Hidratare si ingrijire completa pentru unghii casante

HIDRATARE SI INGRIJIRE COMPLETA PENTRU UNGHII CASANTE

Poate nu te gandesti la importanta unghiilor tale atunci cand le aplici un lac colorat sau daca le rozi pe fond nervos sau din cauza stresului (onicofagia). Insa ele joaca un rol foarte important: protejeaza varful degetelor de la maini si de la picioare, si iti ofera ajutor cand ai nevoie sa rezolvi diferite lucruri.

  • Ingrijirea corpului

O unghie rupta sau ciupita intotdeauna te va incomoda cand esti implicat in orice tip de activitate.

In ciuda importantei lor practice, acestea primesc foarte putina atentie, putini dintre noi stiind sa avem grija corect de unghiile noastre si sa le mentinem sanatoase. Unghiile sfaramicioase reprezinta un sindrom des intalint ce afecteaza aproximativ 20% din oamenii din lume, fiind intalnit mai des in randul femeilor. 

Onicoschizia sau unghiile sfaramacioase se refera la o afectiune a unghiilor care le face pe acestea sa se rupa sau sa se ciupeascas usor si sa se exfolieze in straturi, neavand suprafata neteda. Desi exista boli interne care pot produce aceste schimbari la nivelul unghiilor, uscaciunea si fragilitatea lor poate fi cauzata si de activitati precum spalatul vaselor sau folosirea unor produse prea dure pentru unghiile noastre. Ingredientele care fac unghiile sa straluceasca si sa fie frumoase pot la fel de usor sa le faca sa se rupa sau sa fie casante. Elementele componente din lacul de unghii precum formaldehida (un gaz incolor cu un miros puternic) pot usca unghiile. Iar lotiunea de indepartare a ojei poate avea efecte negative asupra lor. Acetona din multe lotiuni usuca foarte profund unghia. 

Pentru persoanele care au unghii uscate sau casante, cel mai bun tratament si cel mai simplu este hidratarea

Inainte sa aplici un produs hidratant pentru cuticule, este bine sa afli ce este sanatos si ce nu pentru unghiile tale. Straturile unghiilor tale contin cheratina, o proteina pe care o gasesti si in pielea si parul tau. Exista sase parti esentiale ale unghiilor si a zonei ce le inconjoara:

  • matricea - invelis din piele care contine la baza unghia, format din cheratina si responsabil de producerea acesteia; daca este lezata, creeaza deformari ale unghiei;
  • lunula - partea alba care apare la baza unghiei;
  • limbul sau corpul unghiei - unghia propriu-zisa, formata din cheratina, transparenta, care ne permite sa vedem vasele situate sub patul unghial, de unde si aspectul rozaliu;
  • cuticula - stratul protector de tesut care vine peste matrice, inainte de radacina sa;
  • patul unghial - intreaga parte situata sub unghie care este legata de matrice si care sustine unghia;
  • paronichiumul - pielea care acopera partile laterale ale unghiei;
  • hiponichiumul - prelungirea anterioara a patului unghial.

De ce devin unghiile casante?

Acestea cresc din cuticule cu aprox. 0,1 mm pe zi. Odata ce unghia este expusa uzului zilnic, poate incepe sa se deterioreze. Intre straturile de cheratina exista mici spatii, iar atunci cand unghia este expusa la aer sau apa, aceste spatii se pot umfla. Din acest motiv straturile se pot separa mai usor, iar unghia sfarseste prin a se rupe.

Aplicarea unei creme hidratante poate preveni ruperea unghiei. Aceasta protejeaza matricea de apa si aerul care pot cauza daune. Exista doua metode prin care iti poti hidrata unghiile:

  • aplica o crema sau un unguent pe maini, cuticule si unghii;
  • inmoaie unghiile in ulei de baie sau in ulei de masline.

In cazuri severe, poti combina cele doua metode, mai intai iti inmoi unghiile in ulei, stergi excesul de pe maini si dupa aplici o crema hidratanta.

In majoritatea cazurilor, unghiile sunt fragile si se rup din cauza unor factori externi precum aerul uscat, spalatul frecvent al mainilor si expunerea la anumiti solventi chimici. In alte cazuri insa, unghiile fragile pot fi cauzate de afectiuni precum: tulburari tiroidiene (hiper- sau hipotiroidism), carente de vitamina C sau fier, tuberculoza, infectii fungice sau afectiuni pulmonare.

Daca fragilitatea unghiilor tale persista cu hidratarea consecventa, sau daca observi in acelasi timp vreo schimbare a starii tale de sanatate, iti recomandam sa mergi la un medic specialist.

Tratarea unghiilor casante

Pe langa metodele de baza pentru hidratarea unghiilor, exista cativa pasi pe care-i poti urma ca sa previi unghiile uscate sau crapate.

  • Nu folosi un dizolvant care sa contina formaldehida. De asemenea, evita orice lotiune de indepartare a ojei care contine acetona. Daca ai unghiile fragile, dar iti doresti sa fie stralucitoare, limiteaza aplicarea unui lac de unghii la doua utilizari pe luna.
  • Poarta manusi atunci cand speli vase sau faci curat deoarece sapunul si actiunea de spalare iti pot usca mainile si unghiile.
  • Expertii ne recomanda sa ne spalam frecvent pe maini pentru a evita virusurile si bacteriile, insa acest lucru poate fi dur pentru unghiile si mainile noastre. Foloseste un sapun bland si atunci cand este posibil, aplica imediat un produs hidratant.
  • Evita baile sau dusurile lungi si foarte calde pentru ca apa fierbinte usuca pielea. Asigura-te ca te hidratezi dupa ce faci baie pentru a pastra in piele umiditatatea de la dus.
  • Pentru o hidratare intensa, aplica cantitati generoase de crema de maini sau vaselina rectificata (previne si trateaza iritatiile) si apoi foloseste manusi sau sosete speciale din bumbac pe care le poti gasi si in farmacii.
  • Alege un produs hidratant care contine complexul de acizi alfa hidroxilici (glicolic, citric, lactic, s.a.m.d.)
  • Foloseste un umidificator de aer pe timp de iarna deoarece in sezonul rece aerul este mai uscat si totodata mai rigid cu pielea si unghiile noastre.

Desi unele persoana considera ca gelatina sub forma de aliment ajuta unghiile sa creasca mai repede, mai sanatoase si mai puternice, medicii dermatologi ne explica faptul ca exista o legatura mult prea mica intre ceea ce mancam si starea unghiilor noastre. Suplimentele alimentare pot insa influenta pozitiv sanatatea unghiilor tale daca din alimentatia ta lipseste vreun nutrient esential, daca urmezi un regim de slabire sau daca ai obiceiuri alimentare nesanatoase.

 


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!