Glaucomul

GLAUCOMUL

Glaucomul este o afectiune oculara ce consta in cresterea presiunii intraoculare, urmata de afectarea nervului optic, a campului vizual si, in final, de scaderea ireversibila a vederii.
 

 • Medicina

Ochiul are propriul lui sistem ce permite circulatia si drenarea umorii apoase, un fluid transparent cu roluri multiple in functiile ochiului; cand acest fluid nu poate circula, el se acumuleaza crescand presiunea intraoculara si "preseaza" nervul optic, distrugandu-l treptat.

Nervul optic transmite semnalele luminoase de la ochi la creier, unde acestea se transforma in imagini (vedere); de aceea deteriorarea sau distrugerea nervului optic duc la slabirea vederii sau orbirea ireversibila.

Factorii de risc ai glaucomului: 

- varsta: 2-3% dintre persoanele peste 40 ani;
- ignorarea controlului oftalmologic periodic: 1-2 ori/an pentru adulti si o data la doi ani pentru copii;
- traumatisme, leziuni sau raniri ale ochiului;
- consumul indelungat al unor medicamente (de exemplu steroizi);
- ereditatea: glaucomul se poate transmite ereditar.

Diagnostic

Avand in vedere simptomele specifice, diagnosticarea glaucomului este uneori dificila, dar are cateva indicii obiective: 

1. Tensiunea oculara marita.

- domeniul normal este intre 10 si 21-22 mm coloana de mercur; valorile de 22-23 sunt la limita, impunand controale oftalmologice periodice si corelarea cu alte examene oculare; valorile peste 23-24, gasite in mod repetat, pledeaza serios pentru acest diagnostic, dar si in acest caz trebuie corelate cu alte examinari: pahimetrie, camp vizual, tomografie de nerv optic (HRT);
- de mentionat ca exista si glaucomul cu “tensiune joasa” sau “fara tensiune”; in acest caz celelalte masuratori pot confirma sau infirma diagnosticul;

Pahimetria (grosimea corneei) este foarte importanta in evaluarea corecta a presiunii intraoculare!
Presiunea intraoculara se masoara cu Tonometrul Goldmann si cu Tonometrul computerizat non-contact.


2. Afectarea nervului optic la examenul fundului de ochi: acesta prezinta o largire specifica (excavatie).


3. Afectarea specifica a campului vizual.


4. Modificari specifice pe HRT (tomografie de nerv optic), chiar in stadii incipiente.

- Alte elemente de diagnostic: simptomatologia, factorii de risc, ereditatea, gonioscopia (forma unghiului dintre cornee si iris sau prezenta de material anormal la nivelul lui, ce poate impiedica scurgerea umorii apoase).
- Nu orice crestere a tensiunii intraoculare inseamna glaucom. Exista cresteri ale presiunii intraoculare, fara alte modificari specifice glaucomului, care se incadreaza in Sindromul de hipertensiune intraoculara. Aceasta entitate trebuie urmarita cu mare atentie de catre medicul oftalmolog.

Tratament

Glaucomul necesita un tratament adaptat, combinand tratamentul medical (picaturi) cu tratamentul laser si interventii chirurgicale. Numai medicul oftalmolog care va urmareste evolutia poate stabili tratamentul adecvat, schimbarea lui in alta faza a bolii, sau tratamentul combinat. 

1. Glaucomul cronic 

- necesita controale periodice si dispensarizare: 

 • masurarea lunara a tensiunii oculare (normal este intre 12-22 mmHg, obligatoriu de corelat cu grosimea corneei); tensiuna oculara trebuie masurata cu tratamentul efectuat inclusiv in ziua controlului;
 • urmarirea bianuala a campului vizual (CV);
 • efectuarea bianuala a tomografiei de nerv optic (HRT);
 • examenul fundului de ochi pentru aspectul nervului optic;

- tratamentul initial: cu picaturi, zilnic, continuu (fara intreruperi), comform prescriptiei medicului;

- daca tratamentul cu picaturi este sau devine ineficace, si boala da semne ca inainteaza (pe CV si HRT), sau cand pacientul se prezinta direct in faze avansate ale bolii, se recomanda interventia chirurgicala. Aceasta poate fi: 

 1. Trabeculoplastie laser - are dezavantajul ca poate avea efect limitat in timp;
 2. Interventie chirurgicala propriu-zisa, constand in realizarea unei fistule prin care umoarea apoasa poate sa circule mai usor si sa fie eliminata din ochi, scazand astfel presiunea intraoculara;
  a. Trabeculectomie sub volet scleral;
  b. Implantare de Sunt Ex-Press - cel mai modern tratament chirurgical al glaucomului cronic;

2. Glaucomul acut

Reprezinta o urgenta de diagnostic si tratament: el necesita, pe langa tratament medicamentos (picaturi, pastile, perfuzii) si tratament laser (iridotomii Laser Yag ), sau direct operatie. 

 • pacientii care au facut atac de glaucom la un ochi au un risc marit de a face si la celalalt ochi; de aceea, dupa tratarea ochiului cu atac, se va face tratament profilactic la celalalt ochi - iridotomii Laser Yag

3. Glaucomul congenital 

Este, de asemenea, o urgenta de diagnostic si tratament, necesitand interventie chirurgicala precoce intr-un serviciu specializat de oftalmo-pediatrie

4. Glaucomul secundar - determinat de anumite boli oculare sau generale - se trateaza in primul rand prin rezolvarea cauzei care a dus la cresterea tensiunii oculare, asociata cu tratament cu picaturi anti-glaucomatoase si, eventual, interventie chirurgicala.

Mentionam ca tratamentul cu picaturi poate avea reactii adverse, de obicei lipsite de gravitate (usturime la instilare, inrosirea ochiului, cresterea genelor, pana la scaderea vederii prin edem macular cistoid, sau reactii alergice marcate). In aceste cazuri, doar oftalmologul curant poate schimba tratamentul.

De asemenea, interventiile chirurgicale pot avea complicatii intra-si postoperatorii (vezi pagina "Chirurgia glaucomului - complicatii").

Concluzii: 

 • odata diagnosticat glaucomul, cel mai important lucru de controlat este reducerea presiunii intraoculare prin tratament medicamentos si/sau chirurgical, urmata de mentinerea ei la un nivel corespunzator;
 • prin tratament, glaucomul NU dispare, el se afla doar intr-o stare “protejata” care nu afecteaza viata zilnica; pentru a-l tine sub control, examenul oftalmologic trebuie sa fie continuu si regulat;
 • glaucomul netratat duce mai intai la scaderea periferica a vederii si apoi la orbire ireversibila; diagnosticarea si tratamentul precoce reprezinta singura aparare contra bolii.

Cum se opereaza?

Operatia de glaucom e indicata, in principiu, cand tratamentul medicamentos nu mai e suficient, astfel incat tensiunea oculara ramane crescuta sau creste si mai mult, in ciuda unui tratament adecvat bine efectuat. 

De asemenea, se recomanda interventia chirurgicala (trabeculoplastie laser, la inceput, eventual urmata de trabeculectomie) si in situatii in care tensiunea oculara nu e semnificativ crescuta, dar sunt alterari, in timp, ale campului vizual sau/si ale tomografiei de nerv optic.

Operatia de glaucom se efectueaza sub anestezie locala, in ambulator si consta in efectuarea unui “orificiu” in zona trabeculului ocular, care sa permita scurgerea suplimentara a umorului apos din camera anterioara a ochiului, scazand astfel presiunea intraoculara. 

In mod clasic, acest orificiu consta in eliminarea unei parti mai mari de tesut (trabecul), de unde si denumirea operatiei de:
Trabeculectomie.

Tehnica moderna de operare a glaucomului, practicata si in clinica noastra, consta in implantarea unui mic instrument cu rol de drenaj al umorului apos, numit Sunt Ex-Press. Aceasta operatie e mult mai putin traumatizanta decat precedenta, cu reactii inflamatorii minime postoperatorii si cu vindecare mai rapida.
Ambele operatii presupun realizarea unui volet scleral de protectie, care se sutureaza cu fire foarte fine, care pot jena 2-3 zile postoperator.
Exista si operatii de glaucom nefiltrante, in care “orificiul” nu comunica direct cu spatiul subconjunctival, precum si alte interventii pentru cazuri speciale: goniotomii in glaucomul congenital sau implante de valve in glaucomul refractar la alte terapii.

Complicatii si recomandari

Interventiile chirurgicale pot avea complicatii intra si postoperatorii:
a. Tratamentele Laser (trabeculoplastii, iridotomii) pot determina reactii inflamatorii locale trecatoare, cu cresterea pasagera a tensiunii oculare - pot fi prevenite printr-un tratament cu picaturi postoperatorii;

b. Interventiile chirurgicale (trabeculectomia, implantarea Suntului ExPress) pot avea urmatoarele complicatii:
- senzatie de corp strain, datorita firelor de sutura - dispare, de obicei, relativ repede;
- inrosirea ochiului, datorita injectiilor de anestezie - nu e grava, trecand spontan in 10-14 zile;
- infectia postoperatorie, posibila dupa orice operatie oculara, poate fi uneori foarte grava (endoftalmita, care sa necesite o noua interventie chirurgicala);
- hipotonie postoperatorie (scaderea exagerata a tensiunii oculare), mergand pana la decolarea hemoragica de coroida; apare precoce dupa operatie, dar de obicei este trecatoare, disparand dupa doua sapt. - doua luni;
- hipertonie postoperatorie (cresterea tensiunii oculare); poate aparea relativ precoce (doua-sase saptamani dupa operatie) sau tardiv, dupa luni sau ani de la operatie.

Se poate trata in functie de cauza, precum si prin adaugarea de picaturi anti-glaucomatoase; uneori, poate fi nevoie de o noua interventie chirurgicala - doar oftalmologul poate stabili conduita terapeutica in aceste cazuri.

Recomandari postoperatorii:

Postoperator, se scoate pansamentul din prima zi, acesta nemaifiind necesar decat seara, la culcare, pentru ca pacientul sa nu se loveasca din greseala in timpul somnului. 
Tratamentul postoperator consta in instilatii de picaturi cu midriatice (ceea ce tulbura vederea pentru cateva zile), antibiotice si cortizon. In principiu, nu mai e nevoie de picaturi hipotensoare in ochiul operat.
Trebuie evitate apasarile si loviturile, chiar minime, in zona ochiului, precum si eforturile fizice mari.
Pacientul va veni la control dupa cum ii recomanda medicul oftalmolog.

Uneori e nevoie de scoaterea firului de pe conjunctiva, alteori de mici interventii de ajustare a firelor sau de refacere a camerei anterioare. Toate acestea vor fi explicate de catre chirurgul oftalmolog, care va si efectua aceste mici manevre chirurgicale.

Dr. Ozana Moraru
Medic specialist olftalmolog
Centrul Olftalmolgic Oculus

 

 


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!