•  

Rolul mineralelor in organism

Rolul mineralelor in organism

Mineralele sunt elemente chimice prezente in organismul nostru, cu rol structural si indispensabile pentru realizarea functiilor metabolice. Hormonii, enzimele, mesagerii chimici, pompele celulare, unele vitamine - toate acestea depind de actiunea catalizatoare a mineralelor.

• Calciul este mineralul cel mai important si prezent in cantitatea cea mai mare in organism. O parte este utilizata in coagularea sangelui, impreuna cu potasiul la buna functionare a muschilor scheletului si muschiului inimii, iar in combinatie cu fosforul asigura oaselor si dintilor structura normala si consistenta.

• Fierul, in cantitate ceva mai mica in organism, ia parte la formarea unor enzime vitale care contribuie la fixarea oxigenului pe celule.

• Magneziul este indispensabil bunei functionari a ficatului, muschilor, sistemului nervos. El intra in compozitia enzimelor ce iau parte la arderea glucozei in organism si impreuna cu calciul intervine in activitatile musculare.

Orice dezechilibru mineral poate conduce catre patologii organice, daca nu este remediat. De exemplu, nivelul crescut al colesterolului a fost asociat cu deficientele de cupru, mangan, vanadiu si crom. Hipertensiunea arteriala poate fi cauzata de carente de magneziu, potasiu sau calciu, dar si de excesul de sodiu. Cantitatea suficienta de seleniu si zinc scade riscul de cancer, iar un aport mic de calciu creste riscul de aparitie al osteoporozei.

Postat in :

Medicina generala

Data:

23-04-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Intreaba farmacistul

Vrei sa stii mai multe detalii despre un anumit produs? Ai o problema medicala sau cosmetica la care nu ai gasit inca rezolvare?

Scrie-ne intrebarea ta completand formularul
Completeaza formularul

Suna-ne la TelVerde 0800 833 003
(disponibil si din retelele de telefonie mobila)

0800 833 003
Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza