Rolul luminii in echilibrul tau!

ROLUL LUMINII IN ECHILIBRUL TAU!

In diminetile de vara, cand te trezesti intr-o baie de soare, iti incepi ziua plina de voie buna si totul iti merge ca pe roate apoi. Aparent nu ai un motiv deosebit, dar stii ca are legatura cu... soarele. Statistic vorbind, in tarile in care soarele apare destul de rar, oamenii sunt mai deprimati si mai lipsiti de energie, lucru absolut normal, caci lumina influenteaza in mod major un numar mare de functii biologice si instincte. 

  • Sport

Desi lumina artificiala ne-a eliberat de acele cicluri stricte de somn si veghe dependente de rasaritul si apusul soarelui, nimic nu compenseaza puterea luminii naturale asupra echilibrului organismului nostru.

Lumina naturala si lumina artificiala

Lumina patrunde in organism in principal prin ochi. Acestia transmit informatia unui grup specializat de celule (hipotalamusul), care se afla in centrul creierului emotional. Desi acest hipotalamus nu depaseste 1% din masa creierului adult, el are un rol decisiv in viata noastra, caci guverneaza secretia tuturor hormonilor din corp. Astfel, de el depind ciclurile de somn, ciclurile menstruale, reglarea temperaturii corpului, apetitul, libidoul si starea psihica.

Oricat ar fi de puternica lumina artificiala, cea de afara, chiar si intr-o zi innorata, tot este de 5 - 20 de ori mai intensa si ne influenteaza ritmul in mod pozitiv. De exemplu, cand vine iarna si zilele se micsoreaza simtitor, o persoana din trei resimte o schimbare a nivelului energetic, a tonusului fizic si psihic.

Intre lunile noiembrie si martie un procent mare de pacienti au simptome denumite de specialisti “tulburari afective sezoniere”, care sunt mai mult fizice decat psihice, datorate modificarilor ritmului biologic ca urmare a diminuarii luminii naturale.

Si daca nu te-au convins concluziile experimentelor si cercetarilor stiintifice care demonstreaza ca plantele evolueaza mai bine in lumina naturala, ca reactiile biologice ale organismului uman sunt mai bune si mai coerente sub influenta luminii naturale, incearca sa iti urmaresti starea psihica in zilele cu nori grei, fata de zilele luminoase de vara. Concluzia iti apartine si te va convinge sa faci cat mai multe plimbari relaxante in lumina naturala.


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!