Preventia principalelor boli de ficat

PREVENTIA PRINCIPALELOR BOLI DE FICAT

"PRIMUM NON NOCERE"  inseamna "intai nu vatama" si acest lucru poate ca este cel mai valabil in cazul ficatului si bolilor ce privesc acest organ.

 

  • Medicina

Ficatul  ocupa majoritatea spatiului drept superior al cavitatii abdominale si se intinde transversal din partea dreapta, pana la 5-6 cm la stanga liniei mediane, iar sagital, de la peretele abdominal posterior spre xifoid pe 15-20 cm. Greutatea ficatului la adult este de aproximativ 1200-1800g, in functie de greutatea corporala. Este compus din doi lobi inegali, stang si drept, acesta din urma prezinta atasati doi lobi mai mici, lobul  patrat si cel caudat. Sunt prezente opt segmente functionale, fiecare demarcat prin drenaj vascular si biliar.

Ficatul are rolul central in metabolismul proteinelor, hidratilor de carbon, lipidelor si in metabolizarea unor hormoni. El reprezinta de asemenea sediul central al metabolizarii medicamentelor si alcoolului. Tot in ficat se metabolizeaza acizii biliari si se conjuga bilirubina, excretia acestora in bila fiind urmata de  metabolizarea si reabsorbtia, in cea mai mare masura, la nivelul ileonului terminal, cu revenirea in ficat prin sangele portal si reexcretie (circuitul enterohepatic).

Ficatul este cel mai  mare organ multifunctional, iar functionarea lui optima - sau defectuoasa - are un impact major asupra sanatatii noastre. De aceea exista teste functionale hepatice care exploreaza functiile acestuia si  depistarea factorilor de agresiune in incercarea de a-i neutraliza si  nu in cele din urma  de a preveni atacul acestora asupra ficatului si functiilor acestuia.

Din nefericire, circa 50% dintre persoanele bolnave nu prezinta in primele stadii ale bolii, cand este mai usor de intervenit, nici un semn. Deseori, cand acestea apar, sunt vagi, imprecise, necaracteristice:astenie fizica si psihica,oboseala nejustificata,scaderea capacitatii de munca, lipsa de concentrare, somnolenta in timpul zilei, apatie. Concomitent, apar tulburai digestive minore: greata, balonare, diaree, pierderea poftei de mancare, scadere in greutate. Trebuie remarcat insa ca aceste simptome banale se reflecta imediat in rezultatele testelor de laborator si de aceea prezentarea precoce la medic are un efect salutar fie ca ne adresam medicului de familie,  gastroenterologului sau infectionistului.

Principalele boli de ficat

- Hepatitele virale cauzate de virusuri  care afecteaza predominant ficatul (A,B,C,D,E,F,G,TTV) sau cand suferinta hepatica apare dupa viroze cu alte virusuri (herpes simplex, HIV, coxsackie, citomegalovirus, echo, virusul febrei galbene, virus varicelozosterian, virus rubeolei, Epstein –Barr, etc. ). Pot fi: acute sau cronice

- Hepatita autoimuna este o inflamatie hepatica este de cauza  necunoscuta si  e caracterizata prin prezenta hepatitei, hipergamaglobulinemie si autoanticorpi si terapia are raspuns favorabil la administrarea de glucocorticiozi si imunosupresive.

-Ciroza hepatica (kirhos in greaca inseamna portocaliu-rosiatic si se refera la cularea ficatului pe sectiune) avand cauza cea mai comuna virusurile si alcoolul este stadiul final al tuturor afectiunilor cronice inflamatorii sau degenerative ale ficatului 

- Icterul reprezinta colorarea in galben a tegumentelor, sclerelor si mucoaselor ca urmare a depunerii bilirubinei.
El poate fi singur dar cel mai adesea  asociat cu alte modificari clinice si biologice reprezentand sindromul icteric cu cauze variate si conduita diferita terapeutica.

- Ciroza biliara primitiva reprezinta o distructie a canaliculelor biliare intrahepatice cu dezvoltarea in final a  cirozei si insuficientei hepatice

- Tumorile hepatice care pot fi benigne sau maligne in epoca imagisticii fie ca vorbim de ecografie standard sau cu substanta de contrast, tomografia computerizata sau rezonanta magnetica  nucleara  pun in evidenta atat formatiuni solide sau lichide
- Alte boli metabolice cum ar fi hemocromatoza, boala Wilson (afectiune neurodegenerativa a metabolismului cuprului ce asociaza simptome neurologice si ciroza hepatica), deficitul de Alfa 1 – antitripsina, glicogenoza, tirozinemia, necrozele hepatice acute din hepatitele virale, produse de medicamente sau alte toxice sunt conditii mai rare de afectare ale ficatului care pot duce ciroza cu necesitatea efectuarii transplantului de ficat pentru a salva viata pacientului.

De aici necesitatea prevenirii afectiunilor hepatice

In ceea ce priveste profilaxia si preventia hepatitelor o profilaxie eficace la cele virale este cea prin vaccinare posibila actualmente doar pentru A,B (implicit  D), iar mai nou in zonele endemice pentru hepatita E. Vaccinarea se indica in primul rand persoanelor ce apartin grupelor de risc, vaccinarea in copilarie fiind cea mai buna metoda de profilaxie in masa a populatiei.

Recomandari

1. Evitati consumul excesiv de alcool
Ficatul raspunde de filtrarea toxinelor din organism, functie care este compromisa de ingerarea unor cantitati mari de alcool. Cantitatea admisa de alcool pentru o persoana sanatoasa este de 175 ml vin sau 350 ml bere pe zi. Pentru pacientii cu afectiuni hepatice alcoolul este strict interzis. De asemenea, trebuie evitat consumul de alcool impreuna cu tratamentele medicamentoase. Amestecul dintre alcool si paracetamol spre exemplu este toxic pentru ficat.

2. Evitati alimentele bogate in grasimi
Consumarea in exces de alimente bogate in proteine si carbohidrati pot diminua functia ficatului prin acumularea de toxine si grasimi in organism. Evitati mancarurile semi-preparate si de tip fast-food pentru a va mentine ficatul intr-o stare buna. Controlati-va greutatea, intrucat obezitatea, la fel ca si diabetul zaharat, pot cauza o afectiune raspandita a ficatului - steatoza hepatica sau ficatul gras, care reprezinta o acumulare de grasimi in celulele sale.

3. Limitati expunerea la medii toxice

Ficatul filtreaza substantele daunatoare pentru organism, insa daca acesta este supraincarcat cu toxine, nu mai poate functiona la capacitate maxima. Evitati sa va expuneti la poluantii comuni precum fumul de tigara sau vaporii de vopsea. Trebuie sa va protejati de ingerarea oricaror substante toxice. 

4. Respectati regulile de igiena

Spalati-va des pe maini, in special inainte de mancare si inainte/dupa toaleta personala. Nu consumati apa de la robinet si evitati sa beti/mancati din tacamurile folosite in prealabil de persoane necunoscute.

5. Protejati-va impotriva virusurilor hepatice

Pentru a evita contactarea virusurilor hepatice, trebuie luate anumite masuri de protectie impotriva obiectelor/persoanelor infectate: contact sexual protejat, evitarea tatuajelor si piercing-ului, excluderea drogurilor (ace contaminate). Exista vaccinuri contra hepatitelor care trebuie facute din timp. 

Dr.Ianis Mihiotis
CMI Dr.Mihiotis Ianis C-tin

 


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!