Hormonii care influenteaza vitalitatea organismului

HORMONII CARE INFLUENTEAZA VITALITATEA ORGANISMULUI

Estrogenul (hormonul frumusetii), oxitocina (hormonul tandretii), hipofiza (hormonul dorintei sexuale), melatonina (hormonul tineretii), serotonina si endorfina (hormonii fericirii), testosteronul (hormonul combativitatii si al agresivitatii) - hormonii au un rol esential in determinarea personalitatii si particularitatilor noastre fizice si spirituale.

  • Medicina

Mai mult, ei exercita controlul asupra metabolismului, a cresterii si a reproducerii, ne ajuta sa ne adaptam la stres, ajuta organismul sa se regenereze si sa-si recapete energia.

Testosteronul, DHEA, hormonul de crestere si hormonul tiroid sunt hormonii responsabili cu vitalitatea organismului. Fara ei, ne-ar fi absolut imposibil sa ne desfasuram zi de zi activitatea. 

Testosteronul

Pe langa influenta lui asupra vitalitatii corpului, testosteronul controleaza partial si dorina sexuala a barbatilor, precum si aparitia disfunctiilor erectile. In general, organismul uman secreta intre 4-6 mg de testosteron pe zi, cel mai ridicat nivel fiind inregistrat dimineata, iar cel mai scazut, seara.  O cantitate de circa 1% de testosteron se transforma in estrogen, ceea ce explica de ce un procent foarte mic din randul barbatilor se imbolnavesc de cancer de san.

Nivelul testosteronului scade odata cu varsta, de aceea barbatii de varsta medie experimenteaza la fel ca femeile, o etapa de transformari (altfel spus, andropauza), in care libidoul si forta fizica scad in intensitate si apar schimbari de dispozitie sau rarirea parului de fata si corp. Acest nivel scazut de testosteron afecteaza circa 2-4 milioane de barbati. 

Nivelul de testosteron scade chiar si la femeile aflate la menopauza, iar alaturi de sedentarism, aceasta diminuarea este cauza principala a excesului ponderal pe parcursul acestei perioade.

Pentru masurarea relevanta a continutului de testosteron, se efectueaza doua tipuri de texte: primul pentru masurarea testosteronului liber si al celui legat din sange, adica activ, responsabil de exemplu pentru simptomele specifice ale disfunctei erectile. Al doilea test vizeaza testoteronul legat de proteine. Nivelul aproximativ testosteronului liber este obtinut in urma scaderii celui de-al doilea rezultat din primul. Nivelurile normale ale testosteronului liber in functie de varsta sunt urmatoarele:

20-40 ani – 400 – 1,800 (ng/ml)

40 – 50 ani – 350 – 890 (ng/ml)

50-60 ani – 250 – 750 (ng/ml)

70 + ani – 250 – 650 (ng/ml)

Terapia cu testosteron, dincolo de eficientizarea unor particularitati precum libidoul, masa musculara si forta oaselor, este eficienta si pentru scaderea colesterolului LDL, cresterea sensibilitatii la insulina, de aceea riscul aparitiei diabetului este mai mic. Exista insa si cateva dezavantaje, cel mai mare fiind legat de favorizarea aparitiei cancerului de prostata, desi nu exista inca studii clinice precise pe aceasta tema. De exemplu, barbatii de 20 de ani, cu un nivel crescut de testosteron sunt expusi aceluiasi risc precum cei cu un nivel normal sau scazut al acestui hormon. Alte neplaceri asociate tratamentului sunt bolile de inima, calvitia, retinerea apei in organism si agravarea apneei de somn.

DHEA

Este un hormon steroid, asemanator cu testosteronul si estrogenul. El are o calitate aparte: se poate transforma oricand in testosteron sau estrogen.  

Atunci cand analizele medicale sunt in regula, dar pacientul se simte fara vlaga si dorina sexuala, este foarte probabil ca acest hormon sa nu fie in parametri normali.

Luat in doze moderate (intre 25 – 50 mg) si doar la recomandarea medicului specialist, acest hormon poate ameliora starea de oboseala si schimbarile de dispozitie.

Hormonul de crestere

Este important atat pentru cresterea performantelor fizice, dar si pentru beneficiile sale anti-imbatranire. Astfel, de-a lungul timpului, dupa numeroase studii, s-a demonstrat ca acesta produce anumite schimbari benefice in organism: cresterea densitatii osoase, cresterea masei musculare, ameliorarea ridurilor, regenerare si reparare celulara, micsorarea stratului de grasime.

Secretat in mod normal de glanda pituitara, un organ aflat in creier si mic cat un bob de mazare, actioneaza asupa ficatului si a altor tesuturi, stimuland secretia factorului-1 de crestere, asemenator insulinei. Acest factor este esential mai ales in perioada de crestere a copiilor.

Din acest motiv, secretia lui este maxima in copilarie si in prima perioada a adolescentei, dupa care care, dupa varsta de 30 de ani, scade pe masura ce imbatranim. 

Cum poti stimula productia hormonului de crestere: 

- evitand in special seara, carbohidratii cu indice glicemic mare - cerealele si derivatele, cartofii, dulciurile. Aceste alimente ce cresc nivelul de insulina si afecteaza productia naturala de hormon de crestere;

- asigura-te ca ai parte de un somn de calitate;

- fa antrenamente scurte si intense cu greutati;

- elimina burta si, implicit, grasimea viscerala in exces

Hormonul tiroidian

Influenteaza metabolismul, de aceea orice dezechilibru favorizeaza acumularea kilogramelor in exces si instalarea unei stari de oboseala permanenta.

Dupa varsta de 35 de ani este recomandat ca fiecare persoana sa faca anual testul de masurare a nivelului hormonului de stimulare tiroidiana, TSH, cel care ii dicteaza tiroidei sa secrete hormonul tiroid.  
Pentru a produce fara probleme hormonii regulatori, glanda tiroida are nevoie de o cantitate suficienta de iod.

Trebuie consumata, in mod regulat, sarea iodata, iar alte surse bune sunt pestele oceanic, algele, sushi, broccoli, varza, alune, varza de Bruxelles, napi si guliile.


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!