Conjunctivita - forme, preventie, tratament

CONJUNCTIVITA - FORME, PREVENTIE, TRATAMENT

Conjunctivita este o inflamatie a stratului cel mai superficial al ochiului, numit conjunctiva, inflamatie care de cele mai multe ori este de natura infectioasa, si/sau alergica. Mai rar poate avea si alte cauze: unii factori chimici iritanti, sau un fond de sindrom de ochi uscat. Daca se asociaza si cu inflamatia sau infectia corneei, se numeste keratoconjunctivita.        
 

  • Medicina

1. Conjunctivita infectioasa 

Are drept cauza un agent patogen microbian sau viral, mai rar micotic (ciuperca). Forma infectioasa poate fi transmisa  prin contactul ochilor cu obiecte infectate - de la banalele maini murdare, pana la portul unor lentile de contact contaminate. Conjunctivita virala este mai putin zgomotoasa clinic si poate trece chiar fara tratament etiologic, simptomele fiind o inrosire moderata a ochilor, lacrimare, fotofobie, usturimi si mancarimi oculare. In Conjunctivita bacteriana, pe langa inrosirea ochilor, lacrimare si celalalte simptome mai sus amintite, exista si o cantitate variabila de secretie oculara, alb-galbuie, asociata si cu "lipirea genelor" dimineata, dupa trezire. Daca se asociaza si cu afectarea corneei (kerato-Conjunctivita), apare si scaderea vederii, in diverse grade. O forma relativ frecvent intalnita, mai ales vara, este "Conjunctivita de bazin", care se poate lua de la apa standurilor si bazinelor de inot.        

Prevenirea se face prin respectarea regulilor igienice ale mainilor si fetei si prin evitarea contactului cu persoanele care au deja simptome de Conjunctivita infectioasa.          

Tratamentul: Odata aparuta, forma infectioasa se trateaza etiologic, respectiv, cu antibiotice conform antibiogramei realizata la examenul bacteriologic al secretiei conjunctivale. Tratamentul este doar local, cu picaturi sau/si unguent continand cu antibiotice si, dupa caz, si cortizon.   

2. Conjunctivita alergica

Specifica unor anumite perioade din an, in special primavara si vara, se insoteste de inrosirea ochilor, umflarea pleoapelor, mancarimi oculare intense si lacrimare. Apare mai ales la persoanele stiute ca avand alergii diverse, frecvent la anumite plante sau polen de flori, fan, puf de animale, sau diverse alimente.          

Prevenirea acestei forme de conjunctivita se face prin evitarea, pe cat posibil, a contactului cu substanta alergogena. Odata aparute simptomele, tratamentul se face cu anti-alergice pe cale orala, dar si cu picaturi oculare anti-alergice, dupa consultul si prescriptia oftalomologului. In cazuri frecvent repetabile sau severe, se poate incerca si o de-sensibilizare la substanta alergogena, lucru care se realizeaza intr-un serviciu de Alergologie.        

3. Conjunctivita “iritativa” 

Aparuta pe fondul unui sindrom de ochi uscat, se manifesta prin usturimi, uneori foarte severe, inrosirea iritativa a ochilor si senzatia puternica de corp strain in ochi, frecvent asociata cu lacrimare si fotofobie (sensibilitatea la lumina).          
Aceasta forma nu poate fi prevenita, pentru ca sindromul de ochi uscat nu poate fi prevenit, dar exista un tratament simptomatic, strict local, cu diverse forme de lacrimi artificiale, instilate cat mai des, si, eventual, asociate cu geluri trofice, epitelizante si lubrifiante ale ochiului.        

Indiferent de etiologia conjunctivitei, pacientul care prezinta simptomele mai sus descrise, trebuie sa se adreseze unui serviciu ambulator de Oftalmologie, inainte de a face orice fel de tratament ocular sau general. Singurele care pot fi folosite inainte de avizul oftalmologului, sunt lacrimile artificiale, care pot ameliora partial simptomatologia, pana cand pacientul poate ajunge la un consult de specialitate.  

Dr. Ozana Moraru
Medic specialist chirurgie oculara, Clinica Oftalmologica Oculus


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!