Cum alegi corect periuta de dinti?

CUM ALEGI CORECT PERIUTA DE DINTI?

S-a intamplat vreodata sa zabovesti in fata rafturilor cu periute de dinti, intrebandu-te ce fel de periuta sa cumperi? Alegerea periutei ideale poate reprezenta o adevarata provocare, avand in vedere oferta actuala este extrem de variata

  • Medicina

Periile trebuie alese in primul rand dupa caracteristicile filamentelor din care sunt confectionate: natura, provenienta, numarul, lungimea, diametrul, aranjamentul, consistenta, densitatea, flexibilitatea.                                                

Dupa consistenta perilor din care sunt confectionate exista trei tipuri de periute de dinti:
- de duritate medie. Acestea sunt cele mai folosite - pe ambalaj scrie medium, normal sau regular;
- de duritate mare (hard), recomandate fumatorilor si persoanelor care beau cafea, dar trebuie mentionat faptul ca favorizeaza retractia gingivala si producerea unor leziuni dentare de periaj, localizate frecvent aproape de coletul dintilor cu lipsa de substanta dura, fiind insotita de hipersensibilitate, mai ales daca persoana respectiva realizeaza un periaj mai energic si nu si-a insusit o tehnica corecta de periaj. De aceea, recomandam prudenta in alegerea periilor dure;  mai degraba este recomandata folosirea unor perii de duritate mai mica, a caror eficienta este similara daca stapanim o tehnica corecta;
- de duritate mica (soft), pentru persoane ai caror dinti au o mobilitate crescuta. Sunt mai putin traumatizante, de aceea sunt indicate pentru periajul santului gingival si al zonelor interdentare, dar si persoanelor care prezinta hipersensibilitate. Periile moi nu pot insa indeparta depozitele grele de placa gingivo-dentara depuse de mai mult timp.  

Pentru a alege periuta potrivita trebuie sa tinem cont si de gingii. Astfel, existenta inflamatiei gingivale, tipul gingiei (fina, fragila, fibroasa), prezenta si gradul retractiilor parodontale sunt factori importanti in alegerea periutei de dinti potrivite.

Sensibilitatea dentara, nivelul jonctiunii smalt-cement, aspectul spatiilor interdentare, malpozitiile dentare, existenta restaurarilor conjuncte sau a obturatiilor coronare, incidenta cariei si a parodontopatiilor sunt alti factori importanti de care trebuie sa tinem cont cand schimbam periuta de dinti. O data pe luna trebuie sa schimbam obligatoriu periuta dentara din cauza faptului ca perii acesteia se deterioreaza si incep sa retina un numar mare de bacterii.
 
Pretul unei periute difera. Trebuie sa fim constienti ca o periuta ieftina are un cost de productie scazut, normele de igiena nefiind respectate. Pentru a evita riscul de a cumpara o periuta confectionata in conditii dubioase trebuie sa alegem o firma producatoare cunoscuta care dispune de toate utilajele corespunzatoare de fabricatie a periutelor dentare.

Periutele electrice au devenit din ce in ce mai cautate desi nu exista dovezi concrete conform carora ar fi mai bune decat periutele manuale pentru indepartarea resturilor alimentare. Folosirea corecta realizeaza probabil in egala masura o indepartare eficienta a placii microbiene si a detritusurilor organice. Indiferent de alegerea facuta trebuie sa tinem cont ca tehnica periajului dentar este foarte importanta. Medicul dentist ne poate ajuta sa cunoastem tehnica corecta, dar si sa alegem periuta de dinti potrivita noua.

Concluzionand, daca intampinam dificultati in achizitionarea periutei de dinti putem cere oricand ajutorul unui specialist in igiena orodentara.

Dr. Stomatolog  Adrian Mina
Davinci Dental Clinic


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!