•  

Protectia impotriva razelor UV

Protectia impotriva razelor UV

Introducere

Bronzul este o reactie de autoaparare a pielii in fata radiatiilor solare. Aceasta reactie este strict dependenta de patrimoniul genetic al fiecaruia dintre noi. Cand razele soarelui cad asupra pielii, melanocitele sunt stimulate si pielea se coloreaza. Capacitatea de producere a melaninei depinde de tipul de piele. Cu cat cantitatea de melanina pe care o producem este mai mare, cu atat pielea noastra este mai protejata impotriva razelor soarelui. Persoanele cu piele alba produc mult mai putina melanina decat cele care au pielea inchisa la culoare. De aceea soarele trebuie „captat” cu foarte multa inteligenta si mai ales cu multa prudenta.

Soarele este inamicul nr. unu al pielii.
El este principalul factor accelerator al imbatranirii cutanate, al ridurilor si al petelor. In acelasi timp soarele are si efecte benefice. Razele sale sintetizeaza vitamina D, esentiala pentru cresterea si fortificarea oaselor si sunt considerate totodata antidepresive naturale.

Energia pe care o primim de la soare ajunge la noi sub forma de unde electromagnetice de lungimi diferite. Corpul nostru capteaza doar razele UVA, UVB, UVC si pe cele infrarosii.

Raze captate de piele

 

• Razele UVA reprezinta 90% din totalul razelor solare. Ele sunt responsabile de bronzarea directa si imediata, dar si de deshidratarea puternica a pielii. Datorita capacitatii foarte mare de penetrare, acestea sunt cauza principala a imbatranirii premature.
 
• Razele UVB reprezinta doar 10% din cantitatea totala a radiatiilor ultraviolete. Sunt responsabile de bronzarea indirecta si pigmentarea pielii. Actiunea lor se limiteaza la nivelul stratului superficial al pielii numit epiderma. Aceste raze sunt foarte puternice, pot provoca arsuri si o mare cantitate de radicali liberi.
 
• Razele UVC au lungimea de unda cea mai scurta, fiind absorbite si retinute de atmosfera. 
 
• Razele infrarosii au cea  mai mare lungime de unda. Produc caldura caracteristica energiei solare si activeaza circulatia sanguina. 
top

Factorul de protectie

Termenul de factor de protectie solara (SPF) a fost  prima oara introdus in 1962. In 1968 apare si notiunea de protectie dubla UVA/UVB, iar in vara anului 1975 s-au folosit intaia oara produsele solare rezistente la apa.

Cele mai noi formule de produse cosmetice cu protectie solara contin pe langa filtre UVA si UVB si ingrediente active pentru protectia celulelor afectate de soare.

Gradul de protectie solara al pielii este foarte simplu asociat unor cifre in ordine crescatoare, de aceea se pot cu usurinta tine minte: protectie minima: 2 - 3, protectie moderata: 4 - 7, protectie inalta: 8 - 11, protectie maxima: 12 - 19, protectie extrema si pentru copii: 20 - 30.

top

Postat in :

Ingrijirea corpului Ingrijirea tenului

Data:

26-03-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza