•  

Dermatita de contact: cum o poti preveni si trata

Dermatita de contact: cum o poti preveni si trata

Arsurile provocate de razele nocive UV sunt cea mai cunoscuta afectiune pe care o intalnim pe timpul verii.

Insa vacanta noastra poate intalni si un alt tip de boala de piele pe care o putem preveni sau trata pentru a ne bucura la maximum de sezonul cald.

 

Dermatita de contact este o reactie a pielii noastre la contactul cu diferite substante din mediul inconjurator precum acizi, baze, saruri de crom, nichel, praf, intepaturi ale insectelor, parfumuri, detergenti, bijuterii, alimente, cosmetice, plante, s.a.

 

 

De retinut:  aceasta nu se ia prin contactul cu alte persoane, iar stresul nu este o cauza a dermatitei de contact. Dermatita de contact nu este contagioasa si nu reprezinta un pericol grav pentru sanatatea noastra.

 

Simptome si semne

 

Astfel, prin contactul cu substantele alergenice, pot aparea roseata, mancarimea, usturimea, pruit si exudatia. Acest tip de boala poate trece de la sine, insa poate dura si cateva saptamani pana dispare complet. Daca dermatita de contact se infecteaza, va aparea o leziune purulenta la nivelul pielii, care va face apoi crusta, putand duce la aparitia unor cicatrici. Pentru astfel de cazuri, este recomandat sa mergi la un specialist pentru a  primi un tratament corespunzator.

Dermatita de contact se manifesta doar in zonele ale pielii care au intrat in contact cu alergenii, partea care a fost cel mai mult expusa reactionand cel mai sever.

 

Preventie si tratament

 

Aparitita dermatitei de contact este in stransa legatura cu activitatea pacientului in ultimele 48 de ore. Modul de a o preveni si de o trata presupune eliminarea contactul cu substanta care din start a produs reactia deoarece prin repetarea contactului cu o subtanta la care pacientul a dezvoltat o alergie risca sa transforme reactia alergica intr-una din ce in mai agresiva. De asemenea, trebuie evitate arsurile solare si insolatia.

 

Medicii specialisti recomanda folosirea unor unguente, creme sau lotiuni pentru tratament local. Pentru tratare medicamentoasa, este recomandata utilizarea antihistaminicelor si a dematocoizilor. Histamina este o substanta care mediaza inflamatia, fiind eliberata intr-o cantitate foarte mare atunci cand are loc o reactie alergica. Prin blocarea sa cu ajutorul medicamentelor, simptomele care apar in cazul unei reactii alergice precum mancarimea si  eruptia cutanata pot fi evitate.

 

In urma unei vizite la dermatolog, poti fi testat prin aplicarea unor cantitati mici de substante diferite pe piele, si o examinare ulterioare la intervale de 48, 72 si 96 de ore pentru a vedea daca alergia apare. Aceasta testare cutanata poate determina daca ai dermatita de contact alergica, produsa in urma unei reactii imune sistemice. Daca dermatita de contact apare in urma unei interactiuni cu o substanta iritanta, la care nu prezinti alergie, aceasta se numeste dermatita de contact iritanta.

 

Dermatita de contact este mai frecventa la pacientii de sex feminin deoarece femeile folosesc mai mult produse cosmetice precum lacul de unghii, vopseaua de par, produsele de machiaj, etc.

 

Pentru a evita dermatita de contact exista mai multe masuri ce pot fi luate:

 

  • folosirea manusilor protectoare la spalarea vaselor, gradinarit, gatit si alte ocupatii casnice, si aruncarea acestora odata ce s-au deteriorat;
  • utilizarea uleiurilor de baie in locul sapunurilor;
  • uscarea pielii prin tamponare, si nu prin frecare;
  • folosirea apei calde la o temperatura mai mica atunci cand faci baie sau in alte scopuri;
  • hidratarea mainilor si a corpului cu creme si unguente de 6-7 ori pe zi;
  • evitarea substantelor chimice sau a materialelor care provoaca reactii cutanate.

 

 

Sursa imagine: wisegeekhealth.com

 

Postat in :

Probleme de sezon

Data:

03-07-2015

Ce parere au cititorii

Nici un comentariu

Adauga un comentariu

Intreaba farmacistul

Vrei sa stii mai multe detalii despre un anumit produs? Ai o problema medicala sau cosmetica la care nu ai gasit inca rezolvare?

Scrie-ne intrebarea ta completand formularul
Completeaza formularul

Suna-ne la TelVerde 0800 833 003
(disponibil si din retelele de telefonie mobila)

0800 833 003
Media - Spoturi TV
Help Net Info
  • Gaseste o farmacie Help Net
  • Cauta termen medical
  • Cauta prospect medicament
  • Farmacii cu punct de Prim Ajutor
Calculator sarcina

Introduceti in spatiile alaturate data de inceput a ultimei menstruatii si durata medie a ciclului menstrual.

Durata ciclului menstrual

Calculeaza