•  

Hidrocefalia sugarului

Hidrocefalia sugarului

In limba greaca, "hidros" inseamna apa, iar "kephalos", cap, de aceea nu este dificil de inteles ce presupune hidrocefalia: o colectie de lichid in mod excesiv in cutia craniana, care exercita presiune asupra creierului. Afectiunea se intalneste de la sugari pana la persoanele in varsta. 

Semne si simptome

La copii, boala se caracterizeaza clinic prin semne severe precum cap-mare cu privirea lasata in jos, pielea craniului subtire, vene umflate la nivelul capului, bombarea fontanelei, suturi craniene distantate, deplasarea in jos a irisului (permanenta), devierea spre interior a irisului (strabism congenital), miscari dezordonate oculare, un cap cu un ritm accelerat de crestere, absenta urmaririi obiectelor, varsaturi, modificarea comportamentului (cu instalarea agitatiei sau a somnolentei), modificari ale examenului neurologic remarcate de familie.


Atentie! 

Nu orice copil cu capul mare are hidrocefalie. Unii copii pot avea capul mare (macrocranie) pentru ca seamana cu cineva din familie care are capul mai mare. De aceea ar fi important ca perimetrul cranian sa fie masurat lunar de medicul de familie pentru ca in momentul in care copilul vine la consultatie la medicul specialist sa stim cum a evoluat in timp acesta.

Metode de diagnosticare

Diagnosticul poate fi pus inca din viata intrauterina cu ecografii care evidentiaza clar acumularea de lichid. Exista posibilitatea realizarii unei punctii a ventriculului cu hidrocefalie, scopul fiind golirea lichidului care comprima creierul.  

Imediat dupa nastere, se recomanda ecografia transfrontanelara si sau tomografia computerizata sau RMN pentru a verifica dimensiunea ventriculului. Literatura de specialitate arata ca ar fi 3-5 copii la 1000 nascuti, dar nu toate sunt agresive, existand si hidrocefalii moderate. Investigatii mai putin folosite in hidrocefalia sugarului sunt radiografie de craniu, mai putin sugestiva, poate arata separarea oaselor capului sau existenta unor calcificari, angiografia, cand se suspicioneaza o malformatie vasculara ce determina hidrocefalia, electroencefalograma arata un aspect de suferinta cerebrala difuza, nespecific.

Hidrocefalia sugarului se intalneste frecvent la copii ai caror mame s-au confruntat cu perioade stresante in primele saptamani de sarcina (atunci cand se creeaza sistemul nervos al fatului), sau care traiesc in zone cu subnutritie, de subalimentatie. De asemenea, copii care au avut hemoragii sau meningita, prezinta un risc crescut de hidrocefalie, de aceea este necesar sa faca ecografii repetate pentru a surprinde dilatarea ventriculilor inainte de aparitia semnelor clinice.

Dr. Marioara Seri
Medic primar, Medicina de familie

Postat in :

Medicina generala

Data:

09-04-2013

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Intreaba farmacistul

Vrei sa stii mai multe detalii despre un anumit produs? Ai o problema medicala sau cosmetica la care nu ai gasit inca rezolvare?

Scrie-ne intrebarea ta completand formularul
Completeaza formularul

Suna-ne la TelVerde 0800 833 003
(disponibil si din retelele de telefonie mobila)

0800 833 003
Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza