MANIFESTARI CLINICE SI CONSIDERATII DIAGNOSTICE IN CAZUL PACIENTILOR CU BOALA REUMATICA

MANIFESTARI CLINICE SI CONSIDERATII DIAGNOSTICE IN CAZUL PACIENTILOR CU BOALA REUMATICA

  • COVID-19

Caracteristicile clinice ale COVID-19 la pacientii cu boli reumatice sistemice sunt variabile si nu se stie ca sunt diferite de pacientii fara aceste boli subiacente. Nu exista date suficiente din cazurile raportate pentru a determina daca tipul de boala reumatica sau intensitatea terapiei imunosupresoare influenteaza prezentarea clinica a COVID-19 la aceasta populatie . Cu toate acestea, este posibil ca unele caracteristici ale bolii reumatice sa fie dificil de distins de COVID-19. 

O varietate de boli reumatice pot avea caracteristici clinice care pot imita sau pot fi mimate de COVID-19, cum ar fi stare de rau, mialgii (dureri musculare) si oboseala. Pentru pacientii cu un diagnostic existent de boala reumatica, orice aparitie/intensificare a simptomelor ar trebui sa constituie un semnal de alarma care sa determine consultarea de urgenta a unui medic specialist reumatolog. 

Exemple specifice de astfel de afectiuni includ boli care se pot manifesta cu febra (de exemplu, lupus eritematos sistemic [LES]); cefalee (de exemplu, arterita cu celule uriase [GCA] [47]); simptome gastrointestinale (de exemplu, spondiloartrita, scleroza sistemica [SSc], LES si sindrom Behçet); dispnee (de exemplu, boala pulmonara interstitiala datorata artritei reumatoide, SSc sau LES); accident vascular cerebral (de exemplu, sindromul antifosfolipidic [APS]); leziuni asemanatoare pernio- sau chilblain, uneori numite „degete COVID” (de exemplu, lupus eritematos chilblain); si un sindrom inflamator multisistemic asemanator Kawasaki la copii (MIS-C), denumit uneori sindrom inflamator multisistem pediatric (de exemplu, boala Kawasaki). 

In plus, unii pacienti experimenteaza o recuperare mai prelungita dupa infectie, in special pacientii varstnici si cei cu comorbiditati multiple; si multi astfel de pacienti pot prezenta oboseala persistenta (ca in cazul bolilor reumatice sistemice autoimune si inflamatorii si fibromialgie), impreuna cu cefaleea si dispneea. 

Mai mult, anomalii de laborator, cum ar fi o rata crescuta de sedimentare a eritrocitelor, niveluri de proteine C reactive, feritina, interleukina 6 (IL-6) si niveluri de creatin kinaza pot fi observate atat in infectia COVID, cat si in asociere cu diferite boli reumatice.

In concluzie, se recomandaconsultul de specialitate care implica si diagnosticul diferential in boala reumatica la pacientii cu COVID 19 cunoscut sau suspectatcare nu au un diagnostic stabilit de boala reumatica, dar care prezinta caracteristici clinice suplimentare referitoare la boala reumatica (de ex: constataro sugestive de sinovita sau serologii caracteristice bolii reumatice autoimune).

Pentru informatii suplimentare cu privire la medicatia prescrisa pentru afectiunea dumneavoastra in urma consultului realizat de medicul specialist, puteti sa apelati cu incredere la specialistii din farmaciile Help Net.
 

 

Dr Dusa Daniela 


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!