Managementul manifestarilor de teama si anxietate la pacientii aflati in recuperare dupa infectia cu COVID-19

MANAGEMENTUL MANIFESTARILOR DE TEAMA SI ANXIETATE LA PACIENTII AFLATI IN RECUPERARE DUPA INFECTIA CU COVID-19

  • COVID-19

De ce unii dintre pacienti, aflati in recuperare dupa infectia cu COVID-19 prezinta manifestari de teama si anxietate?

In mod normal, ar trebui sa ne asteptam, ca pe masura ce ne recuperam dupa infectia cu COVID-19, sa lasam in urma orice teama sau anxietate, indiferent dacă boala a necesitat spitalizare sau a fost nevoie doar de tratament la domiciliu. Ar trebui sa putem spune: „ei bine, ma poț relaxa acum, cand știu că sunt în afara pericolului!” Din pacate, in cazul anumitor pacienti, infectarea cu COVID-19, aparitia si manifestarea simptomelor, auto- monitorizarea evolutiei bolii si eventual internarea in spital pot fi experiențe cu adevărat înfricoșătoare.

De aceea, in acesta caz: FRICA SI ANXIETATEA SUNT COMPLET NORMALE!!!

Multe dintre lucrurile care declanșează manifestari de teama sau anxietate în viața de zi cu zi nu sunt pericole fizice imediate. Pentru aceste situații, poate fi util să folosiți modalități de reducere a acestor manifestari, deoarece teama sau anxietatea sunt activate foarte repede, dar durează mult mai mult timp pana se atenueaza sau dispar.

Aceste manifestari se vor reduce treptat, (uneori insa, poate dura săptămâni sau chiar luni de zile) și in plus, uneori pot apare unele fenomene care pot împiedica această „resetare” naturală si revenire la starea mentala de dinainte de boala.

In acest caz,  este posibil ca creierul pacientului să fi “învățat” o asociere între anumite senzații fizice, imagini, sunete, mirosuri și pericol. Aceasta înseamnă că in cazul in care aveți anumite senzații, cum ar fi senzația că nu puteți respira sau dacă aveți o imagine care va trece prin minte (sau un coșmar) despre o  persoana intubate, aflata in salonul de Reanimare- Terapie Intensiva, manifestarile de teama sau anxietate pot fi declansate automat.

Pentru a tine sub control aceste fenomene, exista cateva tehnici aflate la indemna oricarui pacient. Acestea includ evitarea acelor amintiri sau suprimarea gândurilor și imaginilor care ar avea legatura cu senzatiile experimentate in timpul bolii.

De asemenea de un real ajutor este sa stati de vorba cu specialistii din domeniul sanatatii care va pot explica parcursul bolii pentru a intelege implicatiile si a nu va autogenera anxietate datorita unei frici de necunoscut. Astfel puteti pune intrebari clarificatoare cu privirela boala medicului specialist care va trateaza sau v-a tratat si cu privire la medicatie specialistilor din farmacii, cum ar fi farmacistii din farmaciile Help Net, care va stau mereu la dispozitie cu informatii si recomandari.

 

 


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!