Principiile Tai Chi

PRINCIPIILE TAI CHI

Tai Chi (numele intreg: Tai Chi Quan sau Tai Chi Chuan) este o forma de arta martiala recunoscuta si de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca fiind un foarte bun exercitiu pentru sanatate. Ziua Mondiala dedicata Tai Chi-ului se sarbatoreste in fiecare an, in ultima zi de sambata a lunii aprilie si este considerat unul dintre cele mai efective tipuri de exercitii fizice si psihice din lume.

  • Sport

Tai Chi Chuan, uneori scris si Tai Qi Chuan sau T’ai Qi Quan sau T’ai Ji Chuan fara nici o deosebire de inteles, se poate traduce simbolic ca fiind „Dans de viata lunga“ sau „Dansul marii sarbatori“ si are la baza simbolul taoist Taiji sau T’ai ji t’u, cunoscut in occident sub denumirea de Yin-Yang si in jurul caruia s-a format o intreaga filosofie. Conform acestui principiu, tot ceea ce inseamna natura, viata, actiune, gandire etc. este compus din doua forte distincte, deopotriva contrare si complementare.

Principiul Yin este forta negativa sau principiul feminin, iar principiul Yang este forta pozitiva sau principiul masculin. Cele doua principii exista si se intrepatrund pretudindeni in natura exterioara (natura inconjuratoare, Universul etc.) si interioara (corpul uman, psihicul, spiritul, actiunea, gandirea, sentimentele etc.). Atat timp cat exista un echilibru stabil intre cele doua forte totul se afla in armonie, natura isi urmeaza cursul firesc, energiile psihice si fizice din interiorul fiintei umane se misca in voie, tinand boala departe de corp si de minte.

Dezechilibrul energetic

In momentul in care apare un dezechilibru mai mic sau mai mare, intre cele doua forte apare si boala, de la formele cele mai usoare (raceli, guturai, gripa, cefalee, migrene etc.) la cele mai severe (leucemie, cancer, HIV, Sida, depresii etc.). Dezechilibrul energetic apare ca urmare a proastei circulatii a energiei interne (Yuan Qi) la nivelul meridianelor energetice. De multe ori energia interna este aproape oprita complet in anumite portiuni ale corpului si atunci apar bolile grave. Principalele cauze ale dezechilibrului energetic sunt: alimentatia proasta, sedentarismul, emotiile intense de tot felul etc.

Beneficiile tehnicii Tai Chi

Tai Chi stimuleaza imunitatea si energia organismului. Exercitiile de acest gen s-au dovedit a fi cu adevarat benefice, avand rolul de a readuce armonia si tineretea, alungand boala si multe neputinte. Miscarile lente sunt acompaniate de un mod relaxant de a respira, iar corpul tau are numai de castigat la capitolul flexibilitate. Prin tehnicile Tai Chi, blocajele energetice sunt indepartate. Chi inseamna flux de energie. Indiferent de varsta, greutate, probleme de sanatate, conditie fizica, aproape oricine poate incepe sa practice Tai Chi, deoarece este un fel de meditatie in miscare.

Demonstrat stiintific, miscarile facute intr-o stare de calm si relaxare, pastrand totusi atentia concentrata asupra detaliilor, realizeaza un echilibru benefic, atat asupra trupului, cat si asupra creierului. Anumite zone sant inhibate benefic, altele activate. Astfel se imbunatateste activitatea sistemului nervos central, reducand stresul, iar reducand stresul se elimina o serie de hormoni nocivi activati zilnic de stimulii agresivi.

Toti chinezii stiu ca practicarea acestui sport te face mai sanatos. Acest aspect este unul dintre avantaje in comparatie cu alte sporturi. Toate exercitiile sunt lente si fluide - miscarile, loviturile, deplasarile etc. Oamenii ies in grupuri, in spatii verzi sau in sali de sport si se destind toti deodata impreuna cu un instructor, cel mai adesea dimineata. Este probabil singurul panaceu care a reusit sa impace stiinta cu medicina traditionala, pornind si de la faptul ca, spre deosebire de alte sporturi, Tai Chi-ul poate fi practicat la orice varsta, de catre oricine. Cum spunea Cesare Pavese: „Adevaratele bucurii pe lume sunt inceputurile.“

Programari la cursuri de Tai Chi se pot face in cadrul centrului de gimnastica DTV-REMERO din bd. Gh. Sincai nr.1-1A, sector 4, Bucuresti, telefon de contact: 0740063153, instructor Florin Ciutureanu.


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!