Complexele, de la obsesie la patologie

COMPLEXELE, DE LA OBSESIE LA PATOLOGIE

Ce este un complex? Poate el sa fie invins? Si daca da, cum? Scurta analiza asupra acestor tulburari care ne pot afecta viata. Definitia din dictionar a complexului este „sentiment de inferioritate, care genereaza un comportament timid, inhibat“. Practic, complexul este focalizarea dureroasa si obsedanta asupra propriilor defecte, indiferent ca acestea sunt reale sau imaginare.

  • Psihologie si dezvoltare personala

Complexul ia nastere in urma unei priviri eronate asupra sinelui: individul complexat nu observa decat aceasta pretinsa imperfectiune si isi imagineaza ca ceilalti nu il pot percepe altfel decat prin prisma obiectului complexului sau. La baza problemei sta stima foarte scazuta fata de propria persoana.

Tipuri de complexe

Exista diferite tipuri de complexe, dar cel mai adesea ele se raporteaza la aspectul fizic: un nas prea mare, kilograme in plus, o statura prea mica...

Cand aceste complexe fi zice provoaca perturbari ale vietii cotidiene, este vorba despre dismorfofobie. In acest caz, este vorba despre o patologie psihologica. Dar complexele pot fi si de natura psihica - lipsa de cultura, de inteligenta, de vivacitate a spiritului sau sociala - legate de profesie, bani sau origine.

Acceptarea de sine

Din nefericire, nu exista un remediu miraculos pentru tratarea complexelor. Pentru eliminarea defectelor fizice, multe persoane apeleaza la chirurgia plastica, in speranta ca se vor simti mai bine corectand un nas acvilin sau cateva rotunjimi deranjante.

Bineinteles, aceasta metoda este eficienta la suprafata, pentru ca sterge defectul fizic.

Dar oare ea implica si o crestere a stimei fata de propria persoana? Nu neaparat...

Asadar, este mai convenabil sa invatam sa ne iubim si sa ne acceptam asa cum suntem. Pentru aceasta, poate fi de ajutor consultarea unui specialist in terapia cognitiv comportamentala (TCC), tratament care consta in modificarea comportamentului pacientului, plecand de la simptomele prezente. O sedinta dureaza in principiu 45 de minute si consta in exercitii de relaxare in prezenta unui specialist. O alta optiune este intelegerea originii complexului si eliberarea de acesta gratie psihanalizei. Nu ramane decat gasirea specialistului.


Iuliana Alexa
Redactor-sef, Psychologies


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5
Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!