Riscul infectiei cu COVID 19 pentru pacientii cu diabet

RISCUL INFECTIEI CU COVID 19 PENTRU PACIENTII CU DIABET

  • COVID-19

Persoanele cu diabet zaharat cu COVID-19 prezinta un risc mai mare de prognostic mai prost si de mortalitate. Avand in vedere nivelul ridicat de prevalenta la nivel mondial a diabetului, aceste persoane reprezinta un segment vulnerabil important al populatiei cu COVID-19. Prognosticul mai prost al persoanelor cu diabet zaharat este consecinta probabila a naturii sindromice a bolii: hiperglicemie, varsta inaintata, comorbiditati, si in special, hipertensiunea arteriala, obezitatea si afectiunile cardiovasculare, toate contribuie la cresterea riscului la aceste persoane. Cu toate acestea, imaginea este mai complicata, deoarece necesita luarea in considerare a factorilor sociali, cum ar fi deprivarea si etnia, precum si factori care devin relevanti la nivelul momentul in care un pacient cu infectie COVID-19 severa trebuie sa fie gestionat. Aici, un medic trebuie sa tina cont nu numai de starea de sanatate a persoanei cu diabet zaharat, ci si sa echilibreze cu atentie tratamentele de scadere a glicemiei cu tratamentele specifice pentru infectia virala.

Pot spune ca managementul diabetului la pacientii cu COVID-19 reprezinta o mare provocare clinica, una care necesita o abordare mult mai integrativa a echipei, deoarece aceasta este o strategie indispensabila pentru a reduce riscul de aparitie a unor complicatii medicale si a decesului cat mai mult posibil. Evaluarea atenta a numeroaselor componente care contribuie la prognosticul nefavorabil cu COVID-19 la pacientii cu diabet zaharat ar putea reprezenta cea mai buna, daca nu chiar singura modalitate de a depasi situatia actuala si de a permite sistemelor noastre de sanatate sa fie pregatite sa faca fata oricaror provocari viitoare intr-un mod prompt si eficient.

In cele din urma, interrelatia dintre diabet si COVID-19 ar trebui sa declanseze mai multe cercetari pentru a intelege masura in care mecanismele specifice ale virusului (de exemplu, tropismul sau pentru celulele β pancreatice) ar putea contribui la inrautatirea controlului glicemic si, in unele cazuri, la dezvoltarea cetoacidozei diabetice sau a sindromul hiperglicemic hiperosmolar si, eventual, la debutul unui nou tip de diabet.

In concluzie va sfatuiesc ca in cazul aparitiei simptomatologiei COVID 19 pe fondul unei comorbiditati diabetice preexistente, sa consultati cat mai repede un specialist in vederea administrarii terapiei potrivite.

In urma stabilirii tratamentului de catre medicul specialist, informatii suplimentare cu privire la medicatie, le puteti obtine si de la specialistii din farmaciile Help Net.

 

Dr. Constantin Ciprian


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!