Hipersensibilitatea si hiperestezia dentara. Diagnostic si tratament

HIPERSENSIBILITATEA SI HIPERESTEZIA DENTARA. DIAGNOSTIC SI TRATAMENT

Ambele afectiuni se manifesta aproximativ la fel, printr-o durere dentara la contactul dintelui cu lichide reci sau prea fierbiti, la stimuli chimici cum sunt dulcele sau acru, etc.Durerile dentare sunt de scurta durata dar deseori destul de puternice si deranjeaza pacientul in diferite situatii, cum sunt periajul sau consumul de alimente.

  • Medicina

Cauzele hipersensibiltatii si hiperesteziei dentare

Aceste afectiuni sunt de obicei declansate de pierderea de tesut dur dentar (smalt) care are drept consecinta expunerea terminatiilor nervoase la  contactul acestora cu diferiti stimuli  chimici sau mecanici si declansarea durerii prin hipersensibilizarea acestora.

Stratul de smalt este foarte subtire, nu are terminatii nervoase, nefiind vascularizat si nici inervat.

Prin diferiti factori cum ar fi: placa bacteriana, consumul bogat in alimente fermentative, acide sau de bauturi carbogazoase, vitamina C, sau prin obiceiuri vicioase (bruxismul), malocluzii, acest strat se poaste pierde ducand la expunerea directa a dentinei bogat inervata la stimuli externi declansatori ai durerii.

Pacientul simte o durere fulgeratoare deseori nelocalizata la nivelul dintilor, atat in timpul periajului cat si la masticatie.

Hiperseteziile dentare pot apare sau se pot accentua in conditii de stres sau fiziologice speciale. Hipersensibilitatea apare in conditiile expunerii dentinei prin pierdere de tesut dentar (leziune carioasa, lezini de colet ca urmare a bruxismului etc) dar hiperestezia dentara este cauzata de un complex de factori cauzali de origine externa  si interna, nefiind insotita in mod obligatoriu de o pierdere de substanta dentara. Factorii interni in cazul hiperseteziei sunt: periodele fiziologice deosebite, convalescenta, avitaminoza in special B si C, stari de astenie sau stres, anemii, etc.

Cum tratam hiperestezia si hipersensibilitatea dentara?

In aceste conditii trebuie  sa luam masuri atat privind igiena dentara cat si masuri legate de aparitia unei eventuale leziuni carioase.

Daca cavitatea este adanca va trebui sa ne deplasam la medicul stomatolog pentru obturarea ei. Daca este doar o pierdere usoara de smalt nesesizabila va trebui sa adoptam o atitudine mai atenta asupra periajului dentar si a pastei de dinti pe care o utilizam.

Schimbarea periei de dinti este un lucru absolut necesar, deoarece periile aspre, dure din plastic sunt deseori traumatizante. Ele vor fi inlocuite cel putin pentru o perioada scurta de timp cu cele moi, din par de porc.

Periajul dentar trebuie sa fie unul netraumatizant, in care vor predomina in special miscarile verticale dinspre coletul dentar spre suprafata ocluzala sau marginea incizala si nu cel orizontal.

Este de asemenea important sa luam masuri in privinta alimentatiei si sa inlaturam din aceasta consumul abundent de dulciuri, paste fainoase, fructe si alte produse fermentative ca si bauturile carbogazoase, acidulate sau  cele foarte bogate in vitamina C.

De asemenea, periajul dentar nu trebuie sa fie insotit de o clatire viguroasa cu apa care prin presiune ar putea disloca prismele de smalt si care pot crea astfel o cavitate cariosa mai mare. Este bine sa folosim paste de dinti cu efect calmant si regenerative, care calmeaza pacientul si refac structura dintelui, cum sunt cele cu saruri de strontiu si fluoruri, paraformaldehida si cele cu saruri de potasiu.

Hiperesteziile dentare pot apare adesea si la copii prin expunerea dentinei cauzata de distrofii dentare sau alte cause. In aceste situatii sunt indicate aplicatiile locale de fluoruri sub forma de solutii sau geluri Belak-F, un produs destinat aplicatiilor locale , bogat in saruri de amoniu.

Sunt de asemenea recomandate sedintele cu laser sau cele de ionoforeza cu efect regenerativ, stimultativ de inchidere a canaliculelor dentinare si protejarea terminatilor nervoase.

Medic Stomatolog - Dr. Raluca Grigoroiu


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!