Imunitatea in timpul sarcinii si dupa nastere

IMUNITATEA IN TIMPUL SARCINII SI DUPA NASTERE

Imunitatea reprezinta totalitatea mecanismelor de aparare ale unui organism impotriva elementelor straine, in particular impotriva agentilor infectiosi (virusuri, bacterii sau paraziti). Un sistem imunitar scazut inseamna un organism extrem de vulnerabil, iar de la afectiuni minore pana la probleme grave de sanatate nu este decat un pas.

  • Mama si copilul

Infectiile repetate, virale si bacteriene, faringitele, pneumoniile sau infectiile de la nivelul pielii sau cele genitale reprezinta simptome clare ale unei imunitati scazute, recomandata fiind vizita la medicul specialist (infectionist), dar si realizarea unui imunograme, un test care depisteaza cantitatea de imunoglobuline (anticorpi) din sange.

Atentie: imunitatea scazuta poate fi cauzata si de boli precum deficienta nutriționala, HIV, cancerul, tuberculoza, diabetul sau aciditatea gastrica.

Imunitatea (innascuta si dobandita) este afectata de un numar mare de factori (stresul, insomnia, calitatea alimentelor, anumite medicamente, sedentarismul) si variaza de-a lungul vietii (gravidele, proaspetele mamici, copii si batranii fiind printre cele mai vulnerabile categorii).

In timpul sarcinii, imunitatea organismului este mai scazuta deoarece trebuie sa fie mai putin “agresiv” pentru a nu respinge noul organism gazduit. Tot din acelasi motiv, racelile sau gripa in timpul sarcinii dureaza in general de trei ori mai mult decat in mod obisnuit.
Atentie: o eventuala gripa contactata in timpul sarcinii determina mult mai frecvent complicatii grave, cum ar fi pneumonia. Numeroase cazuri de sarcina cu pneumonie  virala se soldeaza cu avort spontan, nastere prematura, moarte fetala in utero sau cu deces neonatal precoce, de aceea, mai ales in timpul sarcinii este mai bine sa previi decat sa tratezi.

Ce este recomandat gravidei?

O dieta echilibrata, bazata in special pe fructe si pe legume proaspete, iar in sezonul rece, vitamine, luate insa numai cu acordul medicului specialist. La fel de importante sunt odihna suficienta, evitarea pe cat posibil a stresului, exercitiile fizice regulate (adecvate pentru perioada sarcinii), respectarea masurilor de igiena (in special spalarea frecventa a mainilor), evitarea locurilor aglomerate, a persoanelor ce prezinta simptome ale bolii, a fumului de tigara si vaccinarea impotriva virusurilor (in special a celui gripal, iarna).

Dupa nastere, timp de sase-opt saptamani, mamica se afla in perioada de lauzie, o etapa fiziologica de refacere a intregului organism la parametrii initiali dinainte de sarcina. Acum, ea este mai vulnerabila in fata agentilor infectiosi, de aceea cea mai sigura masura este moderarea sau chiar interzicerea vizitelor numeroase, la spital si in primele zile acasa cu bebelusul.

Odihna, alaturi de alimentatia rationala si echilibrata (cu alimente proaspete si usor digerabile, bogate in vitamine si gustos preparate) o vor ajuta sa se recupereze rapid si sa produca un lucru esential in aceasta perioada: laptele matern. De ajutor sunt si ceaiurile cu efect galactogen, de stimulare a lactatiei precum cel de flori de soc sau de fenicul.
 


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!