Oxidul nitric - ce este si la ce ajuta

OXIDUL NITRIC - CE ESTE SI LA CE AJUTA

Organismul uman este o structura extrem de complexa, cu o compozitie aflata mereu in dinamica, in ambele sensuri: in cateva saptamani putem modifica pretioase molecule organice astfel incat sa ne tonifiem organismul, sau, dimpotriva, putem grabi deteriorarea si imbatranirea lui prematura prin adoptarea unui stil de viata nesanatos. 

  • Medicina

O componenta extrem de importanta din organismul nostru este oxidul nitric, un gaz care, desi exista doar cateva secunde, are un impact major asupra functiilor organice, fiind capabil sa influenteze atacurile de cord si sa intareasca functiile anatomice. Oxidul nitric este asemeni unei adieri de vant care inlatura poluarea, trecand rapid prin organism si insufletindu-l. Oxidul nitric nu este acelasi lucru cu protoxidul de azot, un gaz ilariant folosit ca anestezic.

In realitate, acest gaz este un neurotransmitator din celulele nervoase care controleaza erectia si alte probleme legate de imbatranire, mai cu seama referitoare la starea de sanatate a arterelor. Legatura principala dintre imbatranire si oxidul nitric se refera la rolul decisiv pe care il indeplineste oxidul nitrici in mentinerea sanatatii corporale si invers. Din acest motiv, multe afectiuni sunt asociate cu scaderea productiei de oxid nitric, ceea ce duce la degenerarea celulelor si la aparitia disfunctiilor organice. 

Pentru creier oxidul nitric functioneaza ca un neurotransmitator care facilitaza transmiterea mai rapida a informatiilor. Exact cum serotonina si dopamina din creieri induc o stare de fericire, oxidul nitric are un efect de calmare, determinand o reactie in lant, la nivel celular, prin intermediul careia vasele de sange se relaxeaza si se dilata. Organismul persoanelor care sufera de ateroscleroza (ingrosarea arterelor si aparitia cheagurilor de sange) nu produce suficient oxid nitric pentru aerisirea constanta a arterelor. In realitate, oxidul nitric reprezinta un marker de diagnosticare si tratament al afectiunilor chiar inaintea ca acestea sa se manifeste prin simptome externe – diabetul si ateroscleroza pot fi depistata astfel cu luni sau chiar ani.

Deficienta de oxid nitric ne face sa ne simtim foarte obositi dupa o perioada stresanta sau in care nu ne-am odihnit suficient. Tratamentul cu nitroglicerina creste nivelul de oxid nitric, dilatand vasele de sange si reducand astfel durerile cardiovasculare. Apneea impiedica in schimb absorbtia oxidului nitric. 

Valva oxidulului nitric se afla in nas, mai exact in faringele nazal, motiv pentru care meditatia si respiratia nazal sunt foarte importante. Citeste mai multe despre respiratia corecta. Fluxul de aer care trece prin nas in timpul respiratiei faciliteaza alimentarea foarte bogata a surselor de oxid nitric si injectarea acestuia in sistem. Spre deosebire de respiratia nazal, cea pe gura nu asigura o cantitatea suficienta de oxid nitric in plamani;  in consecinta caile respiratorii nu se dilata destul, determinand astfel scaderea nivelul de oxigen. Stresul impiedica si mai mult absorbtia acestui gaz benefic. 

Oxidul nitric asimilat organic ajuta la dilatarea cailor respiratorii care merg inspre plamani si artete, facilitand astfel circulatia nestingherita a sangelui. Maratonistii cunosc foarte bine acest secret: ei respira pe nas tocmai pentru a face sangele sa circule mai bine. Sprinterii insa se feresc de acest lucru pentru a evita dilatarea arterelor; dimpotriva, ei au nevoie de acces rapid la oxigen, realizand acest lucru prin intermediul rasuflarilor intretaiate. 
Iata cum influenteaza oxidul nitric si alte zone ale organismului:

- Revitalizeaza si trezeste organismul – senzatia de moleseala inseamna ca ariile corticale resposabile cu starea de veghe sunt sarace in oxid nitric. Consecinta extrema a deficientei de oxid nitric este narcolepsia, afectiune in care bolnavului isi pierde total capacitatea de a ramane treaz;

- Mentine sanatatea pielii, stimuland circulatia sangelui;

- Stimuleaza activitatea minoxidilei, esentiala in combaterea caderii parului;

 


Pareri

Pareri

5 5 de la 5 (Evaluat de 5 clienti)

  • Carp Gheorghe 20. 7. 2023 5

    Foarte interesant și bine de urmat cele relatate în acest articol. Mulțumesc!

  • upipaul 10. 10. 2022 5

    ca o concluzie empirica, Oamenii care respira pe gura cand dorm, sunt mai putin odihniti? e o legatura?

  • nelu 04. 3. 2022 5

    Am descoperit un gen de elixir al tinereții si mentinerii în formă. Am aproape 70 de ani și am o erecție foarte bună și o sănătate în parametrii normali.

  • Gabriel Flutur 18. 8. 2021 5

    Va multumesc . Va rog , prin ce alimente putem creste oxidului nitric in organism ? Multumesc 

  • Ela 31. 3. 2021 5

    Wow, ce articol interesant. Sper sa mai scrieti articole de genul. Nu am avut habar ca oxidul nitric ar avea vreun impact asupra caderii parului.

Afisati toate evaluarile (5)

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!