

Regimul alimentar este variabil in functie de tipul clinic: bogat in fibre celulozice (tarate de grau, paine de graham, paine integrala, cereale, legume crude, fructe proaspete) la cei cu constipatie si sarac in fibre, fara lactate sau dulciuri concentrate, fara alimente care fermenteaza, alcool, cafea la bolnavii cu diaree.

Tratamentul medicamentos se adreseaza in primul rand durerii si se pot administra anticolinergice si antagonisti ai receptorilor muscarinici (atropina, beladona, scobutil, propantelina, pirenzepin, telenzepin) mai ales sub forma de supozitoare, meberivine (colospasmin, duspataline) - util si pentru balonare, situatie in care se pot utiliza prokinetice de tip metoclopramid, motilium, cisaprid.
In cazul pacientilor cu constipatie se administreaza fibre dietetice, laxative osmotice (fosfat de sodium, sulfat de magneziu, citrat de magneziu) asociate eventual cu prokinetice (cisaprid, motilium, metoclopramid).

La bolnavii diareici se recomanda preferential loperamid (Imodium) 2-4 mg de 3-4 ori/zi, la care se pot asocia scobutil sau codeine.

Intrucat simptomele de natura psihica sunt frecvent asociate se adauga tratamentul psihologic (hipnoza, tratament de comportament cognitive etc.) la cei care debutul este corelat cu o perioada de stres si au sub 50 de ani. Uneori sunt necesare si medicamente de tip antidepresive triciclice (amitriptilina, imipramine) sau in instanta inhibitori de serotonina (fluoxitine, sertraline, etc).

Dr. Mihaela Moise, 
Medic specialist medicina interna
Centrul de Diagnostic si Tratament “Victor Babes”

 


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!