Fluorul - element important pentru sanatatea dintilor

FLUORUL - ELEMENT IMPORTANT PENTRU SANATATEA DINTILOR

Fluorul este un microelement esential pentru sanatatea dintilor nostri, indeplinind multe roluri in ceea ce priveste mentinerea sanatatii acestora, el intarind structura smaltului si prevenind astfel aparitia cariilor.

 

  • Medicina

De asemenea, prezenta acestui mineral in saliva inhiba enzimele bacteriene si previne formarea de acizi care pot produce carii dentare.

Fluorul poate fi retinut de organism din apa pe care o consumam. Cantitatea de fluor din apa da baut varieaza insa de la o regiune la alta.

Studiile arata ca ca un continut de fluor al apei de 0,7 - 1,2 mg/l reprezinta concentratia optima ce poate preveni cariile.

Imbunatatirea continutului mineral al structurii dentare in fluor se poate face si prin ingestia directa de tablete cu fluor recomandate de medic sau prin fluorizarile profilactice efectuate de catre medicul stomatolog in cadrul sedintelor de profilaxie cu geluri fuorate (Elmex - gel) pe care acesta le aplica pe dinti prin periaje profesionale. De asemenea, cand constatam o explozie agravanta de carii la nivelul dintilor nostri, este bine sa cautam sa folosim paste de dinti cu un continut mai bogat de fluor si ape de gura cu fluor (Corsodyl, Colgate si Oral B).

Fluorul este un element indispensabil compozitiei minerale a dintilor in toate etapele dezvoltarii lor. El intervine eficient si in stoparea  evolutiei carieidentare. Pastele de dinti cu fluorura de sodiu incorporata sunt mult mai eficiente in protectia anticarioasa a dintilor. Fluorura de sodiu intervine la nivelul smaltului facandu-l rezistent la actiunea acizilor produsi de bacteriile placii dentare, stimuland in acelasi timp si remineralizarea smaltului.

Pentru o protectie eficienta anticarie este recomandat ca fluorurarea dintilor (prin programele  de profilaxie cu fluor din scoli si gradinite) sa fie inceputa inainte de eruptia acestora, atunci cand fluorul este transportat prin circulatia sanguina la nivelul mugurilor dentari. Dupa eruptie, dintii preiau direct fluorul continut din saliva. Din acest motiv, tabletele de Zymafluor (supliment cu fluor) nu trebuie inghitite, ci lasate sa se dizolve lent in gura.Cand este folosit in mod adecvat, Zymafluor (tablete cu fluor) este eficient in prevenirea aparitiei cariei.

S-a demonstrat statistic faptul ca fluorul trece bariera feto-placentara in lunile 5 si 6 de sarcina atunci cand se formeaza de fapt dintii temporari ai copiilor. Astfel, se poate recomanda in unele cazuri administrarea de Zymafluor si la femeile insarcinate. Administrarea de Zymafluor in sarcina si perioada de alaptare protejeaza dentina  mamei si asigura fluorurarea optima a oaselor fetale.

Prevenirea cariilor prin tratament cu Zymafluor se face prin administrarea acestor tablete pe o perioada lunga de timp, iar pacientii sunt dispensarizati si tinuti de catre medicii dentisti sub observatie, fiind chemati la control din 3 in 3 luni cand li se reevalueaza dozele, pana la 12 ani cand erupe ultimul molar. Profilaxia cu fluor este un program permanent care trebuie sa fie aplicat copilului si adolescentului pe toata perioada eruptiei dintilor.

Fluorul este asadar un oligoelement indispensabil profilaxiei anticarioase. Prevenirea cu fluor a cariilor este un program complex sustinut de medicii dentisti prin multiple proceduri, iar tratamentul curativ cu tablete este unul foarte recomandabil si eficient. Este important de stiut ca odata inceput un astfel de tratament, acesta nu trebuie intrerupt.

Material realizat de Dr. Raluca Grigoroiu Medic Stomatolog


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!