Despre dependente

DESPRE DEPENDENTE

Ritmul accelerat al vietii moderne, cerintele profesionale din ce in ce mai mari, dar si succesiunea rapida a evenimentelor vin cu o marea presiune asupra organismului uman. Pentru a combate oboseala extrema, anxietatea, depresia, emotivitatea crescuta persoana simte nevoia sa recurga la diverse stimulente: de la banalul zahar la acool, tutun si pana la droguri periculoase.

  • Medicina naturista

Din acest motiv, terapia homeopata a acestor adictii necesita in primul rand stabilirea remediului de structura. Prin administraea remediului de fond sustinem organismul, mobilizand capacitatile proprii de reechilibrare endocrino metabolica, neurologica si imunitara.

Ori de cate ori se vorbeste despre abuzuri, primul remediu care imi vine in minte este NUX VOMICA. Remediul este indicat persoanelor care doresc condimente, alcool, cafea, tutun, mananca in exces, de obicei condimentat si amesteca felurile de mancare, au o mare pofta de bautura (in special de bere la o masa cu prietenii), fumeaza mult. Astfel poftele devin abuz si desigur au drept consecinta agravarea unor probleme de sanatate. Simptome digestive precum dureri de stomac si meteorism (balonare), varsaturi matinale, hemoroizi -declansate dupa excese, aceste probleme sunt vindecate de acest remediu. Tocmai de aceea NUX VOMICA este remediul excelent de administrat dupa o petrecere sau chiar inaintea ei, preventiv.Tot NUX VOMICA administram pentru a scapa de efectele anesteziei generale sau ale abuzului de medicamente.

Daca in cazul remediului NUX VOMICA nevoia permanenta de stimulente induce anumite obiceiuri care devin adictive, sunt persoane la cere nevoia de a bea apare de pilda din dorinta de a invinge o depresie profunda. Adultul varstnic, depresiv, etilic,cu tendinta la ateroscleroza si hipertensiune beneficieaza de AURUM. Deseori starea depresiva merge catre tendinta la suicid, este insotita de teama si descurajare sau poate alterna cu izbucniri violente. Pacientul deseori are probleme cardiovasculare, in special ateroscleroza cerebrala si hipertensiune ce sunt agravate de consumul de alcool.

Remediul homeopat din canepa indiana CANNABIS INDICA este indicat in cazul etilicilor care dezvolta usor delirium tremens. Pacientul prezinta o expresie a fetei de adormit, senzatia de cap greu sau de explozie a capului, miscari involuntare ale capului, se trezeste deseori din somn datorita spasmelor musculare.

CARBOLICUM ACIDUM este remediul care se adreseaza pacientului ce prezinta nevoia de a fuma mult o data cu consumul de alcool, desi prezinta diverse suferinte digestive precum meteorism, greata, varsaturi, gust neplacut si halena (respiratie neplacuta).

Persoana care simte nevoia de a bea dar mai ales de a fuma pe un fond de hiperexcitabilitate nervoasa care poate alterna cu depresia poate beneficia de LACHESIS. Deseori vorbim despre o pacienta la care schimbarile de dipozitie sunt dependente de etapele ciclului menstrual. Si desigur exista si remedii stimuleaza dezgustul fata de fumat precum: CALADIUM, LOBELIA, PLANTAGO, STAPHYSAGRIA. Aceste remedii pot fi alese in functie de compatibilitatea lor cu remediul de structura ales.

Cine oare nu a auzit de patlagina, PLANTAGO planta din care se prepara un foarte eficient sirop de tuse. Aceasta patlagina, preparata in dilutii homeopate joase poate crea aversiune fata de tutun, iar in dilutii medii trateaza anumite simptome ce au legatura cu tabagismul: nevralgia fumatorului, halena si tulburarile digestive produse de fumatul in exces.

Dependenta de tutun este una dintre cele mai puternice adictii. Experimental s-a dovedit ca soarecii de laborator chiar dezvolta o dependenta mai puternica fata de nicotina decat fata de heroina.
Tratarea dependentei este un proces complex si include o serie de factori psihoemotionali si sociali. Adoptarea unui stil de viata sanatos, exercitiile de relaxare si uneori psihoterapia pot fi deosebit de importante in cadrul unui proces terapeutic multidisciplinar.

Desi ca acceptiune generala nu se considera un produs adictiv, am inclus in acesta lista si zaharul deoarece consumul crescut si prelungit de zaharuri poate induce un intreg lant de dereglari metabolice avand cosecinte serioase asupra sanatatii. Din pacate,zaharul consumat in exces induce patogenezie, adica poate crea simptome de boala. Tablou clinic de boala generat de zahar a fost descris de homeopati  in simptomatologia remediului  SACCHARUM OFFICINALE.

Sunt remedii pe care le putem administra pentru a diminua pofta de dulce de pilda ARGENTUM NITRICUM se potriveste persoanelor vesnic active, chiar agitate, nelinistite,anxioase,cu mare pofta de dulce de orice fel, dar si cu anumite tulburari digestive precum arsuri, balonari sau diaree; suferinte agravate de consumul de dulce in exces.

Structura phosphorica poate percepe nevoia de dulce dupa epuizare( cel mai adesea intelectuala) ca o stare de slabiciune, tremur cand stomacul este gol. Pacientul PHOSPHORUS prefera inghetata.Si are tendinta de a o consuma in exces.

Ca sa concluzionam, atunci cand simtim din ce in ce mai mult nevoia de stimulente este bine sa acordam ceva mai multa atentie corpului nostru. Probabil s-a produs un usor dezechilibru.

Dr. Elena Vartan
Medic specialist medicina generala si homeopatie
Adresa: str. Nifon Balasescu nr. 7, Bucuresti
Telefon: 0748.621.903 / 021.250.82.03


Pareri

Pareri

5 5 de la 5 (Evaluat de 2 clienti)

  • Nicole 29. 5. 2023 5

    Super informatii! 

  • Ciurdariu Ramona Carmen 06. 10. 2020 5

    Un articol excelent sintetizat!

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!