•  

Vitamina A Pharco inapoi la lista de termeni

Listeaza alfabetic: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Caracteristici
Indicatii terapeutice:
• Profilaxia si tratamentul carentei /deficientei de vitamina A: stari de hipo- sau avitaminoza A, steatoree, gastrectomie, obstructie biliara, la sugari in perioada alaptarii, hipertiroidism, infectii cronice, afectiuni intestinale (boala celiaca, sprue tropical, enterite), sindrom de malabsorbtie asociat cu insuficienta pancreatica exocrina, fibroza chistica.
Datorita formei continute in VITAMIN A 50000 UI (retinol palmitat) administrarea sa orala este eficienta (se absoarbe) si in cazul pacientilor cu obstructie biliara insotita de insuficienta a pancreasului endocrin, fara a mai necesita administrarea simultana de saruri biliare.
• In Rubeola: suplimentarea cu Vitamina A are un rol important in prevenirea complicatiilor din rubeola.
• Infectia cu virus HIV si SIDA: carenta de Vitamina A survenita in timpul sarcinii este asociata cu o crestere de 3 - 4 ori a riscului de transmitere a virus ului HIV de la mama la fat deoarece deficienta de vitamina A este corelata cu afectarea imunitatii si a integritatii mucoaselor. Astfel, deoarece atat infectia cu virus HIV cat si sarcina sunt factori de risc pentru aparitia carentei de vitamina A, se recomanda suplimentarea vitaminei A in scopul reducerii riscului transmiterii virus ului HIV de la mama la fat.
• In Neoplasme Maligne: Studii epidemiologice au sugerat ca Vitamina A intervine in prevenirea aparitiei celulelor maligne.Intr-un studiu a fost remarcata remisia leukoplakiei orale in urma administrarii de beta-caroten si Vitamin A. Vitamina A contribuie la reducerea incidentei neoplasmelor cauzate de fumat.
• In Retinita Pigmentara: Administrarea de Vitamina A poate incetini declinul acuitatii vizuale.
• In Afectiuni cutanate: Vitamina A se utilizeaza in doze mari in tratamentul unor afectiuni cutanate: acnee, pitiriazis rubra pilaris, psoriazis si ihtioza.
Contraindicatii: Hipervitaminoza A.
Precautii:
• Tratamentul indelungat cu doze de peste 100.000 UI/zi la adult si 25000 – 50.000 IU pe zi la sugar, provoaca anorexie, greata, pierdere in greutate, cefalee, iritabilitate, uscarea si descuamarea pielii, prurit, rarirea parului, hepato-spleno-megalie, periostita (tumefactia dureroasa a oaselor lungi), osteoporoza, hipertensiune intracraniana, tensiunea fontanelei.
• Vitamina A trebuie utilizata cu precautie la pacientii cu afectiuni renale cronice, afectiuni hepatice sau alcoolism.
• Se recomanda prudenta in timpul sarcinii (a nu se depasi 10.000 UI/zi)
Aceasta forma de Vitamina A nu se preteaza pentru a fi folosita la femeile gravide si cele care alapteaza.

Compozitie
O capsula moale contine:
Retinol palmitat 50000 UI
Excipienti: continutul capsulei: ulei rafinat din boabe de soia; capsula : gelatina, sorbitol, glicerol, p-hidroxibenzoat de etil sodic, p-hidroxibenzoat de propil sodic.

Dozare
• Prevenirea carentei de Vitamina A : in cazul copilului pre-scolar se recomanda o doza de 200.000 UI la fiecare 4-6 luni. In cazul femeilor care au nascut se recomanda administrarea de 200.000 UI in primele 8 saptamani de la nastere.
• Tratamentul Carentei severe de Vitamina A cu Xeroftalmie: toti pacientii in varsta de peste 1 an (cu exceptia femeilor de varsta fertile) vor primi 200.000 UI oral imediat dupa ce au fost diagnosticate cu xeroftalmie. Doza va fi repetata a doua zi si dupa 2 saptamani.
• In deficienta severa de Vitamina A: adulti si copii in varsta de peste 8 ani: 100.000 UI zilnic, timp de 3 zile, apoi 50.000 UI zilnic timp de 14 zile.
• In rubeola : la copii cu manifestari clinice de rubeola se recomanda suplimentarea vitaminei A cu doze cuprinse intre 200.000 si 400.000 UI (mai ales in zonele geografice cu risc crescut)

Ambalare
Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 12 capsule moi.
Efecte nedorite
Apar in cazul utilizarii unor doze mari, apropiate de cele toxice, de vitamina A: uscarea si descuamare a pielii si a mucoaselor (cheilita , dermatita, descuamare palmo-plantara), granuloame piogenice acneiforme, alopecie, fragilitatea corneei, conjunctivita, opacitati corneale, paronichie.
 

Intreaba farmacistul

Vrei sa stii mai multe detalii despre un anumit produs? Ai o problema medicala sau cosmetica la care nu ai gasit inca rezolvare?

Scrie-ne intrebarea ta completand formularul
Completeaza formularul

Suna-ne la TelVerde 0800 833 003
(disponibil si din retelele de telefonie mobila)

0800 833 003
Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza