CUM IMPACTEAZA COVID -19 PACIENTII CU DIABET?

CUM IMPACTEAZA COVID -19 PACIENTII CU DIABET?

  • COVID-19

Avand in vedere vehicularea supozitiei ca persoanele cu comorbiditati sunt mai expuse la infectarea cu virusul COVID – 19, putem spune ca cu cat o persoana are mai multe probleme de sanatate (de exemplu, diabet plus boli de inima), cu atat creste riscul de a avea aceste complicatii grave cauzate de COVID-19. Persoanele in varsta prezinta, de asemenea, un risc mai mare de complicatii in cazul in care contracteaza virusul. Insa nu exista suficiente dovezi pentru a arata daca persoanele cu diabet zaharat au o probabilitate mai mare de a face COVID-19 decat populatia generala. Problema cu care se confrunta persoanele cu diabet zaharat este ca prezinta un risc mai mare de a avea complicatii mai grave in cazul contactarii, si nicidecum sanse mai mari de a face boala.

Desi numarul de decese creste pe masura ce virusul se raspandeste, se asteapta ca numarul cazurilor grave, implicit numarul de persoane care mor din cauza virusului - sa scada pe masura ce vom reusi sa il detectam si sa il tratam mai bine.

Totusi exista o indicatie cum ca persoanele cu diabet au o probabilitate mai mare de a avea complicatii grave din cauza COVID-19. In general, persoanele cu diabet au o probabilitate mai mare de a avea simptome si complicatii mai grave atunci cand sunt infectate cu orice tip de virus.

Riscul de a va imbolnavi foarte grav de COVID-19 este probabil sa fie mai mic daca diabetul dumneavoastra este bine tinut sub control. Prezenta bolilor de inima sau a altor complicatii pe langa diabet ar putea creste riscul de a va imbolnavi grav de COVID-19, si de alte infectii virale, deoarece mai multe afectiuni ingreuneaza lupta organismului dumneavoastra impotriva infectiei.

De asemenea, infectiile virale pot creste inflamatia, la persoanele cu diabet. Acest lucru poate fi cauzat si de glicemia peste nivelul tinta, iar aceasta inflamatie ar putea contribui la complicatii mai grave.

In ceea ce priveste riscul  persoanele in functie de tipul de diabet, tip 1 sau tip 2 se continua actualizarea informatiilor pe masura ce noi date despre COVID-19 devin disponibile. In prezent, se raporteaza ca persoanele de orice varsta cu anumite afectiuni medicale, inclusiv diabetul de tip 2, prezinta un risc crescut de imbolnavire grava din cauza COVID-19.

Pe baza informatiilor existente exista indicatii in acest moment cum ca persoanele cu diabet zaharat de tip 1 sau cu diabet gestational ar putea prezenta un risc crescut de imbolnavire grava din cauza COVID-19. Deoarece COVID-19 este o boala noua, nu stim atat de multe pe cat am dori despre modul in care conditiile medicale de baza cresc riscul de imbolnavire severa de la COVID-19.

Este important de retinut ca persoanele cu oricare dintre cele doua tipuri de diabet pot varia in functie de varsta, de complicatiile pe care le-au dezvoltat si de cat de bine au reusit sa isi gestioneze diabetul. Persoanele care au deja probleme de sanatate legate de diabet sunt susceptibile de a avea rezultate mai proaste daca contracteaza COVID-19 decat persoanele cu diabet care sunt altfel sanatoase, indiferent de tipul de diabet pe care il au.

In cazul persoanelor cu afectiuni de baza, inclusiv diabet, membrii sanatosi ai familiei din gospodarie ar trebui sa ia masuri ca si cum ar reprezenta un risc semnificativ pentru acestea. De exemplu, acestia ar trebui sa se asigure ca:

 

  • isi acopera nasul si gura cu o masca ori de cate ori trebuie sa iasa din casa.
  • se spela frecvent pe maini, in special inainte de a hrani sau de a ingriji persoana vulnerabila.
  • sa stea la cel putin 1,80 m de persoanele care nu locuiesc in gospodaria lor.

 

Pentru sfaturi cu privire la preventie puteti apela cu incredere si la specialistii din farmaciile Help Net, care in cadrul proiectului “Vino la bine” va stau la dispozitie.


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!