Poate lavanda sa cauzeze alergii?

POATE LAVANDA SA CAUZEZE ALERGII?

Lavanda este apreciata pentru frumusetea sa decorativa si pentru mirosul ei deloc intens, insa aceasta are si scopuri medicale. Printre beneficiile aduse de uleiul esential de lavanda se numara tratarea alopeciei, imbunatatirea starii eczemelor, diminuarea durerilor de dupa operatii, tratarea durerilor de cap sau a insomniei. Cu toate acestea, uleiul de lavanda poate cauza reactii alergice anumitor persoane atunci cand este aplicat pe piele, inhalat sau ingerat.

  • Afectiuni de sezon

Simptome

O reactie alergica la uleiul de lavanda include printre manifestari iritatii ale pielii, senzatie de usturime a ochilor sau gatului, dureri de cap, incetosare a vederii, stare de greata ori voma, frisoare sau dificultati in respiratie. In cazul in care experimentezi oricare dintre aceste simptome in urma expunerii la uleiul de lavanda, mergi de urgenta la un medic specialist.

Exista cercetari care sustin ca uleiul de lavanda poate intrerupe dezvoltarea hormonilor masculini sau poate cauza ginecomastie, o crestere anormala a sanilor in cazul tinerilor adolescenti. 

Cauze si preventie

Uleiul de lavanda este de obicei inhalat prin aromaterapie sau atunci cand folosim odorizante ori lumanari de ambianta. Reactiile la nivelul pielii au loc atunci cand folosim uleiul de lavanda in timpul masajului sau prin aplicarea unor lotiuni, parfumuri, sapunuri si alte produse cosmetice care il contin. Reactiile gastrointestinale se petrec atunci cand ingeram uleiul de lavanda folosit ca potentiator de gust in ceaiuri sau alte produse alimentare. 

Consulta un fizician medical inainte de a folosi uleiul de lavanda, in special daca esti insarcinata sau daca alaptezi. Consulta un medic si pentru a te informa in legatura cu alte interactiuni ale uleiul de lavanda cu alte medicamente pe care le iei. 

Tratament

Cauta sprijin medical daca experimentezi o reactie alergica la lavanda. Medicii iti vor verifica pulsul si cel mai probabil isi vor administra carbune activ pentru detoxifiere si curatare a organismului.  In cazuri mai grave, poti urma tratament intravenos sau va trebui sa iei medicamente anti-inflamatoare precum difenhidramina sau prednison.


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!