•  

SEPTRIN, Forme Farmaceutice Orale inapoi la lista de termeni

Listeaza alfabetic: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Forma de prezentare
Septrin tablete: comprimate de culoare alba, rotunde, biconvexe, inscriptionate WELLCOME Y2B, ce contin 80 mg Trimetoprim si 400 mg Sulfametoxazol. Septrin suspensie pediatrica: fiecare 5 ml suspensie contine 40 mg Trimetoprim si 200 mg Sulfametoxazol. Culoarea si gustul variaza in functie de forma farmaceutica. Septrin tablete pediatrice: ce contin 20 mg Trimetoprim si 100 mg Sulfametoxazol. Septrin solutie injectabila: 320 mg/ml.

Indicatii
Septrin este indicat in tratament ul urmatoarelor afectiuni: Infectii ale tractului urinar (superior si inferior): Infectii acute; Profilaxia pe termen lung a recaderilor sau supresia infectiilor cronice dupa sterilizarea urinei; Prostatita bacteriana.

Infectii ale tractului respirator:

Otita medie
Chimioprofilaxia pe termen lung a bronsitelor cronice
Sinuzita
Bronsiectazii
Bronsita acuta
Pneumonie
Bronsita cronica
Tratamentul si profilaxia pneumoniei cu Pneumocystis carinii.
Vezi "Recomandari speciale de dozaj"
Infectii ale tractului genital:

Gonoree inclusiv infectia oro-faringiana si ano-rectala
Salpingita
Limfogranulom venerian
Sancroid
Granulom inghinal (venerian)

Infectii ale tractului gastrointestinal:

Diareea turistilor (inclusiv gastroenteritele date de E.coli enteropatogen) si pentru profilaxie la anumiti indivizi sau grupuri
Shigelloza
Febra tifoida si paratifoida
Holera
Purtatori de S. typhi

Infectii cutanate si ale plagilor:

Acnee
Rani infectate
Furunculoza
Piodermite
Abcese  
Alte infectii bacteriene date de germeni sensibili:

Septicemii
Osteomielita acuta si cronica
Bruceloza acuta
Mycetoame (exceptind pe cele date de fungi)
Nocardioza  
Micoze: Blastomicoza sud-americana (Paracoccidioides brasiliensis). Infectii cu protozoare: Malaria cu P.falciparum. Date insuficiente cu privire la alte specii (vezi "Precautii"). Septrin poate fi util in: Toxoplasmoza; Tuse convulsiva (prevenirea recaderilor); Profilaxia infectiilor cu germeni gramnegativi sensibili, la anumiti pacienti cu granulocitopenie; Infectii dentare si periodontale; Meningite: daca se stabileste in vitro sensibilitatea germenilor. Vezi "Recomandari speciale de dozaj".

Doze si mod de administrare: Se recomanda administrarea Septrin in timpul meselor pentru a reduce posibilitatea tulburarilor gastrointestinale. Infectii acute: tablete pentru adulti si tablete efervescente: Adulti si copii peste 12 ani: Doza standard: 2 tablete la 12 ore. Copii intre 6-12 ani: Doza standard: 1 tableta la 12 ore. Septrin tablete efervescente trebuie luate cu putina apa sau inghitite intregi. Tablete forte: Adulti si copii peste 12 ani: Doza standard: 1 tableta la 12 ore. Copii sub 12 ani: Nu se recomanda. Suspensie pentru adulti: Adulti si copii peste 12 ani: Doza standard: 10 ml la 12 ore. Copii sub 12 ani: Nu se recomanda. Septrin suspensie pediatrica:

Copii peste 12 ani
Doza standard
Copii intre 6-12 ani
10 ml la 12 ore
Copii intre 6 luni-5 ani
5 ml la 12 ore
Copii intre 6 sapt.-5 luni
2, 5 ml la 12 ore
Acest dozaj asigura aproximativ 6 mg trimetoprim si 30 mg sulfametoxazol/kg corp/24 ore. Suspensiile de Septrin pentru adulti si copii pot fi diluate cu sirop. In infectiile acute tratament ul trebuie continuat pana ce pacientul are o perioada asimptomatica de cel putin 2 zile. Majoritatea necesita tratament de cel putin 5 zile. Daca nu apa re ameliorare clinica dupa 7 zile de terapie, tratament ul trebuie reconsiderat. Pentru infectiile severe, la toate grupele de varsta, dozele pot fi crescute cu 50%. In infectiile acute, necomplicate, ale tractului urinar inferior, ca o alternativa la dozele standard, s-a dovedit eficient un tratament de scurta durata de 1-3 zile.

Recomandari speciale de dozaj: in lipsa unei recomandari speciale de dozaj, se administreaza dozele standard.

Cand in text este scris " tableta ", aceasta reprezinta tableta de adult. Cand se folosesc alte forme de prezentare trebuie facute corectarile de rigoare. Profilaxia pe termen lung a recurentelor sau supresia infectiilor cronice in sterilizarea urinei. Adulti si copii peste 12 ani: O tableta noaptea. Copii sub 12 ani: O doza nocturna de 2 mg trimetoprim si 10 mg sulfametoxazol/kg corp. Tratamentul poate fi continuat 3-12 luni, sau mai mult, dupa caz. Prostatita cronica. Initial poate fi necesara o doza mai mare decat cea standard. Tratamentul trebuie sa dureze 3 luni, pentru a se reduce riscul recaderilor. Pneumonia cu Pneumocystis carinii: Tratament: 20 mg trimetoprim si 100 mg sulfametoxazol/kg corp/zi in doua sau mai multe doze, timp de 2 saptamani. Profilaxie: Doza standard in perioada de risc. Gonoree: Ca o alternativa la terapia standard de 5-7 zile se recomanda, doar pentru adulti, unul dintre regimurile urmatoare: in cazuri necomplicate 4 tablete la 12 ore timp de 2 zile, sau 5 tablete, urmate de o alta doza de 5 tablete 8 ore mai tarziu. Se poate administra si o singura doza de 8 tablete in cazul unei compliante mai scazute a pacientului. Infectia gonococica oro-faringiana: 2 tablete de 3 ori pe zi timp de 7 zile, sau 9 tablete zilnic timp de 5 zile. Sancroid: Tratamentul trebuie urmat 10-15 zile. Limfogranulom venerian: Tratamentul trebuie urmat 10-15 zile. Granulom inghinal (venerian): Tratamentul trebuie urmat pana la 2 saptamani. Bruceloza acuta : Initial poate fi necesara administrarea unei doze mai mari decat doza standard. Tratamentul va fi continuat pe o perioada de cel putin 4 saptamani; curele repetate pot fi folositoare. Malarie cu P.falciparum: Ca o alternativa, se pot administra 4 tablete de 2 ori/zi timp de 2 zile. Copiii necesita o reducere corespunzatoare a dozelor. Purtatori de S.typhi si S.paratyphi: Tratamentul se continua cel putin 1-3 luni. Afectiuni renale: Adulti si copii peste 12 ani: (Nu sunt disponibile informatii referitoare la copiii sub 12 ani).
Clearanceul creatininei (ml/min) Creatinina serica (micromol/l) Doza recomandata
peste 25
barbati: < 265

femei: < 175
Doza standard
15-25
barbati 265-620

femei 175-400
Doza standard timp de maximum 3 zile, apoi 1/2 doza standard zilnic
sub 15
barbati > 620

femei >400
Nu se administreaza daca nu exista posibilitatea hemodializei, cand se administreaza 1/2 din doza standard zilnic
Se recomanda masurarea concentratiilor plasmatice de sulfametoxazol la intervale de 2-3 zile in probe recoltate la 12 ore dupa administrarea Septrin. Daca concentratia sulfametoxazolului depaseste 150 mcg/ml, tratament ul trebuie intrerupt pana ce valorile scad sub 120 mcg/ml. (Vezi "Informatii suplimentare".)

Contraindicatii
Nu se administreaza Septrin la pacientii cu hipersensibilitate recunoscuta la sulphonamide, trimethoprim sau cotrimoxazol. Cu exceptia anumitor conditii, sub stricta supraveghere, nu se administreaza co-trimoxazol la pacienti cu tulburari hematologice severe. S-a administrat Septrin la pacientii in tratament cu agenti citotoxici, influentand putin sau deloc tabloul maduvei hematogene sau al sangelui periferic. Septrin nu trebuie administrat la nou-nascutii prematuri sau la termen in perioada neonatala.

Precautii
Daca apare rash cutanat, tratamentul cu Septrin trebuie intrerupt. Cand Septrin se administreaza pe perioade indelungate, se recomanda efectuarea de hemoleucograme lunare, regulate, intrucat exista riscul unor modificari asimptomatice ale indicilor hematologici, datorate deficitului de folati. Aceste modificari pot sa dispara la administrarea de acid folinic (5-10 mg/zi) fara a influenta activitatea antibacteriana. Cand se trateaza pacienti varstnici, cu deficit de folati, sau in cazul administrarii de doze crescute de Septrin pe timp indelungat, indiferent de forma farmaceutica, se recomanda un aport suplimentar de folati. In caz de afectare renala cunoscuta se recomanda masuri speciale (vezi "Recomandari speciale de dozaj"). La acesti pacienti trebuie mentinut un debit urina r adecvat. Desi s-au observat cristale de sulfonamida in urina racita a pacientilor tratati cu Septrin, cristaluria apare rar in vivo. Riscul poate creste la pacientii cu malnutritie. In cazul pacientilor ce prezinta afectare severa a parenchimului hepatic, trebuie o atentie deosebita, deoarece pot aparea modificari in absorbtia si metabolismul trimetoprimului si sulfametoxazolului. Tratamentul cu Septrin in tonsilo-faringita cu Streptococi beta-hemolitici de grup A este mai putin eficient decat tratamentul cu penicilina. Dupa tratamentul pentru malarie acuta poate aparea recrudescenta parazitemiei. Poate aparea rezistenta incrucisata intre Septrin si combinatiile cu pirimetamina/sulfonamida. S-a observat ca trimetoprim afecteaza metabolismul fenilalaninei, dar fara semnificatie clinica: daca pacientii cu fenilcetonurie au un regim diete tic adecvat.

Interactiuni medicamentoase
La pacientii varstnici care primesc in mod curent diuretice, mai ales tiazide, se pare ca exista un risc crescut de trombocitopenie, cu sau fara purpura. Ocazional, s-a raportat ca pacienti aflati in tratament cu pirimetamina pentru profilaxia malariei, in doze ce depaseau 25 mg saptamanal, au dezvoltat anemie megaloblastica daca s-a administrat co-trimoxazol simultan. S-a observat ca, co-trimoxazol potenteaza actiunea anticoagulanta a warfarinei prin inhibitia stereo-selectiva a metabolismului sau. In vitro sulfametoxazolul poate substitui warfarina la locurile de legare de proteinele plasmatice. Se recomanda controlul atent al terapiei anticoagulante in timpul tratament ului cu Septrin. Medicul trebuie sa prevada o exacerbare a efectului fenitoinului administrat in asociere cu Co-trimoxazolul, intrucat acesta creste timpul de injumatatire al fenitoinului. Se recomanda urmarirea atenta a starii pacientului si a nivelului seric de fenitoin. Interactiunea cu agenti hipoglicemianti sulfonureici se intalneste rar, dar s-a observat o oarecare potentare. Administrarea simultana a Rifampicinei si Septrin determina scurtarea timpului de injumatatire plasmatica al trimetoprimului dupa o saptamana de tratament , efect fara semnificatie clinica. In urma asocierii cu ciclosporina la pacientii cu transplant renal, s-a observat o alterare reversibila a functiei renale.

Efecte secundare si reactii adverse
Deoarece Septrin contine trimetoprim si sulfonamida, ne putem astepta la tipul si frecventa efectelor secundare asociate cu acesti compusi. La dozele recomandate Septrin este in general bine tolerat. Majoritatea reactiilor adverse sunt usoare si constau in greata cu sau fara varsaturi si rash cutanat. Rareori s-au descris reactii de hipersensibilitate cutanata severe, ca eritemul multiform bulos (sindrom Stevens-Johnson) si necroliza epidermica toxica (sindrom Lyell), accidentele letale fiind si mai rare. Majoritatea modificarilor hematologice observate sunt usoare si reversibile la intreruperea tratamentului. Acestea sunt mai ales leucopenie, neutropenie, trombocitopenie si mai rar agranulocitoza, anemie megaloblastica si purpura. Desi majoritatea modificarilor nu determina simptome clinice, acestea pot deveni severe in cazuri izolate, mai ales la varstnici, la cei cu disfunctie hepatica sau renala si la cei cu deficit de folati; acesti pacienti trebuie observati atent. Septrin poate induce hemoliza la anumiti pacienti susceptibili, cu deficit de G-6-PD, efect care pare sa fie indiferent de doza. Foarte rar s-au observat afectari hepatice cu icter colesta tic si necroza hepatica. S-a raportat aparitia meningitei aseptice asociate administrarii de Septrin, meningita rapid reversibila dupa intreruperea tratamentului, dar care a reaparut in unele cazuri la reluarea tratamentului, fie cu co-trimoxazol, fie cu trimetoprim. La doze crescute folosite pentru tratamentul pneumoniei cu Pneumocystis carinii, la pacientii cu SIDA, s-a observat rash , febra, neutropenie, trombocitopenie si cresterea enzimelor hepatice, necesitand intreruperea administrarii. Diareea si glosita sunt neobisnuite. Colita pseudomembranoasa a fost raportata rar. Aparitia de formatiuni moniliare este foarte rara. Au existat putine rapoarte privind aparitia de manifestari subiective precum cefalee, depresie, ameteli si halucinatii, dar legatura acestora cu terapia nu a fost dovedita.

Sarcina si alaptare
Nu s-a stabilit siguranta administrarii Septrin in timpul sarcinii. Studiile pe sobolani au aratat ca, la doze cu mult mai mari decat dozele terapeutice recomandate la om, a par efecte teratogene tipice antagonistilor de folati si care pot fi evitate prin administrarea de folati. La iepuri nu s-au observat malformatii determinate de administrarea de Septrin, dar la doze de aproximativ 10 ori mai mari decat dozele terapeutice recomandate la om s-a observat o crestere a mortalitatii fetale. In ciuda eliminarii sulfametoxazol si trimetoprim prin laptele matern, administrarea de Septrin la femeile care alapteaza reprezinta un risc neglijabil pentru sugar.

Supradozare

Nu se cunoaste doza maxima tolerata de om. Simptomele supradozarii sunt : greata, varsaturi, ameteli si confuzie. In caz de supradozare cunoscuta, intentionata sau acccidentala, terapia trebuie intrerupta. Daca pacientul nu a varsat, se recomanda provocarea varsaturilor. Lavajul gastric poate fi util, desi absorbtia din tractul gastrointestinal, in mod normal, este foarte rapida si completa, in aproximativ 2 ore. S-ar putea sa nu fie aceeasi situatie in cazul unei supradozari masive. Acidifierea urinei creste eliminarea trimetoprim. Inducerea diurezei si alcalinizarea urinei creste eliminarea sulfametoxazol. Alcalinizarea scade rata de eliminare a trimetoprim. Folinatul de calciu (5-10 mg/zi) inlatura efectele deficitului de folati produs de trimetoprim asupra maduvei osoase. Se recomanda tratament general de sustinere. Atat trimetoprim cat si sulfametoxazol sunt dializa bile prin dializa renala.

Precautii farmaceutice
Tablete adulti: A se pastra ferite de lumina, la temperaturi sub 25 grade Celsius. Tablete efervescente: A se pastra ferit de lumina si umezeala, la temperaturi sub 25 grade Celsius. Tablete forte: A se pastra ferite de lumina, la temperaturi sub 35 grade Celsius. Suspensie pentru adulti si copii: A se pastra ferit de lumina si la temperaturi sub 25 grade Celsius.Mod de actiune
Sulphametoxazolul are efect bacteriostatic, inhiband competitiv utilizarea acidului para-aminobenzoic in sinteza dihidrofolatului de catre bacterii. Trimetoprim inhiba reversibil dihidrofolat-reductaza bacteriana (DHFR), enzima activa in metabolismul folatului, determinand conversia dihidrofolatului in tetrahidrofolat. In functie de conditii, efectul poate fi bactericid. Trimetoprim si sulfametoxazol blocheaza astfel doua etape consecutive in biosinteza purinelor, si prin acestea, sinteza acizilor nucleici importanti pentru multe bacterii. Prin aceasta se produce o marcata potentare a celor doi agenti in vitro. Trimetoprim se leaga si de DHFR plasmodiala, dar mai slab decat de cea bacteriana. Afinitatea sa pentru DHFR mamiferelor este de aproximativ 50000 de ori mai slaba decat pentru cea bacteriana. Majoritatea bacteriilor patogene obisnuite sunt sensibile in vitro la trimetoprim si sulfametoxazol la concentratii mult sub cele atinse in plasma, urina si alte lichide ale organismului, dupa administrarea dozelor recomandate. Aceste microorganisme includ:

Bacterii grampozitive
 
Listeria monocytogenes
Streptococcus faecalis
Nocardia spp
Streptococcus pneumoniae
Staphilococcus aureus
Streptococcus pyogenes
Staphilococcus epidermidis
Streptococcus viridans
Staphilococcus saprophyticus  
Bacterii gramnegative:
 
Bordetella pertussis
Neisseria spp.
Brucella spp.
Proteus spp.
Citrobacter spp.
Providencia spp. (inclusiv Proteus rettgeri)
Escherichia coli (inclusiv specia enterotoxigena)
Pseudomonas (exceptind Ps.aeruginosa)
Haemophilus ducreyi
 
Haemophilus influenzae(inclusiv tulpinile ampicilino-rezistente)
Serratia marcescens
Klebsiella/Enterobacter spp
Shigella spp.
Legionella pneumophila
Vibrio cholerae
Morganella morganii ( Proteus morganii)
Yersinia spp
Multe specii de Bacteroides fragilis sunt sensibile. Anumite tulpini de Campilobacter fetus, sub-speciile jejuni si Chlamidia sunt sensibile, fara dovezi de sinergism. Anumite tipuri de mycobacterii non-tuberculoase sunt sensibile la sulfametoxazol, dar nu si la trimetoprim. Mycoplasmele, Urea plasma urealyticum, Mycobacterium tuberculosis si Treponema pallidum nu sunt sensibile. Testarea satisfacatoare a sensibilitatii este realizata numai cu mediul recomandat, care nu contine substante inhibitorii, in special timidine si timine.

Farmacocinetica
Dupa administrarea pe cale orala, trimetoprimul si sulfametoxazolul sunt absorbite rapid si aproape complet. Prezenta alimentelor nu par e sa intarzie absorbtia. Nivelele sanguine maxime se ating la aproximativ 1-4 ore dupa ingestie, iar valoarea acestora depinde de doza administrata. Nivelele eficiente se mentin in sange pe o perioada de 24 ore dupa administrarea dozei terapeutice. La adulti, nivele constante se obtin dupa 2-3 zile de tratament. Nici unul dintre compusi nu influenteaza semnificativ concentratia sanguina a celuilalt. Trimetoprimul este o baza slaba cu un pKa de 7,3. Este lipofil. Nivelele tisulare de trimetoprim sunt in general superioare celor plasma tice, cu concentratii mari in special in plamani si rinichi. Concentratii superioare celor din plasma se gasesc in bila, prostata, saliva, sputa si secretiile vaginale. Concentratiile din umoarea apoasa, laptele matern, LCR, urechea medie, lichidul sinovial, si lichidul interstitial sunt suficiente pentru efectul antibacterian. Trimetoprim trece in lichidul amniotic si tesuturile fetale, atingand concentratii similare celor din serul matern. Aproximativ 50% din trimetoprimul plasma tic este legat de proteine. Timpul de injumatatire la om variaza intre 8,6-17 ore daca functia renal a este normala. Daca clearanceul creatininei scade sub 10 ml/min, timpul de injumatatire creste de 1,5-3 ori. Nu par sa existe diferente la varstnici com par ativ cu pacientii tineri. Principala cale de excretie a trimetoprimului este cea renal a. El se elimina neschimbat in urina , in 24 ore, intr-o proportie de 50% din doza administrata. Mai multi metaboliti au fost identificati in urina . Concentratiile urina re de trimetoprim variaza in limite largi. Sulfametoxazol este un acid slab cu un pKa de 6. Concentratia formei active in lichidul amniotic , umoarea apoasa, bila, LCR, urechea medie, sputa , lichidul sinovial, si tesutul interstitial este intre 20-50% din concentratia plasma tica. Aproximativ 66% din sulfametoxazolul plasma tic este legat de proteine. Timpul de injumatatire la om variaza intre 9-11 ore daca functia renal a este normala. In cazul reducerii functiei renal e, nu se modifica timpul de injumatatire al sulfametoxazolului activ, dar se mareste timpul de injumatatire al metabolitului sau major, acetilat daca clearance-ul creatininei scade sub 25 ml/min. Calea principala de excretie a sulfametoxazolului este cea renal a; 15-30% din cantitatea detectata in urina este in forma activa. La pacientii in varsta exista o reducere a clearanceului renal al sulfametoxazolului.
 


Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza