Contul MeuCosul meu

Cosul este gol

FEMKE 30MG X 1 COMPRIMAT FILMAT

Adauga la Favorite

* Pretul afisat este valabil doar pentru comenzi online. In farmacii pretul poate varia.

Vezi alte produse din aceeasi categorie

FEMKE 30MG X 1 COMPRIMAT FILMAT

Femke 30 mg, Mylan, 1 cpr
Femke este un contraceptiv destinat prevenirii sarcinii dupa un act sexual neprotejat sau daca metoda dumneavoastra de contraceptie nu a functionat. De exemplu:
- daca ati avut raporturi sexuale fara protectie;
- daca prezervativul dumneavoastra sau al partenerului dumneavoastra s-a rupt, a alunecat, s-a desprins sau daca ati uitat sa folositi prezervativ;
- daca nu v-ati luat comprimatul contraceptiv conform recomandarilor.

Ce gasiti in acest prospect:
1. Ce este Femke si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Femke
3. Cum sa utilizati Femke
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza Femke
6. Continutul ambalajului si alte informatii

- Informatii utile despre contraceptie
1. Ce este Femke si pentru ce se utilizeaza
Femke este un contraceptiv de urgenta.
Femke este un contraceptiv destinat prevenirii sarcinii dupa un act sexual neprotejat sau daca metoda dumneavoastra de contraceptie nu a functionat. De exemplu:
- daca ati avut raporturi sexuale fara protectie;
- daca prezervativul dumneavoastra sau al partenerului dumneavoastra s-a rupt, a alunecat, s-a desprins sau daca ati uitat sa folositi prezervativ;
- daca nu v-ati luat comprimatul contraceptiv conform recomandarilor.
Trebuie sa luati comprimatul cat mai curand dupa actul sexual si in decurs de maxim 5 zile (120 de ore).
Motivul este faptul ca sperma poate supravietui timp de pana la 5 zile in organismul dumneavoastra in urma actului sexual.
Acest medicament este adecvat pentru orice femeie aflata la varsta fertila, inclusiv adolescente.
Puteti lua comprimatul in orice moment al ciclului menstrual.
Femke nu are efect daca sunteti deja gravida.
Daca menstruatia dumneavoastra a intarziat, exista posibilitatea sa fi ramas gravida. Cand menstruatia dumneavoastra a intarziat sau cand aveti simptome de sarcina (sani grei, greata de dimineata), trebuie sa va adresati unui medic sau unui cadru medical inainte de a lua comprimatul.
Daca aveti raporturi sexuale neprotejate dupa ce ati luat comprimatul, medicamentul nu va preveni o eventuala sarcina.
Actul sexual neprotejat in orice perioada a ciclului dumneavoastra menstrual poate duce la sarcina.
Femke nu trebuie utilizat pentru contraceptia uzuala.
Daca nu aveti o metoda de contraceptie cu utilizare regulata, discutati cu medicul dumneavoastra sau
personalul medical pentru a alege una care sa vi se potriveasca.
Cum actioneaza Femke
Femke contine substanta acetat de ulipristal, care actioneaza prin modificarea activitatii hormonului
natural progesteron, necesar pentru instalarea ovulatiei. Drept urmare, acest medicament actioneaza prin amanarea ovulatiei. Contraceptia de urgenta nu este eficace in fiecare caz. Din 100 de femei care iau acest medicament, aproximativ 2 vor ramane gravide.
Acest medicament este un contraceptiv utilizat pentru a preveni instalarea unei sarcini. Daca sunteti deja gravida, acesta nu va intrerupe o sarcina existenta.
Contraceptia de urgenta nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala.
Doar prezervativele va pot proteja de infectiile cu transmitere sexuala. Acest medicament nu va va
proteja impotriva infectiei cu virusul HIV sau a oricaror altor boli cu transmitere sexuala (de exemplu, infectia cu Chlamydia, herpes genital, condiloame genitale, gonoree, hepatita B si sifilis). Adresati-va personalului medical pentru recomandari daca sunteti ingrijorata.
Mai multe informatii despre contraceptie gasiti la sfarsitul acestui prospect.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Femke
Nu utilizati Femke
- Daca sunteti alergica la acetatul de ulipristal sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6).
Atentionari si precautii
Inainte sa luati Femke, adresati-va farmacistului, medicului dumneavoastra sau personalului medical
- daca menstruatia dumneavoastra a intarziat sau aveti simptome de sarcina (sani grei, greata de dimineata), deoarece este posibil sa fiti deja gravida (vezi pct. „Sarcina, alaptarea si fertilitatea”);
- daca aveti astm bronsic sever;
- daca aveti o boala hepatica severa.
La toate femeile, contraceptivul de urgenta trebuie administrat cat mai curand posibil dupa contactul sexual neprotejat. Exista unele dovezi ca acest medicament poate fi mai putin eficace odata cu cresterea in greutate sau a indicelui de masa corporala (IMC), dar aceste date sunt limitate si neconcludente. Ca urmare, Femke este recomandat in continuare tuturor femeilor, indiferent de greutatea lor corporala sau IMC.
Daca sunteti ingrijorata cu privire la orice problema legata de administrarea contraceptivului de urgenta, va recomandam sa va adresati unui profesionist in domeniul sanatatii.
Daca ramaneti gravida, in pofida faptului ca ati luat comprimatul, este important sa va adresati medicului. Vezi pct. „Sarcina, alaptarea si fertilitatea” pentru mai multe informatii.
Femke impreuna cu alte contraceptive
Acest medicament poate scadea temporar eficacitatea contraceptivelor hormonale uzuale, precum comprimatele si plasturii.
Daca luati in prezent contraceptie hormonala, continuati sa o utilizati ca de obicei dupa ce luati acest medicament, dar aveti grija sa utilizati prezervative de fiecare data cand intretineti raporturi sexuale pana la urmatoarea dumneavoastra menstruatie.
Nu luati Femke impreuna cu un alt medicament pentru contraceptia de urgenta care contine levonorgestrel. Luandu-le impreuna, ati putea scadea eficacitatea acestui medicament.
Femke impreuna cu alte medicamente
Spuneti farmacistului, medicului dumneavoastra sau personalului medical daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv medicamente eliberate fara prescriptie medicala sau medicamente pe baza de plante.
Unele medicamente pot impiedica Femke sa actioneze eficace. Daca in ultimele 4 saptamani ati luat
oricare dintre medicamentele enumerate mai jos, este posibil ca Femke sa fie mai putin potrivit pentru
dumneavoastra. Este posibil ca medicul dumneavoastra sa va prescrie un alt tip de contraceptie de urgenta (non-hormonala), adica un dispozitiv intrauterin cu Cupru (DIU-Cu):
- medicamente utilizate in tratamentul epilepsiei (de exemplu, primidona, fenobarbital, fenitoina, fosfenitoina, carbamazepina, oxcarbazepina si barbiturice)
- medicamente utilizate in tratamentul tuberculozei (de exemplu, rifampicina, rifabutina)
- un tratament pentru infectia cu virusul HIV (ritonavir, efavirenz, nevirapina)
- un medicament utilizat in tratamentul infectiilor fungice (griseofulvina)
- remedii pe baza de plante care contin sunatoare (Hypericum perforatum).
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului inainte de a utiliza Femke atunci cand utilizati (sau ati utilizat recent) oricare dintre medicamentele mentionate mai sus.
Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Sarcina
Inainte de a lua acest medicament, daca menstruatia dumneavoastra a intarziat, adresati-va farmacistului, medicului dumneavoastra sau personalului medical sau efectuati un test de sarcina, pentru a va asigura ca nu sunteti deja gravida (vezi pct. „Atentionari si precautii”).
Acest medicament este un contraceptiv utilizat pentru a preveni instalarea unei sarcini. Daca sunteti deja gravida, acesta nu va intrerupe o sarcina existenta.
Daca ramaneti insarcinata in pofida faptului ca ati luat Femke, sunteti incurajata sa cereti medicului dumneavoastra sa va inregistreze sarcina intr-un registru oficial. De asemenea, puteti raporta aceste informatii si singura, la . Informatiile dumneavoastra vor ramane
anonime – nimeni nu va sti ca sunt informatii despre dumneavoastra. Impartasirea informatiilor dumneavoastra poate ajuta pe viitor femeile sa inteleaga siguranta sau riscurile administrarii Femke in timpul sarcinii.
Alaptarea
Daca luati acest medicament in timp ce alaptati, opriti alaptarea timp de o saptamana dupa ce ati luat Femke. In aceasta perioada, se recomanda sa utilizati o pompa de san pentru a mentine producerea de lapte, dar sa aruncati laptele pompat. Nu se cunoaste efectul alaptarii in saptamana urmatoare a administrarii acestui medicament.
Fertilitatea
Acest medicament nu va afecta fertilitatea dumneavoastra viitoare. Daca aveti raporturi sexuale neprotejate dupa ce ati luat comprimatul, medicamentul nu va preveni o eventuala sarcina. Prin urmare, este important sa utilizati prezervative pana la urmatoarea dumneavoastra menstruatie.
Daca doriti sa incepeti sau sa continuati o metoda de contraceptie regulata dupa utilizarea acestui medicament, puteti face acest lucru, dar trebuie, de asemenea, sa utilizati prezervative pana la urmatoarea dumneavoastra menstruatie.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Dupa administrarea acestui medicament, unele femei prezinta ameteli, somnolenta, vedere incetosata si/sau pierdere a capacitatii de concentrare (vezi pct. 4 „Reactii adverse posibile”). Daca prezentati aceste simptome, nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje.
Femke contine lactoza
Daca medicul dumneavoastra v-a spus ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a lua acest medicament.
Femke contine sodiu
Acest medicament contine sodiu mai putin de 1 mmol (23 mg) per comprimat, adica practic ‘nu contine sodiu’.

3. Cum sa luati Femke
Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum este descris in acest prospect sau asa cum v-a spus farmacistul, medicul dumneavoastra sau personalul medical. Discutati cu farmacistul sau cu medicul dumneavoastra daca nu sunteti sigura.
Cum sa luati comprimatul filmat de Femke
- Luati un comprimat pe cale orala cat mai curand posibil si nu mai tarziu de 5 zile (120 de ore) dupa ce ati avut un contact sexual neprotejat sau in cazul in care metoda contraceptiva utilizata nu a functionat. Luati comprimatul fara intarziere.
- Puteti lua comprimatul in orice moment al ciclului menstrual.
- Puteti lua comprimatul in orice moment al zilei, fie inaintea, fie in timpul, fie dupa masa.
- Daca utilizati unul dintre medicamentele care pot impiedica actiunea corespunzatoare a Femke (vezi sectiunea de mai sus „Femke impreuna cu alte medicamente”) sau daca ati utilizat in ultimele 4 saptamani unul dintre aceste medicamente, este posibil ca actiunea Femke sa fie mai putin eficace in cazul dumneavoastra. Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului inainte de a utiliza Femke. Este posibil ca medicul dumneavoastra sa va prescrie
un alt tip de contraceptie de urgenta (non-hormonala), de exemplu un dispozitiv intrauterin cu Cupru (DIU-Cu).
Daca prezentati varsaturi dupa administrarea Femke
Daca prezentati varsaturi (va este rau, vomitati) in mai putin de 3 ore de la administrarea comprimatului, luati un alt comprimat in cel mai scurt timp.
Daca aveti din nou un contact sexual dupa administrarea Femke
Daca aveti raporturi sexuale neprotejate dupa ce ati luat comprimatul, medicamentul nu va preveni o eventuala sarcina. Dupa ce luati comprimatul si pana la urmatoarea dumneavoastra menstruatie, trebuie sa utilizati prezervative de fiecare data cand aveti contacte sexuale.
Daca urmatoarea dumneavoastra menstruatie intarzie dupa administrarea Femke
Dupa ce ati luat comprimatul, este normal ca urmatoarea dumneavoastra menstruatie sa intarzie cu cateva zile.
Cu toate acestea, daca menstruatia dumneavoastra intarzie cu mai mult de 7 zile, daca este neobisnuit
de redusa cantitativ sau neobisnuit de abundenta sau daca prezentati simptome precum dureri
abdominale (de stomac), sensibilitate la nivelul sanilor, varsaturi sau greata, s-ar putea sa fiti gravida.
Trebuie sa efectuati imediat un test de sarcina. Daca sunteti gravida, este important sa va adresati medicului. (Vezi pct. „Sarcina, alaptarea si fertilitatea”)
Daca luati mai mult Femke decat trebuie
Nu s-au raportat reactii adverse ca urmare a administrarii unei doze mai mari decat cea recomandata din acest medicament. Cu toate acestea, adresati-va farmacistului, medicului dumneavoastra sau personalului medical pentru recomandari.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va farmacistului, medicului dumneavoastra sau personalului medical.

4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Unele simptome, precum sensibilitatea sanilor si durerile abdominale (de stomac), varsaturile, greata
(senzatia de rau ), sunt, de asemenea, posibile semne de sarcina. Daca menstruatia nu vine si prezentati astfel de simptome dupa ce ati luat Femke, trebuie sa efectuati un test de sarcina (vezi pct. 2 „Sarcina, alaptarea si fertilitatea”).
Reactii adverse frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane)
- greata, durere sau disconfort abdominal (de stomac), varsaturi
- menstruatie dureroasa, durere pelviana, sensibilitate a sanilor
- dureri de cap, ameteli, modificari ale dispozitiei
- dureri musculare, durere de spate, oboseala
Reactii adverse mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane)
- diaree, senzatie de arsura in capul pieptului, flatulenta, uscaciune a gurii
- sangerari vaginale neobisnuite sau neregulate, menstruatie abundenta/prelungita, sindrom premenstrual, iritatie sau secretii vaginale, apetit sexual scazut sau crescut
- bufeuri
- modificari ale poftei de mancare, tulburari emotionale, anxietate, agitatie, tulburari ale somnului, somnolenta, migrena, tulburari de vedere
- gripa
- acnee, leziuni pe piele, mancarime
- febra, frisoane, indispozitie generala
Reactii adverse rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane)
- durere sau mancarime genitala, durere in timpul contactului sexual, ruptura unui chist ovarian, menstruatie neobisnuit de redusa cantitativ
- pierdere a capacitatii de concentrare, vertij, tremuraturi, dezorientare, lesin
- senzatie neobisnuita la nivelul ochilor, ochi rosii, sensibilitate la lumina
- gat uscat, tulburari ale simtului gustativ
- urticarie (eruptie pe piele cu mancarime), senzatie de sete
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra, farmacistului sau asistentei medicale. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect.
Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

5. Cum se pastreaza Femke
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie si pe blister dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de lumina.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de temperatura de pastrare.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Femke
- Substanta activa este acetat de ulipristal. Fiecare comprimat filmat contine acetat de ulipristal 30 miligrame.
Celelalte componente sunt lactoza monohidrat, amidon pregelatinizat (porumb), amidon glicolat de sodiu, stearat de magneziu, hipromeloza (E464), hidroxipropilceluloza (E463), acid stearic (E570),
talc (E553b), dioxid de titan (E171).

 

Pagina actualizata la data de: 19.01.2023

Informatii suplimentare

Producator: MYLAN MEDICAL SAS - FRANTA

Citeste mai mult

Pareri FEMKE 30MG X 1 COMPRIMAT FILMAT

Fii primul care scrie o parere

Adauga o parere

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!

Alti clienti au cumparat si...

Intreaba farmacistul tau

L-V: 08:30 – 16:30


Gaseste cea mai apropiata farmacie Help Net

439 farmacii
in Romania