Onicomicoza

ONICOMICOZA

Parazitii criptogamici din clasa ciupercilor pot afecta atat pielea, parul, cat si unghiile, determinand aparitia micozelor (dermatofitilor). Acestia au ca gazda: omul, animalele si uneori solul. 

  • Ingrijirea corpului

Odata prezente la  nivelul segmentelor afectate, ele pot fi  identificate prin consultatie dermatologica si metode de laborator, acestea constand in: examen direct al produsului patologic intre lama si lamela cu o solutie KOH, unde sunt puse  in evidenta filamente miceliene (drepte, sinuoase, ramificate, septate) completate apoi de culturi pe mediu. 

Cea mai raspandita micoza este Tinea Pedis, asociata de cele mai multe ori si cu afectarea patului unghial (unghia). Agentii etiologici care produc micoza sunt:

- Tricophyton Rubrum;
- Tricophyton Mentagrophites;
- Candida Albicans;
- diferite mucegaiuri.

Unghia prezinta o pata cenusiu-galbuie pe suprafata, extizandu-se de la marginea libera a acesteia, marginile laterale, spre radacina unghiei. Aceasta isi pierde luciul, se ingroasa, crapa si se sfarama usor, isi modifica culoarea, care devine cafenie, cenusie sau neagra. De obicei aceasta micoza este mai frecventa la barbati.
Diferenta dintre onicomicoza de mai sus si cea determinata de alt gen de ciuperca cum este Candida Albicans, este prezenta inflamatiei zonei periunghiale (perionixis) care este rosie, dureroasa, edematiata, lasand la presiune sa se scurga cateva picaturi de puroi (este localizata mai mult la maini) si sunt afectate in proportie mai mare femeile. 
Factorii care favorizeaza aceasta ciuperca ar fi: incaltamintea prost intretinuta, transpiratia abundenta, anotimpul calduros, lenjeria (ciorapi sintetici), strandurile, bazinul de inot. De aceea este de evitat imprumutatul incaltamintei si ciorapilor. Se recomanda urmarea unui tratament medicamentos adecvat si uneori chirurgical in cazul complicatiilor.     
De asemenea se administreaza :

- medicatie antimicotica (cp si tb);
- aplicatii de solutii cu alcool iodat;
- sprayuri antimicotice si antiperspirante (impotriva transpiratiei);
- igiena  incaltamintei si lenjeriei (purtarea de ciorapi din bumbac).

Deoarece vindecarea este destul de greoaie iar aspectul estetic este important, recomand  ca la cea mai mica modificare de culoare, de consistenta a lamei unghiale, de inflamatie periunghiala sa va prezentati la medicul de specialitate dermatolog.

Dr . Ioana Chebac
Medic Primar Dermatolog – Doctor in Stiinte Medicale


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!