Infectia cu HIV - SIDA

INFECTIA CU HIV - SIDA

In fiecare minut, infecteaza in intreaga lume barbati, femei, copii. Astazi in lume, mai mult de 40 de milioane de persoane sunt seropozitive sau bolnave de SIDA. Numai in 2001, peste 5 milioane de persoane au fost contaminate la nivel mondial. HIV inseamna Virusul Inumodeficientei Umane Dobandite; acesta ataca globulele albe ale sangelui, distrugand sistemul de aparare naturala al corpului impotriva imbolnavirilor. Atunci cand aceasta aparare, sistemul imunitar este distrus, ca efect al contaminarii cu virusul HIV - infectiile pe care corpul nostru le poate invinge ne pot pune in pericol viata!

  • VACCINARE HPV

SIDA inseamna Sindromul Imunideficientei Dobandite si reprezinta ultima faza a infectiei cu virusul HIV.

Virusul, acest microb invizibil, este greu de depistat. El isi schimba mereu structura, are capacitatea de a adopta diverse forme si de aceea este dificila realizarea unui vaccin. O persoana infectata cu HIV are virusul in cantitate mare in sange, sperma sau in secretia vaginala.

Transmitere

Pentru ca infectia sa fie transmisa de la o persoana la alta, virusul trebuie sa gaseasca o poarta de intrare pentru a patrunde in circulatia sanguina a persoanei cu care vine in contact. Virusul se transfera usor de la o persoana la alta, mai ales prin relatii sexuale neprotejate, vaginale sau anale. Niciodata nu putem avea garantia inexistentei unei mici rani la nivelul organelor genitale sau pe anus. Riscul contaminarii prin contact sexual oral scade, daca se evita contactul dintre secretiile sexuale si gura.

De asemenea, HIV poate fi transmis si prin manevre sangerande: tratament injectabil administrat mai multor persoane cu acelasi ac sau aceeasi seringa, folosirea in comun a acelor si seringilor pentru injectarea drogurilor, instrumentar folosit in unitatile publice de mai multe ori, fara a fi sterilizat, pentru manichiura si pedichiura, instrumentele nesterilizate utilizate pentru tatuaje. Nu s-a dovedit posibilitatea infectarii finite umane prin sarut: riscul teoretic ar fi acela ca ambele persoane sa aiba leziuni sangerande in gura sau in gat.

Contaminarea se mai poate produce si printr-o transfuzie de sange infectat. In momentul de fata, pericolul este mult diminuat datorita testarii sangelui transfuzat. Transferul virusului poate avea loc de la mama infectata la copil, in perioada sarcinii sau la nastere.

Virusul HIV nu se transmite daca:
• lucrezi in acelasi birou,
• inveti la aceeasi scoala,
• folosesti in comun tacamurile, baia sau WC-ul cu cineva care are virusul HIV.
Fara nici o grija, puteti discuta cu o persoan infectata cu HIV, o puteti imbratisa sau saruta!

In concluzie, caile de transmitere sunt:
• Contact sexual intamplator neprotejat;
• Transfuzii de sange infectat;
• Tratamente cu instrumentar medical nesteril;
• Instrumente de manichiura, pedichiura, tatuaj, lame de ras nesterilizate dupa fiecare utilizare;
• Periute de dinti folosite in comun;
• De la mama infectata la copil, in timpul sarcinii sau la nastere.

Simptome

Simptomele pot aparea mult mai tarziu si pot varia de la persoana la persoana. Experienta arata ca, in cateva saptamani de la infectare, apar inflamatii ale gatului, febra, umflarea ganglionilor. Toate aceste simptome dispar repede, dar virusul ramane in corp pana la sfarsitul vietii persoanei respective, cu posibilitatea infectarii altor persoane.

Inca din zilele urmatoare contaminarii cu HIV, persoana respectiva are deja o cantitate mare de virusuri in sange. Aceasta se poate simti totusi bine si de aceea nu isi da seama ca poate infecta si alte persoane. Pana la confirmarea infectiei cu HIV, prin semne de imbolnavire, pot trece multi ani.

Diagnostic si tratament

Cand vreti sa stiti daca sunteti sau nu contaminat, faceti un test obisnuit de sange: se recolteaza sange, se face un test de laborator care va arata daca exista anticorpi anti-HIV in sange. Anticorpii se produc in organismul infectat intr-un interval de 2-3 saptamani, pana la 3-6 luni de la momentul infectarii.

Deocamdata nu exista un vaccin miraculos care sa ne salveze de SIDA. Incetinirea evolutiei bolii se realizeaza eficient cu medicamente. Din pacate, in prezent, mai mult nu se poate face. Voci optimiste, pline de speranta, vorbesc despre posibilitatea realizarii unui vaccin in urmatorii ani. Ceea ce stim cu siguranta este ca HIV continua sa zadarniceasca cercetarile, prin mutatii genetice frecvente. 

Preventie

Pentru calea de transmitere sexuala, protectia cea mai buna o reprezinta abstinenta, fidelitatea si prezervativul. Prezervativul este considerat o protectie sigura, daca este folosit in toate contactele sexuale intamplatoare, pe toata durata actului sexual, evitand contactul neprotejat. Acesta protejeaza, de asemenea, impotriva sarcinii nedorite, a altor boli cu transmitere sexuala cum ar fi: sifilisul, gonoreea, trichomonas, chlamidia etc.

Cum poti preveni infectia cu HIV?
• Folositi prezervativul in relatiile sexuale intamplatoare!
• Acceptati o transfuzie de sange numai daca este absolut necesara!
• Acceptati numai tratamentele injectabile efectuate cu seringi de unica folosinta!
• Evitati manichiura, pedichiura, rasul, tatuajul in unitatile publice care nu asigura sterilizarea instrumentarului!


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!