Cum absoarbe corpul vitaminele

CUM ABSOARBE CORPUL VITAMINELE

Doza zilnica de vitamina C si alte 12 minerale si vitamine. Un  pahar de lapte care contine jumatate din doza zilnica recomandata de vitamina D pentru corpul nostru. Auzim aceste informatii in mod frecvent si le urmam pentru a fi in forma in fiecare zi.

  • Ingrijirea corpului

Toate beneficiile aduse de vitamine sunt interesante si ajuta corpul nostru sa functioneze corect. Sunt esentiale pentru activitatea celulelor, organelor, sistemului nostru imunitar si genereaza energie, avand capacitatea de a preveni cancerul.

Ce inseamna de fapt sa consumam vitamine? Ce se intampla cand inghitim alimente care au molecule de vitamine? Cum le absorbim in asa mod incat sa beneficiem de efectele lor sanatoase?

Raspunsurile pentru aceste intrebari depind de tipul de vitamina consumata. Exista doua feluri de vitamine: solubile in grasimi si solubile in apa.

In ceea ce priveste digestia generala, lucrurile sunt simple: tractul digestiv incepe de la gura unde mestecam mancarea si saliva actioneaza complementar sa o dezintegreze in bucati suficient de mici pentru ca noi sa o putem absorbi prin intermediul corpului nostru. Mancarea inainteaza prin esofag in stomac unde molecule de carbohidrati, grasimi, proteine, vitamine si alti nutrienti sunt descompuse, de obicei de acizii din stomac. Nutrientii merg apoi in intestinul subtire, colon si apoi anus, unde materia fara valoare nutritiva este eliminata.

Intestinul subtire este locul in care absorbtia vitaminelor are loc.

Vitaminele solubile in apa precum vitamina C au anumiti „transportatori activi” pentru absorbtie, molecule care-i preiau in intestinul subtire intr-o sectiune a corpului numita jejun, localizata la jumatatea stomacului. Acesti transportatori poarta molecule din vitamine prin peretii intestinali si ii depoziteaza in corp, de unde pot intra in sange. Deoarece se dizolva in apa, nu au nevoie de acizii stomacali pentru ca absorbtia sa aiba loc. In plus, acest lucru inseamna si ca ei pot parasi corpul nostru in fiecare zi prin urina, din acest motiv fiind nevoie sa consumam vitamine solubile in apa in fiecare zi pentru a evita deficiente.

Vitaminele B sunt de asemenea solubile in apa si este necesar sa le consumam in fiecare zi, insa absorbtia lor functioneaza putin diferit. Sunt constranse de proteine si din acest motiv este necesara o rupere a barierei de proteine pe care o realizeaza acizii din stomac. Absorbtia  majoritatii vitaminelor B are loc in ultima parte a intestinului subtire, numita ileu.

Celalat tip de vitamine, solubile in grasimi, precum vitaminele A, D, E si K, au nevoie sa se dizolve in grasimi inainte de a patrunde in corp. Acest procest necesita ca acizii biliari, care vin din ficat si locuiesc in intestinul subtire, sa digereze grasimile. Cand acizii biliari descompun grasimea, vitaminele se dizolva si traverseaza impreuna cu grasimile prin peretele intestinal in corp, ajungand in ficat si in grasimea corporala, unde sunt depozititati pana cand este nevoie de ei.

Vitaminele care sunt solubile in grasimi nu au nevoie de un consum zilnic deoarece ele stau mai mult in corpul nostru. Un dezavantaj al acestui tip de vitamine ce pot fi stocate este ca ele se aduna in sistemul nostru, si din acest motiv este bine sa nu le consumam in exces. Acorda atentie suplimentelor consumate care contin vitamine solubile in grasimi pentru a nu le folosi in exces.

Vitaminele solubile in apa au tendinta de a crea in schimb deficiente deoarece nu pot fi stocate in corpul nostru in mod eficient. Ai grija sa consumi peste, oua si paine integrala atat pentru necesarul de vitamine din organismul tau, cat si pentru a nu ramane fara energie.


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!