De ce cade parul?

DE CE CADE PARUL?

Ai observat ca, de la o vreme, iti cad din ce in ce mai multe fire de par? Parul tau si-a pierdut stralucirea si volumul, firele s-au subtiat si se despica la varfuri? De vina ar putea fi stresul, o tulburare hormonala sau alimentatia saraca in vitamine.  

  • Ingrijirea parului

Trebuie sa stii ca parul este programat genetic sa se reinnoiasca permanent. Fiecare dintre cele 70.000-100.000 de fire de par traieste in jur de 4-8 ani, apoi firul imbatranit cade si un alt fir creste in locul lui.

Cand acest ciclu de regenerare este dereglat, noile fire de par cresc in numar mai mic si au o calitate inferioara.

In aceste conditii este necesar sa iei masuri pentru a reda sanatatea parului tau: afla care este cauza, stopeaza caderea parului si aplica tratamentul de regenerare corect. 

Caderea temporara

Exista situatii cand pierderea parului nu reprezinta o problema medicala. Nu trebuie sa intri in panica, chiar daca el incepe sa cada brusc si in cantitate mare. 

- Schimbarea anotimpurilor. Primavara indeosebi se pierd de doua-trei ori mai multe fire de par din cauza secretiei crescute de hormoni sexuali, care accelereaza ciclul de regenerare a firelor. Rezolvarea: o cura de vitamine de minimum patru saptamani si folosirea de produse regenerante.

- Dupa nastere. In timpul sarcinii, cresterea parului este stimulata cu 25-30%, deoarece corpul secreta o cantitate mare de estrogeni, iar la 2-4 luni dupa nastere, nivelul de estrogeni revine la normal. Rezolvare: tratamente locale si suplimente de fier, calciu, magneziu si vitamina B6.

- Excesul de tratatmente cosmetice. Permanentele dese ca si decolorarea si vopsirea frecventa a parului fragilizeaza firele, afecteaza pielea capului si poate determina caderea masiva a parului. Rezolvare: renuntarea pentru cel putin 2 luni la manipularile cosmetice agresive. 

Caderea anormala si deteriorarea parului

Probleme medicale : Alte cauze ce determina caderea anormala si deteriorarea parului mai pot fi:

- Tulburarile hormonale. Dereglarile din sistemul endocrin (excesul de testosteron) vor declansa caderea prematura a firului de par. Este o problema cu care se confrunta cel mai adesea femeile cu varste cuprinse intre 18 si 44 de ani. Mai pot fi implicate boli endocrine ca: hipertiroidia, hipotiroidia, ca si instalarea menopauzei, cand se secreta o cantitate mai mica de estrogen si progesteron. 

- Stresul. Stresul prelungit produce ingustarea vaselor de sange (vasoconstictia), iar firele de par nu vor mai beneficia de elementele nutritive necesare, deregleaza sistemul endocrin si functia glandelor sebacee, duce la aparitia matretii, a acneei si la ingrasarea parului. 

- Infectiile. Febra mare si toxinele care se acumuleaza in timpul bolilor infectioase stopeaza cresterea firelor de par, iar caderea parului se poate declansa dupa o perioada de 2–4 luni de la aparitia infectiei si dureaza cateva saptamani. 

- Lipsa vitaminelor. Lipsa de fier, de cupru sau calciu, dar si un regim de slabire sever, toate pot dauna parului. De aceea, alimentatia trebuie sa fie bogata in vitamine, minerale si oligoelemente si sa contina cat mai multe cereale, produse lactate, ficat de vitel, peste gras. Daca pierderea parului este importanta si se prelungeste, adreseaza-te unui medic endocrinolog sau a unui dermatolog. 

Solutii

• Substantele biostimulante si revitalizante. Daca ai probleme de circulatie sau esti stresata, incearca produsele dermatocosmetice, care stimuleaza circulatia sangelui la nivelul craniului.

• Masajul. Fie cel de relaxare cu miscari lente, circulare, sau cel tonifiant cu miscari energice, masajul imbunatateste circulatia sangelui si radacinile vor beneficia mai rapid si mai usor de substantele nutritive necesare. Dupa masaj, aplica la baza firelor de par o lotiune tonica sau una revitalizanta si las-o sa actioneze timp de 2–3 minute.

• Cura de vitaminizare. Repeta de minimum doua ori pe an o cura cu „coctail“ de vitamine: B, E si F, betacaroten, fier, calciu, magneziu, seleniu. 

• Dieta adaptata. Foloseste mai des in alimentatie proteine animale sau vegetale (carne, peste, lapte, branza, oua, cereale complete, legume, nuci, migdale, curmale, smochine), grasimi vegetale si peste gras.

 


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!