CUM TE POTI PROTEJA DE TANTARI
Vara ne face sa petrecem cat mai mult timp afara, insa acest lucru inseamna sa impartim spatiul exterior si cu insecte precum tantarii. Specialistii ne spun ca una din cinci persoane reprezinta o sursa de hrana pentru aceste insecte.
Exista 3000 de specii de tantari in lume, fiecare avand caracteristici diferite in functie de persistenta, obiceiuri de a pisca si capacitatea de a transmite boli.
Daca te protejezi de piscaturile de tantar, nu doar ca vei evita mancarimea insuportabila care vine dupa intepatura, ci vei diminua si sansele sa iei vreo boala purtata de tantari precum encefalita, febra galbena, malarie, virusul West Nile sau denga. Este estimat ca intre unu si doua milioane de oameni mor anual de la boli cauzate de tantari, cea mai cunoscuta fiind, desigur, malaria.
Cum isi aleg tantarii gazda
Tantarii sunt atrasi de anumiti compusi chimici pe care-i pot depista de la o distanta de 45 metri. In timp ce masculii nu sunt interesati de sangele oamenilor, femelele sunt cele care cauta proteine si fier pe care le gasesc in sangele nostru pentru a putea depune oua.
Tantarii sunt atrasi de:
- bacterii: un trilion de microbi traiesc pe pielea noastra si produc mirosuri. Oamenii au aprox. 10% din acesti microbi in comun, restul fiind diferiti de la individ la individ. O parte dintre noi au anumiti microbi care atrag tantarii.
- compusi chimici: din 2000 de mirosuri emanate de corpul nostru, studiile arata ca tantarii sunt atrasi de 277 dintre ele. Dintre acestia pot fi enumerati acidul lactic, acid carboxilic si octenol (prezent in respiratia umana si in transpiratie). Tantarii sunt in mod special atrasi de dioxidul de carbon. Cu cat emani mai mult CO2, cu atat vei atrage mai repede aceste insecte. Persoanele mai mari emit o cantitate mai mare de dioxid de carbon, din acest motiv adultii sunt o tinta mai frecventa decat copiii.
- miscare si caldura: daca faci sport afara pe timp de vara, cu siguranta vei atrage tantari.
Exista mai multe variante prin care te poti proteja de tanari.
Solutii naturale
- ulei de vanilie impreuna cu ulei de masline
- ulei de eucalipt de lamaie - acest ulei natural pe baza de plante functioneaza la fel de bine ca produse ce contin cantitati mici de substanta activa DEET, folosita impotriva tantarilor si capuselor.
- ulei de citronele - gasit in farmacii, acest ulei este folosit in proportie de 10% ca ingredient in produse cu protectie anti-insecte. Cu toate acestea, efectele sale pot dura doar 20 de minute, din acest motiv fiind recomandata reaplicarea frecventa.
- ulei de iarba matei (catnip) - produs din planta numita catusnica, poate oferi protectie pielii timp de sapte ore.
Alte ingrediente naturale care pot oferi protectie impotriva muscaturilor de tantari: chimen dulce, cimbru, ulei de cuisoare, extractul de telina si uleiul de neem.
Conform Academiei Americane de Pediatrie, usturoiul si vitamina B1 luate pe cale orala nu ne ofera protectie impotriva piscaturilor de tantari.
Alte metode de protectie impotriva tantarilor
- poarta imbracaminte adecvata: haine deschise la culoare, pantaloni si maneci lungi, sapca sau palarie
- evita expunerea in locurile in care se intalnesc frecvent tantari: balti, mlastini, lacuri, delta - si incearca sa iesi din casa seara, cand este intuneric
- aplica substante chimice pe pielea expusa muscaturilor de tantari sau foloseste produse speciale dedicate acestui tip de protectie pe care le gasesti in Farmaciile Help Net.
Daca ai fost totusi muscat de tantar, spala zona cu apa rece si sapun. Aplica gheata pentru a preveni umflaturile si mancarimile deoarece gheata ingusteaza vasele de sange si astfel mai putine substante inflamatorii vor ajunge in locul respectiv. Foloseste dupa o lotiune care reduce mancarimile sub forma de gel sau unguent si evita sa te scarpini in zona afectata pentru ca rana sa nu se infecteze.